Foto: Anthony Nesmith / Zuma Press / Profimedia; Thomas COEX / AFP / Profimedia; ANDREW ROSS / AFP / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara ostalo je još 69 dana, a euforija će se sve više povećavati kako se sportska ludnica u Parizu bude približavala.

Kako je Srbija uvek bila i ostala zemlja košarke, turnir u tom sportu biće posebno zanimljiv za navijače sa ovih prostora.

„Orlovi“ su plasman u Pariz obezbedili prošle godine, pošto su, na iznenađenje mnogih, bili srebrni na Mundobasketu u Manili, ali ih na Olimpijskim igrama čeka još teži posao kako bi došli do medalje.

PROČITAJTE JOŠ:

Grupe u Parizu su sledeće:

Grupa A: Australija, pobednik kvalifikacionopg turnira (Grčka), Kanada, Pobednik KT (Španija)

Grupa B: Francuska, Nemačka, Japan, Pobednik KT (Letonija)

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, SAD, pobednik KT (Portoriko)

Kvalifikacioni turniri igraće se početkom jula, pa ćemo nakon njih imati pun sastav grupa.

Ipak, ono što znamo zasad jeste da će Sjedinjene Američke Države doći u najjačem sastavu, verovatno i u istoriji, te da će upravo Srbija imati prilike da odmeri snage sa drim timom već u grupi i to u prvom meču.

NE PROPUSTITE:

Susret Srbije i Amerike zakazan je za 28. jul od 17.15 po srpskom vremenu, a iz svake grupe će proći po dva najbolje plasirana tima uz još dva od tri najbolja trećeplasirana. Dakle, dobro je što sa Amerikom igramo u grupi, a ne u nekoj ranj nokaut fazi, što ne znači da se nećemo sresti u borbi za medalje. Međutim, do tih duela ima još mnogo, pa nećemo da brzamo sa snovima i mislima.

Dugo se pričalo o tome koga će stiv Ker i njegovi pomoćnici odabrati među 12 u sastavu Amerike, ali je onda odlučeno da će to biti sledeći košarkaši: Stef Kari, Lebron Dzejms, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Džoel Embid, Devin Buker, Džru Holidej, Tajris Halibarton, Entoni Edvards, Entoni Dejvis, Bem Adebajo i Kavaj Lenard, čije je ime naknadno objavljeno.

Na 19 nastupa na OI do ove godine, reprezentacija SAD osvojila je čak 16 zlatnih medalja, uz jedno srebro 1972. i dve bronze 1988. i 2004. godine.

Setimo se samo svih tih drim timova i košarkaša koji su igrali pod zastavom Amerike na velikim takmičenjima. Bili su tu Majkl Džordan, Leri Bird, Dejvid Robinson, Skoti Pipen, Karl Meloun, Medžik Džonson, Čarls Barkli, Kobi Brajant, Šakil O’Nil, Redži Miler, Hakim Oladžuvon, Karmelo Entoni…

Foto: DUOMO/PCN / imago sportfotodienst / Profimedia

Međutim, malo koji od nekadašnjih timova i spiskova igrača može da se poredi sa ovim od ove godine. Sjajan spoj mladosti i iskustva, briljantnog napada i brutalne odbrane, šutera i asistenata, snage i brzine – i još mnogo toga donosi ova ekipa. Teško je reći ko je njen lider, ali kada imate 12 skoro perfektnih igrača na raspolaganju sigurno da su svi problemi i prepreke savladivi.

Da krenemo po pozicijama.

Stef Kari – najbolji šuter svih vremena. Čovek koji može da pogodi preko svačije ruke i košarkaš koji je promenio igru pod obručima. Simbol jedne ere.

Tajris Haliburton – veoma mlad plejmejker, kome su asistencije i razigravanje saigrača u prvom planu. Može biti baš koristan za ovaj tim.

EPA-EFE/ALI HAIDER

Džru Holidej – jedan od, ako ne i najbolji defanzivac na bekovskim pozicijama u celoj NBA ligi. Igrač koji ne traži mnogo loptu u svojim rukama, već doprinosi na razne druge načine.

Devin Buker – jedan od najboljih šutera sa poludistance u NBA ligi. Zna kako je igrati sa velikim zvezdama, a biće i odmoran, jer je rano ispao iz plej-ofa sa Finiksom.

Entoni Edvards – tek su mu 22 godine, a već je jedan od najboljih u NBA ligi. Lider je Minesote, već ima iskustvo za reprezentaciju, a neki ga već porede i sa Majklom Džordanom. Odličan u prodor igri, a ime da pogađa i sa poludistance i trojke, iako mu to nisu najjača oružja.

Lebron Džejms – jedan od dva najbolja košarkaša u istoriji. Iako je u poznim igračkim godinama, i dalje u NBA ligi beleži sjajne brojke, spreman je da ubacuje i po 30-40 poena ako mu se tako otvori, a s vremena na vreme dođe i do tripl-dabl učinaka. Šta drugo reći nego „Kralj“.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kevin Durent – jedan od najboljih napadača u istoriji košarke. Teško je reći šta mu je najveće oružje u napadu, pošto preti sa svih strana. Sa reprezentacijom je već osvojio četiri zlata, a u Parizu može da postane najtrofejniji u istoriji reprezentacije, kada su radi o OI. Jedini koji takođe ima tri olimpijska zlata je Karmelo Enotni (on ima i jedno srebro).

Džejson Tejtum – Sa 26 godina već nekoliko puta bio blizu MVP nagrade. Glavni igrač Bostona i čovek koji ove sezone ima prosek od 26,5 poena, 8,4 skoka i pet asistencija. Pitanje je samo koliko će biti odmoran, s obzirom da je Boston trenutno u finalu Istočne konferencije, a mnogi misle da će prći i u veliko finale.

Kavaj Lenard – ne zna da li mu je bolja odbrana ili napad. Nekoliko poslednjih godina se muči sa povredama, ali generalno voema zahvalan igrač, koji takođe može da doprinese i kada ne ubacuje po 20-30 poena.

MOŽDA VAS I OVO ZANIMA:

Džoel Embid – ako zanemarimo to kako se ponaša na terenu i van njega, moramo reći da se radi o vanserijskom košarkašu i MVP-ju NBA lige za prošlu sezonu. Sposoban da izvuče faul u mnogim situacijama, popravio je i šut sa poludistance, a ove sezone je bio i najbolji strelac lige, iako nije odigrao dovoljan broj utakmica za nagrade – 34,2 u proseku.

Entoni Dejvis – već godinama igra sa Lebronom, s kojim je osvojio i titulu, ali i trofej NBA kupa. Kada je zdrav, jedan od najboljih igrača u ligi, jer je i defanzivno i ofanzivno sposoban za mnogo toga. Napada na različite načine, a odličan je i u zaštiti obruča.

Bem Adebajo – godinama unazad jedan od najboljih defanzivaca u celoj NBA ligi. Svakako da neće biti u prvom planu u reprezentaciji, ali će sa klupe biti veoma važan deo tima, koji čak i ofanzivno može da isporuči ako bude dobijao loptu.

Foto: AP Photo/Lynne Sladky

Ukratko smo rekli šta svaki od 12 igrača može da donese Americi i zašto je s pravom ova selekcija opet glavni favorit za zlato, iako na poslednja dva svetska prvenstva nije uzela medalju.

Sve u svemu, Amerikanci su jaki kao stene.

Poteškoće za Stiva Kera i ostatak stručnog štaba biće da sve kockice sklope kako treba, da naprave pravu taktitku, raspodele minutažu, prave dobre izmene i mentalno spreme kako pojedince tako i ekipu za napad na zlato.

Za kraj, navešćemo i nekoliko igrača, koji su otpali iz tima, što dovoljno govori kakva reprezentacija je u pitanju – Džimi Batler, Kajri Irving, Džejlen Braun, Pol Džordž, Klej Tompson, Drejmond Grin, Tre Jang, Donovan Mičel, Tajris Meksi…


Raspored utakmica u Grupi C:

28. jul

Južni Sudan – pobednik KT 11.00

Srbija – SAD 17.15

31. jul

pobednik KT – Srbija 17.15

SAD – Južni Sudan 21.00

3. avgust

pobednik KT – SAD 17.15

Srbija – Južni Sudan 21.00

*Srbija i Amerika odmeriće snage i na prijateljskoj utakmici u Abu Dabiju 17. jula

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare