Srbija može da završi veliki posao.

Košarkaška reprezentacija Srbije u ponedeljak u 21.00 igra četvrti meč kvalifikacija u drugoj fazi protiv selekcije Turske, a pobedom protiv Velike Britanije napravljen je veliki korak ka najvećoj svetskoj smotri.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko savlada Tursku na domaćem terenu, Srbija bi stekla nedostižnu prednost u odnosu na rivala i sa Belgijom i Grčkom bi do kraja vodila borbu za preostala dva mesta uz odličnu situaciju. Eventualnom pobedom Grčke na gostovanju Belgiji, Srbija bi sa jednom pobedom do kraja otišla na Mundobasket.

Selektor Svetislav Pešić se uoči meča sa Turskom obraća javnosti na konferenciji u Beogradu na kojoj će govoriti o igračima koji su mu na raspolaganju i svim drugim stvarima vezanim za predstojeći meč.

„Na temu kvalifikacija sam govorio. Čeka nas vrlo izazovna utakmica, vidim da je reakcija navijača dobra. Svi smo motivisani, hoćemo da damo maksimum protiv Turske iako ova utakmica nije presudna ali može dosta da nam donese jer bismo imali 2:0 u medjusobnim susretima. Naša grupa je vrlo izazovna. Ne bih govorio o debaklima kako ste vi govorili o debaklima posle Evropskog prvenstva. Biće teška utakmica jer je za njih ova utakmica presudna“.

Pešić je istakao da moraju da se dese promene.

„Moramo da se menjamo, svi. Ja sam voljan i želim da se menjam, jer se košarka generalno promenila. Moramo da se prilagođavamo,  ne zbog toga što nismo najbolji, već zato što želimo opet da budemo najbolji. Poznati smo po tome da uvek glasno pričamo, svi nas čuju, ali retko ko sluša“, rekao je Pešić

On se osvrnuo i na Evropsko prvenstvo.

„Nikada ni za šta ne govorim da je debakl. Evropsko prvenstvo nije bio debakl, već neuspeh, ali i jedna vrsta uspeha. Zaduženi smo da gledamo proces, a mi smo imali dobro leto, jer su se svi igrači odazvali i pružili dobru igru, prezentovali igru koja nas je oduvek krasila, imali smo spektakl pred 20.000 ljudi u Areni kakav nismo videli od „Dajmond bola“. Da smo igrali na stadionu Zvezde ili Partizana bilo bi puno. Momci koji su ovde, mene motivisu, vrlo su vredni i u utakmicu sa Turskom ulazimo sa pozitivnim razmišljanjima. Da energijom nadoknadimo neuigranost – osvrnuo se na učešće naše selekcije na Evropskom prvenstvu letos.

On je potom govorio i podršci navijača za predstoječi meč.

„Neka dvorana bude puna kao kada igraju Zvezda ili Partizan Evroligu. Navijači će nam biti pokretačka snaga koja nam je potrebna. Zajednički cilj nam je da se utakmica dobije“.

Pešić: Micić već kupio karte za Srbiju

Pešić je govorio o slučaju Micić.

„Nemam nikakvu reakciju, niti to želim da stavljamo u prvi plan. Vasa je krenuo već bio, imao je kartu, a onda je stigla odluka zbog koje smo tužni. Ne bih previše komentarisao o tome jer nemam tačne detalje. Jedino što znam je da ga nisu pustili zbog pripreme utakmice sa Barselonom“.

Vasilije Micić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Selektor je potom govorio o Nemanj Nedović.

„Bila je dilema da li da ga zovemo zbog njegovog zdravstvenog stanja koje se popravlja, ali nećemo da ulazimo u rizik, jer se Nedović popravlja, ali nije na 100 posto. Da ne bi opet došlo do problema, doneli smo odluku da ga ne pozovem. U budućnosti računam na njega, ali sada bi njegova igra bio rizik.“

Pešić je potom govorio i o zdravstvenom stanju.

„Svi su zdravi. Utakmica u Njukaslu je tražila puno snage, ali je dobro da nije bilo povreda. Svi koji su igrali tu utakmicu spremni su i za sutra, a priključili su nam se Lučić i Gudurić. Posle sutrašnjeg treninga odrediću 12 igrača.

Potom je usledila i analiza sledećem protivnika.

„To su svi igrači koji su nosioci igre u turskim klubovima. Dobro sastavljena ekipa. Svi igrači igraju tursku ligu koja počinje da biva najjača posle španske lige. Vrlo kvalitetna i ujednačena liga. To su turski igrači koji su napredovali. Ja sam danas u razgovoru sa igračima na sastanku govorio o tome kako da napadnemo i kako da reagujemo u napadu. Bez kontrole skoka nema ničega, naravno. Prva odluka je najbolja odluka i ne komplikujte. Nadam se da će protiv Turske da bude u napadu bolje nego u Njukaslu“, istakao je selektor Srbije.

BONUS VIDEO Jaramaz hladnokrvno rešio meč, Srbija pobedila Veliku Britaniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare