Milovan Simendić Foto: okkbeograd.org.rs

Ovakvu poruku je zaslužio legendarni trener.

Tužne vesti saopštio je u utorak, 28.marta, OKK Beograd koji je javnost obavestio da nas je napustio Milovan Simendić.

On je preminuo u 72. godini života, a rođen je 7. oktobra 1951. godine u Beogradu, a čitavu svoju karijeru u Jugoslaviji proveo je u OKK Beogradu, počevši od mlađih kategorija do seniora.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je veliki trag ostavio u srpskoj košarci objasnio je bivši košarkaš Vladimir Kuzmanović u podkastu „Luka i Kuzma“.

„Znate da sam pričao o mom treneru Miletu Simendiću. To je onaj što me je pitao: ‘Gde sam trenirao’, a ja mu odgovorio: ‘U Beogradu sa Karaburme’. Ubrzo mi je uzvratio rečima da tamo ne postoji košarkaški klub, na šta sam ja spremno odgovorio da me nije pitao šta sam trenirao, nego gde sam trenirao. On me je primio u tim i drugog dana treninga je prekinuo trening, zato što sam ja radio nešto što mi je palo na pamet. Ne zato što sam bio mnogo dobar, već zato što nisam znao šta ću sa loptom, pa sam obišao sve igrače i dao koš iz ludila. Onda je on postrojio ekipu i naterao ih je da trče sprint zato što sam ja to uradio, a došao sam sa fudbala“, rekao je Kuzmanović, pa nastavio:

Foto: Printscreen Youtube / Nova S

„Tada smo uspostavili taj kontakt i možda je on jedan od najzaslužnijih zbog čega sam nastavio da se bavim košarkom. Njegova smrt me je baš iznenadila i pogodila, Mile je bio obezbeđenje američke ambasade i kada sam ga sretao do pre tri godine, ja ne mogu da objasnim kako je čovek bio spreman i kako je izgledao sa svojih 69. godina. Mislio sam da njemu ne može ništa da se desi. Žao mi je jer nisam imao prilike da ga vidim od kada je koronavirus počeo i izgubili smo svi kontakte, ne samo sa njim. Bio je u stanju da vozi bicikl koliko hoće, uvek je bio nasmejan i spreman.“

Simendić je OKK Beogradu je proveo tačno 16 sezona igrajući za seniore uz dve juniorske sezone. Postigao je 3.318 koševa na 316 ligaških utakmica što je u proseku od 10,5 po meču. Peti je strelac OKK Beograda svih vremena i igrač sa najviše odigranih seniorskih sezona u ovom klubu. Bio je četiri sezone drugi strelac ekipe i tri puta treći.

„On je 16 godina igrao za OKK Beograd gde je imao nekoliko izleta u Austriji, gde su ga prozvali ‘Zlatna levica Austrije’. Bio je toliko dobar strelac, i član reprezentacije koja je nekoliko puta igrala na Balkanijadi. To je bila ‘B’ reprezentacija Srbije, u kojoj je bilo mnogo ozbiljnih igrča. Posvetio se trenerskom poslu, i tada sam ga i upoznao. Otvorio mi je vrata Beograda i kada smo se viđali uvek smo imali o čemu da pričamo. Nekada je bilo pravilo kada dođeš u klub, da kada se zagrevaš, a trener ti priđe i kaže ti ‘Idi na neki drugi sport’, ne možeš da odeš na višu distancu i nisi mogao da platih članarinu da bi ostao tu, već je selekcija igrača bila prirodna.“

Odigrao je Simendić i osam zvaničnih utakmica za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, nastupio je na Balkanijadi 1969. godine u Grčkoj gde je tim osvojio četvrto mesto. Nastupao je i u kvalifikacijama za Evropski šampionat u švajcarskom Nojšatelu 1970. godine.

BONUS VIDEO Željko Obradović posle velike pobede u derbiju ABA lige protiv Crvene zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar