EPA-EFE/WARREN TODA

Mark Gasol želi da, kad dođe vreme za oproštaj, u Đironi, klubu i gradu koji mu je pružio veliku šansu, završi fantastičnu karijeru.

Sa Barselonom, klubom iz rodnog grada, bio je šampion Španije, sa “crvenom furijom je dva put vladao Evropom i planetom. Sa Torontom je aktuelni “svetski šampion”, kako Amerikanci oslovljavaju prvake NBA. U dresu Memfisa je tri puta stigao do ol star meča i raznih individaulnih priznanja u najjačoj košarkaškoj ligi.

Mark Gasol, ipak i danas u srcu nosi dve igračke sezone u Đironi.

“Bilo je neverovatno (te dve sezone). San. Đirona je uvek bila posebno mesto za mene. Uvek sam bio vezan za grad. Jedan od ciljeva je da moju poslednju utakmicu odigram u Đironi, sa nekim igračima iz trenutnog sastava. Bio bih vrlo srećan da ponovo zaigram u Fontajau”, rekao je Gasol čija ljubav prema Đironi nije ostala samo na rečima.

Godinu dana pošto su finansijki problemi 2013. ugušili katalonski klub, mlađi od braće Gasol je rešio da sačuva košarku u gradu. Osnovao je novi klub. Krenuli su sa dna, korak po korak i stigli do Leb plata lige, odnosno trećeg ranga u kome su i danas.

Velike zasluge ne samo za ljubav prema Đironi, nego i kasniji meteorski uspon u evropsko i NBA sazvežđe, Mark duguje Svetslavu Pešiću koji ga je upoznao dok je bio golobradi junior Barselone.

Mark Gasol u dresu Đirone, na meču sa Hemofarmom 2008. godine EPA/ROBIN TOWNSEND

Srpski stručnjak je, po dolasku u klub, stavio pred tadašnjeg gazdu, Đozepa Amata, izričit zahtev: dovedi Marka Gasola. Iako nije znao ko je debeljuškasti dečko na kome insistira trener, poslušao ga je.

„Razmišljao sam da odem u Saragosu ili Leon (Druga liga), ali mi je Pešić predložio da mu se pridružim. Imao je izuzetno veliku ulogu u mojoj karijeri. Svaki trener sa kojim sam sarađivao imao je uticaj na moju igru, je Pešić obrazovao moj pobednički mentalitet. Mada, i sam grad Ðirona i moj prvi dugotrajni boravak van Barselone su mi pomogli u košarkaškom i psihološkom sazrevanju”, rekao je svojevremeno Gasol.

S Pešićem na klupi i Gasolom na terenu, Đirona je 2007. osvojila FIBA Evrokup, a zanimljivo, srpski stručnjak je posle 28 godina opet držao u rukama pehar koji je podigao kao igrač posle trijumfa sarajevske Bosne nad Varezeom u finalu Kupa evropskih šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram