Foto: FIBA

Košarkaši Severne Makedonije pobedili su Poljsku sa 96:71 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Makedonci su napravili veliko iznenađenje i to protiv polufinaliste Evrobasketa 2022, samo nekoliko dana pošto su izgubili od Estonije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nadoknadili su sve to strašnom partijom Nenada Dimitrijevića, 26-godišnjeg beka Uniksa iz Kazanja koji je ubacio 32 poena i podelio 8 asistencija.

Dimitrijević je prethodno i Estoncima ubacio 25 poena, ali je tada njegov tim ostao karatak za trijumf.

Ovog puta je imao nešto bolju podršku od Stojana Đuroskog, Itana Hepa i Andreja Maslinka, pa je Hep imao 19, Đuroski 17, a Maslinko 10 poena.

Na drugoj strani su Mihal Mihalak i Mihal Sokolovski prednjačili sa 20, odnosno 15 poena. Mihalak je imao i 9 skokova, dok je Hep kod Makedonaca imao 7.

Poljaci su samo na početku meča imali prevlast na terenu, pa su posle trojke Mihalaka poveli sa 9:3. Makedonci su do kraja prve četvrtine preokrenuli rezultat i serijom poena Hepa došli do 19:14.

Kada se aktivirao i Dimitrijević, prednost je porasla na 25:16 posle prve deonice, a upravo Nenadovim poenima je prvi put na startu druge prevazišla i dvocifreni plus.

Od tog trenutka se Severna Makedonija nije osvrtala, a Poljaci su samo sporadično uz muke u napadu uspevali da poentiraju i samo u drugoj četvrtini da se primaknu na manje od 10 poena razlike jer se na poluvreme otišlo sa 47:38.

Drugo poluvreme je u potpunosti pripalo makedonskom timu, koji je do sredine trećeg perioda otišao na +15, a onda pre kraja treće četvrtine stekao i 23 poena viška trojkom Dimitrijevića. Zato je četvrta deonica bila samo odrađivanje posla, pa sada Severna Makedonija ima skor od po jedne pobede i poraza.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO: Sjajna akcija Petruševa i Mitrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar