Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelsko prvenstvo u košarci nastaviće se 20. juna, odlučio je Upravni odbor tamošnje lige.

Prema objavljenom rasporedu Liga će 17. maja ući u „organizacioni period“ kada će za sve igrače početi dvonedeljni karantin. Pošto se karantin završi 31. maja, ekipe mogu da počnu s treninzima, a očekuje se da će prvi mečevi biti odigrani 20. juna, kada je na novom programu 22. kolo.

Potom sledede četvrtfinalne serije na dve pobede, dok bi fajnal for trebalo da se odigra krajem jula. Jasno je da ovakav raspored ne ide u korist ušešća Makabija u Evroligi koja je planirala da se završnica njenog takmičenja odigra od 4. do 26. jula

Sve utakmice izarelskog šampionata biće u matičnim arenama klubova, bez prisustva publike.

PROČITAJTE JOŠ

Liga je napomenula da se takmičenje nastavlja uz „očekivanje i pretpostavku“ da će glavni sponzor prvenstva (Toto-pobednik) nadoknaditi timovima finansijsku štetu zbog hijatusa prouzrokovanog pandemom koronavirusa.

Najveći zagovornik neigranja je bio Hapoel Holon, čiji je predstavnik u Upravnom odboru i predsednik kluba Eitan Lanziano napustio sastanak sa gorčinom u ustima.

„Mi sebe nazivamo profesionalnom ligom, ali ovakav povratak je vrhunac amaterizma. Vraćamo se u ligu pod neravnotežom između timova i bez bilo kakvih finansijskih obećanja. Niko nije proverio osnovne stvari, da li će igrači da se vrate, u koje će ekipe da sa vrate i koliki je rizik od povreda… Sve izgleda smešno”, rekao je Lanziano.

On tvrdi da bi povratak na teren predstavljao ozbiljnu ekonomsku povredu i da je odluka o nastavku sezone doneta zbog pritiska javnosti da se vrati fudbal.

“Poređenje nije na mestu. U Italiji je košarkaška liga otkazana, a fudbal pokušava da nastavi kao obično, a ništa se nije dogodilo. Dugoročno gledano, bilo bi bolje da se tek naredne sezone vratimo.”

Lanziano kaže da su “pogrešni i razočaravajući pokušaji da se Holon predstavi kao kočničar izraelske košarke“.

“Sada liga kreće u nepoznato. Nije tačno da ne želimo da igramo. Imamo rekordan budžet od 15 miliona šekela (4,30 miliona dolara) ove sezone, imamo najbolje stance i domaće igrače u timu. Ova situacija nam je nametnuta. Naravno da nam je važna publika i učinićemo ono što možemo da okončamo sezonu s poštovanjem. Sledeće godine ćemo se vratiti jači”, dodao je Lanziano.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar