Foto: AP Photo/Tony Gutierre

Teško je zamisliti da se sve ovo desilo za samo godinu dana.

Delovalo je da će budućnost Dalas Maveriksa biti veoma blistava, sve dok čelnici tima nisu rešili da promešaju karte pred kraj trejd perioda, time što su u svoje redove doveli plejmejkera Kajrija Irvinga.

U zamenu za Kajrija, iz Dalasa u Bruklin Netse su otišli Spenser Dinvidi, Dorijan Fini-Smit, pik prve runde 2029. i nekoliko pikova druge runde, dok je iz Bruklina Markif Moris otišao u Maverikse.

PROČITAJTE JOŠ

U tom trenutku ekipa Luke Dončića je sedela na petom mestu sa skorom od 29 pobeda i 26 poraza, dok je u 10. februaru imala čak 96 odsto šansi da se plasira u plej-of NBA lige.

Ipak, usledila je neverovatna serija poraza, Dalas pa gotovo da nije pobeđivao i na samo tri meča pre kraja sezone šanse za ulaz u plej-of su im svedene na samo šest odsto.

Maveriksi su na 11. poziciji sa učinkom od 37 pobeda i 42 poraza, dok su ispred njih Oklahoma (38/41), Minesota (39/40), Nju Orleans (40/38) i Los Anđeles Lejkersi (40/38).

Foto: TOM PENNINGTON / Getty images / Profimedia

S obzirom da Oklahoma ima bolji međusobni skor sa Dalasom, Dončić i ekipa će imati veoma težak zadatak za plasman u plej-in.

Ukoliko to žele da urade Dalas će morati da pobedi na preostala tri meča, dok će pomno pratiti rezultate ostalih rivala.

Čekaće dva poraza Oklahome ili sva tri poraza Minesota Timbervulvsa, a ako ostvare samo dva trijumfa, Dalasu će biti potrebno da Oklahoma izgubi sva tri meča ili da Lejkersi dožive četiri vezana poraza.

NE PROPUSTITE

Potvrdu raspada Dalasa potvrdio je poslednji meč protiv Atlanta Hoksa, u kome je ekipa Bogdana Bogdanovića slavila sa 132:130 posle produžetaka.

Tragičar meča je na kraju postao Kajri Irving iako je postigao 41 poen uz pet skokova i četiri asistencije, jer je u poslednjem napadu faulirao Treja Janga.

Deluje da upravo duo Dončića i Irvinga nije uspeo da proradi i nađe zajednički jezik. Dalas je ostvario samo četiri pobede na 15 utakmica kada su Dončić i Irving bili zajedno na terenu.

Irving je u tim mečevima prosečno beležio 26,2 poena po utakmici, 5,3 skokova uz 6,1 asistenciju, dok je bez Dončića ostvario tri pobede na četiri meča.

Slovenac je nakon tog trejda delovao sve nervoznije i tokom drugog dela sezone konstantno je ulazio u sukob sa sudijama što je dovelo do toga da je morao da plati novčanu kaznu zbog „nepristojnog i neprofesionalnog ponašanja“ u meču protiv Golden Stejt Voriorsa.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Dalas je morao da promeni kompletno tok igre, pošto su ostali bez startnog plejmejkera (Dinvidi) i pouzdanog šutera (Fini Smit), a za uzvrat su dobili igrača koji voli da ima loptu u rukama.

Trebalo je nekoliko mečeva da bi Dončić i Irving uopšte došli do početne faze stvaranja dua, što je dovelo do toga da zbog gluposti izgube pobedu u neizvesnim završnicama.

Može se reći i da nisu imali sreće, pošto su čak šest utakmica izgubli na manje od pet poena razlike.

Promašivali su Dončić i Irving šuteve za pobedu, jednom je Dončić jeftino i prodao loptu iz auta u poslednjem napadu, te je sve to dovelo do toga da Dalas dođe do ove pozicije.

Pre samo nešto više od godinu dana Dalas je igrao finale Zapadne konferecnije protiv Golden Steja, i činilo se da će ove godine napraviti korak više.

„Frustriran sam. Mislim da je to svima jasno kad me vide na terenu. U poslednje vreme osećam da to nisam ja, nego da samo stojim na terenu“, rekao je Dončić posle jednog meča, nakon čega je istakao i da ima privatne probleme.

„Ranije sam uživao i smejao se, ali sam sada frustriran zbog mnogo toga, ne samo košarkaških stvari. Dosta toga mi se dešava van terena, što je veće od košarke, ali ne želim da pričam o privatnom životu.“

I pored svega Dončić je uspeo da ima neverovatnu sezonu u kojoj do sada prosečno beleži 32,8 poena, 8,7 skokova i 8,1 asistenciju po meču.

Kao „šlag na tortu“ stigla je i informacija koju je podelio poznati NBA insajder Šams Čaranija, koji tvrdi da je rukovodstvo Dalasa odlučilo da odmori Dončića i Irvinga, koji su igrali povređeni na poslednjih pet utakmica.

On je istakao da se Maveriksi neće truditi da dobiju preostala tri meča u regularnom delu sezone kako bi bili bliži boljem piku na predstojećem NBA draftu.

Što može da znači više stvari, ali Čaranija dodaje da Dalas planira da zadrži Irvinga u timu, ali deluje da Amerikanac ima druge planove.

Irving će postati slobodan igrač na leto, bez obaveza da produži ugovor sa Maveriksima, te će prema informacijama novinara „Bličer Riporta“ Krisa Hejnsa testirati ponude drugih timova.

BONUS VIDEO Željko Obradović posle velike pobede u derbiju ABA lige protiv Crvene zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar