Foto: FIBA

Dejan Majstorović za Nova.rs govorio o detaljima velikog uspeha.

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 pokorila je planetu i vratila titulu svetskog prvaka.

Od početka do kraja bez ijednog poraza, srpski basketaši su dominantno osvojili titulu, a novu generaciju predvodio je legendarni Dejan Majstorović.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs izneo je prve utiske posle velikog uspeha.

„Utisci su fenomenalni, došli smo ovde da osvojimo zlatnu medalju. Naravno da nije bilo lako, prvi dan smo počeli malo slabije. Bio je pritisak na sve nas zajedno s obzirom da se prvi put ova ekipa pojavljuje na jednom velikom takmičenju u ovom sastavu. Posle toga smo podizali formu iz dana u dan i ja sam prezadovoljan i ponosan sam na saigrače kako smo odigrali četvrtfinale protiv Letonaca, a posle i protiv domaćina gde smo gubili 9:6 i preokrenuli na 17:12“.

Majstorović izdvaja i najbitniju stvar.

„Osećaj je sjajan jer smo vratili zlato u Srbiju posle četiri godine“, podseća na odsustvo Srbije sa trona.

Majstorović je već bio deo brojnih uspeha srpske reprezentacije, ali je po prvi put na ovako veliko takmičenje otišao bez velikih saboraca Dušana Domovića Buluta i Marka Savića koji su poput njega po četiri puta bili prvaci sveta.

„Stvarno mi nije bilo svejedno. Sa Dušanom i Savketom kad sam išao, oni su imali iskustva osvajanja svetskih prvenstava i to je bio mnogo manji pritisak i bilo je mnogo lakše ići sa njima. Sada sam ja po prvi put bio lider u reprezentaciji, gde imamo dva debitanta, gde je Vasić igrao jedno prvenstvo. Nije bilo svejedno, ali smo našli način da dođemo do zlata. Igrali smo sjajno i pokazali karakter. Taktički smo dobro odrađivali mečeve, znali smo ko šta radi i toga smo se pridržavali i zasluženo osvojili“.

Foto: FIBA

Majstorović je posle sjajnih partija izabran za najboljeg igrača prvenstva, ali ističe da je ključ bi o u timskoj igri.

„Naravno da je lep osećaj biti MVP Svetskog prvenstva, ali bez svojih saigrača to ne bih uspeo. Videli ste kako smo odigrali i pokazali karakter u finalu i tokom celog prvenstva. Igrali smo timski basket i ispostavilo se da sam ja dao najviše poena na kraju turnira. Nije mi toliko bitno. Zamenio bih svako to MVP priznanje za zlatnu medalju“.

Saigrač iz reprezentacije Strahinja Stojačić prokomentarisao je da Majstorović igra kao da mu je 25, a ne 35 godina, a najbolji igrač Srbije nam je ispričao anegdotu tim povodom.

„Prvo sam se posvađao sa njim što je rekao da imam 35 godina, jer imam 34 godine. Svakako smo delovali jako motivisano i bili smo spremni pred svaki basket. Bodrili smo jedni druge. Dogovor je bio da se nikoga ne plašimo i da se oni plaše nas kad nas pogledaju u oči. Oni u mi davali energiju, ulazili su motivisano u svaki basket kao i ja“.

Majstorović se osvrnuo i na put ekipe do titule i kako je forma rasla iz meča u meč.

„Bilo je teško igrati prvi dan protiv Novog Zelanda i Portorika zato što su veliki i ne igraju agresivnu odbranu i više puštaju šuteve. Mi onda ne ubacimo na početku dva-tri šuta i uvuče se neka nesigurnost. Onda ne možeš da dođeš do koša i postigneš lake poene jer su veliki i dosta pomažu. Međutim, drago mi je što smo odigrali takva dva meča prvog dana gde smo pokazali karakter kad smo gubili sa četiri, pet razlike. Mislim da je bitno što smo ta dva basketa izvukli i pobedili. Posle, kako smo igrali protov boljih ekipa koje igraju agresivnije i bliže, to je bilo normalno za nas i protiv takvih ekipa se bolje snalazimo“.

Foto: FIBA

Više puta je isticao da žali za neosvojenim zlatom u Tokiju, a od tog cilj anije još uvek odustao

„Što se tiče reprezentacije, moj cilj je da igram u Parizu 2024. godine. Za to se spremam i treniram i da uzmemo medalju na Olimpijskim igrama i da ovog puta bude sjajnija nego prošli put“.

Neverovatan je podatak da je u basketu Srbija ovojila pet titula na sedam svetskih prvenstava koliko je odigrano, što je dominacija kakva nije viđema

„Neverovatn,o mislim da ni u vaterpolu nemamo toliki procenat osvojenih zlatnih medalja. Osećaj je sjajan, mislim je basket na 3×3 srpski sport“ kaže Majstorović.

Za kraj razgovora nam je otkrio i detalje slavlja posle osvojene titule.

„Gruvalo je jako uz sve moguće hitive Peđe Blizanca i Ace Pejovića, reko je uz osmeh Majstorović za naš portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar