Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

NBA je rekla svoje. Sezona će se nastaviti 31. jula u Orlandu, a sa njenim nastavkom koji će trajati najkasnije do 12. oktobra kada je planirana poslednja utakmica finala plej-ofa, nastaviće se i problemi na evropskom košarkom tržištu.

Pre svega, Evropa, tačnije njen deo koji bi da pazari igrače iz SAD moraće da čeka kraj sezone u Americi, kako bi znala šta ima na raspologanju od slobodnih igrača, ali i 15. oktobar kada je zakazan draft, ne bi li videla da li i dalje može da računa na svoje pojedine igrače koji su se odlučili da izaću na najveću košarkašku pijacu.

PROČITAJTE JOŠ

„Sadašnji raspored mogao bi da napravi mnogo problema Evropi, jer postoji ogromna doza neizvesnosti, pošto se sve ovo prvi put dešava. Prvo pitanje je koliko igrača s koledža će da se odluči za ostanak na draftu, ne računajući nekoliko momaka koji su projektovani da budu top pikovi, jer je sada otvorena mogućnost vraćanja na fakultet. Takoće postoji postoji i najava da da NCAA sezona krene tek u januaru, da fajnal-for bude u maju, a ne u aprilu. Imamo tu i onaj period potpisvanja slobodnih agenata koji će biti kasnije“, za Nova.rs kaže Marin Sedlaček, dugogodišnji skaut Filadelfije.

Sve je to sistem spojenih sudova na koje Evropa mora da obrati pažnju, posebno igrači van američkog kontinenta koji žele da se pojave na draftu.

„Ranije su pojedini igrači dolazili u SAD polovinom maja, ne bi li odradili pokazne treninge sa nekoliko klubova. Sada će taj period u kalendaru biti minimalan, jer koliko će klubovi imati vremena da gledaju ako igraju utakmice. Mnogo toga će se zasnivati na poverenju.“

S druge strane, igrači će biti u dilemi da li da odu u SAD i zbog drugog razloga.

„Znate da sezona u Evropi počinje krajem septembra ili početkom oktobra, pa s toga klubovi teško da će biti voljni da jedan period piprema, ali i utakmica budu bez tih momaka. Dakle, mnogo toga se zakomplikovalo.“

Zakomplikovao se i izbora Amerikanaca u Evropi, gde čine više od 30 odsto igračkog kadra Evrolige.

„To je ništa manje značajan problem, jer je pomereno tržište za slobodne agente, a pošto će seledža sezona kreniuti u decembru, prolongirani su i rezovi onih igrača koji su na ivici ostanka u NBA. Ne verujem da će evropske ekipe, posebno iz Evrolige gde je poslednji rok za angažovanje igrača u januaru, čekati toliko kasno, posebno jer njima trebaju iskusni, već će se odlučiti da što pre reše pitanje igračkog kadra.“

Čini se, bar na prvi pogled da se Amerika ne brine.

„Pa, nije baš tako. Projektovani gubitak u ovoj sezoni je negde između milijarde i milijarde i po dolara, što bi moglo da se odrazi na sledeću godinu, odnosno na smanjivanje seleri kepa, koji je projektovan na 115 miliona. Takođe, nemojte da zaboravite da pandemija još nije prošla, da kancelarije ekipa još ne rade, da nekoliko timova tek treba da otvori trening centre i da 60-70 odsto igrača nije imali gotovo nikakve aktivnosti tokom tromesečne pauze. Bilo kakav zdravstveni eksces, odnosno, jedan, ili dva zaražena u Diznijevom centru u Orlandu, mogla da stopiraju ne mali projekat“, dodaje Sedlaček.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar