Foto: AP Photo/David Zalubowski

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su ekipu Majami Hita sa 104:93 u prvom meču finala NBA lige.

Srpski centar Nikola Jokić je stigao do devetog tripl-dabla u ovom plej-ofu, prvog u finalu, a imao je učinak od 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija.

Džamal Marej je imao 26 poena i 10 skokova, Aron Gordon je stao na 16, Majkl Porter je imao 14 poena i 12 skokova, dok je Brus Braun takođe bio dvocifren sa 10 poena.

PROČITAJTE JOŠ

Kod Majamija najefikasniji je bio Bem Adebajo sa 26 poena i 12 skokova, Gejb Vinsent je dodao 19, Hajsmit 18, a Džimi Batler skromnih 13 poena i po sedam skokova i asistencija.

Priliku da debituje u poslednjih 30 sekundi dobio je i Nikola Jović koji za to vreme nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Džamal Marej je postigao prve poene na meču nakon jakog prodora, Gejb Vinsent je promašio sa poludistance, da bi Marej isto uradio na drugoj strani.

Džimi Batler je vezao pet poena na početku, da bi „iks“ faktor u prvoj četvrtini bio Eron Gordon. Krilo Denvera je iskoristilo nekoliko asistencija Nikole Jokića i do kraja prve deonice imao je 12 poena.

Jokić je svoje prve poene pogodio sa linije penala, a u prvoj polovini četvrtine Nagetsi su igrali sjajnu odbranu. Majkl Porter Džunior je imao dve blokade, od kojih je jedna bila sjajna nad Kejlebom Martinom.

Bem Adebajo je bio jedini raspoloženi u ekipi Majamija, a Jokić je imao problema da ga sačuva. Propisno se obrukao Maks Štrus u prvoj deonici pošto je šutirao 0/4 za tri poena.

Adebajo i Gordon su razmenili koševe, a Jokić novom asistencijom donosi najveću prednost svom timu (24:18).

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Gotovo da dva minuta nismo videli poene, nakon čega je Jokić ušao u klinč sa centrom Majamija Kodijem Zelerom. Izbio mu je loptu na kraju poseda i lako je zakucao za devet poena prednosti na kraju prve deonice.

Majami je nastavio da loše šutira u drugoj deonici, ali se i Denver mučio u napadu. Hajsmit je siguran sa linije penala, a Marej je pogodio prvu trojku na meča. Hejvud Hajsmit je postigao prve poene nakon sjajnog prodora, a Porter trojkom ulazi u šutersku seriju polako, ali sigurno.

Raspucale su se obe ekipe na polovini druge četvrtine. Prvo je Dankan Robinson pogodio trojku, da bi na drugoj strani Grin i Porter nestvarnim zakucavanjem odgovorili poenima. Tada je Denver imao prednost od 12 poena, ali je Adebajo smanjio na samo osam poena razlike sa četiri laka poena.

Lauri je zatim iskoristio mali prostor u odbrani Denvera, a Jokić je zatim podelio jedan od najlepših paseva na meču što je iskoristio Brus Braun i pogodio trojku.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Jokić je ponovo asistirao Gordonu, nakon čega je Vinsent pogodio trojku. Štrus je nastavio da maši, dok je u poslednja dva minuta prvog poluvremena Denver stigao najveću prednost. Marej je pogodio sve što je šutnuo i Nagetsi su na poluvreme otišli sa 17 poena prednosti.

Majami je dobro počeo drugo poluvreme, stigao je do 10 poena zaostatka, ali se sve promenilo nakon tajm-auta Majka Melouna.

Jokić je pogodio trojku, zatim je bio polovičan sa linije penala i vratio je prednost Denvera na 16 poena (71:55). Adebajo je preneo dobru igru i u drugi deo, ali to nije bilo dovoljno pošto se Džimi Batler pa gotovo i nije video na terenu u tim momentima.

To su Nagetsi iskoristili i poenima Brusa Brauna dolaze do čak 20 poena viška, što je nateralo trenera Majamija Erika Spolstru da pozove tajm-aut.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Štrus je nastavio da maši i na kraju treće deonice imao je učinak od 0/10 za pokušaje za tri poena. Nagetsi su na kraju treće četvrtine imali +21 (84:63), dok je Jokiću falio samo jedan skok za tripl-dabl.

Majami je opasno zapretio na startu poslednje deonice, jer su trojkama Laurija i Vinsenta napravili seriju 11:0 (84:74). U tim trenucima Jokić je zabeležio svoju novu asistenciju za poene Grina i prekid te serije gostiju (86:74).

Uz četiri naredna poena koje je Srbin potom ubacio i time je praktično rešio meč, a Denver je ponovo stigao do osetnije prednosti i sa +16 su naterali Majami da traži tajm-aut.

Stigli su gosti i do jednocifrenog zaostatka (-9), ali je i taj nalet odbijen vrlo brzo te je Denver na kraju zasluženo pobedio i za tri dana čeka novi meč.


Denver Nagets – Majami Hit 104:93 (29:20, 30:22, 25:21, 20:30)

Dvorana: „Bol arena“, Denver; Sudije: Mark Dejvis, Dejvid Gantri, Ed Maloj;

Denver: Marej 26, Kaldvel-Poup 7, Porter Džunior 14, Gordon 16, Jokić 27, B. Braun 10, K. Braun, Grin 4; Trener: Majk Meloun;

Majami: Vinsent 19, Lauri 11, Martin 3, Batler 13, Robinson 3, Adebajo 26, Štrus, Hajsmit 18, Jović, Zeler, Jurceven; Trener: Erik Spolstra;


Denver - Majami 104:93

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar