Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vasilije Micić je u nedelju u finalu Evrolige protiv Barselone (86:81) zlatnim slovima upisao svoje ime u istoriju evropske košarke i doneo Efesu prvu titulu šampiona.

Srpski košarkaš je odigrao maestralnu sezonu koju je krunisao svim najvažnijim individualnim nagradama. Nakon što ga je Evroliga proglasila za MVP ligaškog dela sezone, na Fajnal foru je uzeo i titulu za najkorisnijeg igrača turnira.

Micić je ove sezone prosečno beležio 16,7 poena uz 4,9 asistencije po susretu, te 2,6 skoka i 1,2 ukradenih lopti po susretu.

PROČITAJTE JOŠ

Svoju igru je podigao na još viši nivo protiv CSKA u polufinalu (89:86) i Barselonu u finalu.

Istorijsko finale

Na finalnom turniru je oba puta postigao po 25 poena, bio najefikasniji u Efesu, a partijom u finalu je postao jedini igrač koji je ikada upisao 25 i više poena, te pet i više asistencija na susretu.

„Teško je sad zvučati pametno, ali naučio sam iz prošle utakmice da treba sačuvati nešto i za kraj“, rekao je Micić posle meča, aludirajući na polufinale kada je izašao zbog pet ličnih grešaka.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGE

Micić je tip plejmejkera koji voli da se pita za sve u igri tima. Nije čovek uloge, već glavni igrač koji na terenu provodi po 30 i više minuta.

Samo ukoliko je sistem postavljen tako, on može da pokaže sav raskošan talenat. Uvideo je ovo trener Ergin Ataman i u Efesu mu dao uzde u ruke, a srpski plejmejker je zavrtao lopte i prolazio kroz odbranu Barselone kao od šale.

Ipak, imao je neobičan put do vrha Evrope jer je bio silno osporavan zbog partija u Crvenoj zvezdi (na pozajmici iz Bajerna), kada je imao samo epizodnu ulogu u filozofiji Dejana Radonjića.

NBA budućnost Micića

Srpski plejmejker je izašao na NBA draft 2014. godine, a prava na njegov potpis je pokupila Filadelfija sa 52. pozicije.

Ipak, krajem prošle godine je Fila trejdovala prava u Oklahoma Siti, pa je Tander objavio 8. decembra i Micićevu sliku sa porukom „Dobrodošao“.

To znači da bi mogao da se pridruži Alekseju Pokuševskom, koji od prošle sezone nastupa u Oklahomi.

Aktuelni MVP bi mogao Tandere da izvuče iz „podruma“ Zapadne konferencije i od njih napravi barem plej-in tim, ipak za to će mu biti neophodno još neko pojačanje. U Oklahomi mnogo očekuju od drafta gde bi trebalo da budu jedan od timova koji će prvi birati.

Ipak, uvek postoji mogućnost da on završi u nekom drugom NBA klubu, a o tome je govorio i njegov menadžer Miško Ražnatović.

„Stvarno verujem da će sledeće godine biti u NBA u Oklahomi ili negde druge. Sve ćemo znati u julu“, poručio je Ražnatović kada se ovog proleća pričalo o njegovoj budućnosti.

Ključne borbe sa reprezentacijom

I pre početka NBA karijere 27-godišnji plejmejker će imati reprezentativne obaveze jer ga od 29. juna do 4. jula očekuje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Srbija je u grupi sa Dominikanskom Republikom i Novim Zelandom, dok su u drugoj beogradskoj grupi Italija, Senegal i Portoriko. Samo će se pobednik turnira plasirati u Tokio 2021.

Za očekivati je da Micić bude prvi izbor na poziciji plejmejkera i da sa Nikolom Jokićem (prvi favorit za MVP nagradu u NBA ligi) povede reprezentaciju ka najvišem stepeniku u Tokiju.

Sa nestrpljenjem „zemlja košarke“ očekuje miljenike da izađu na parket u sezoni kada su srpski igrači pokupili čitav niz individualnih priznanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar