Foto: Pedja Milosavljevic

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić otkrio je kako okuplja igrače za dres "orlova".

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor Pešić pozvao je igrače koji će predstavljati našu zemlju u trećem „prozoru“ kvalifikacija za Mundobasket i okupio ih na treningu u Beogradskoj areni.

Srbija će protiv Letonije igrati u gostima 30. juna, a potom protiv Belgije u Nišu trećeg jula od 21 sat u dvorani „Čair“.

„Za široku publiku bez obzira koliko je košarka popularna i koliko se ljudi interesuje za reprezentaciju, mi imamo treći prozor prve runde, bez obzira što smo se već kvalifikovali za narednu fazu, računaju se samo pobede u međusobnim duelima. Važno je da se zna da mi, Letonija i Belgija idemo u grupu sa Grčkom i Turskom“, rekao je Pešić.

Napomenuo je i zbog čega će ta grupa biti posebno izazovna. Posebno je obazriv kada je reč o utakmici 30. juna, protiv Letonaca.

„Imali smo najtežu grupu, jer ukrštamo sa Grčkom i Turskom koje će biti kompletne za prvi prozor u avgustu. Nama su mečevi sa Letonijom i Belgijom sada bitni. Letonija ne igra Evropsko, neću da kažem da su bolji od Litvanije koja je kandidat za medalju, koju su dobili sa 20 razlike, mi smo se uverili koliko je talentovana ekipa. Oni su glavni favoriti uz Grčku i Tursku, nas neću da stavljam, ali i mi imamo šanse. Biće velika borba u Rigi, biće krvi do kolena, čeka nas 9.000 navijača tamo“, dodao je Pešić.

Teniseri Srbije
Foto: Starsport

U svom maniru se našalio i kako uspeva posetepeno da okuplja igrače, iako nekima poput Danila Anđušića sezona i dalje traje.

„Videćemo koliko nas čeka u Nišu, sigurno više nego u Brogradu. Mi se skupljamo polako, svako jutro iznesem magnet najveći na balkon i polako skupljam igrače. Došli su Boban i Nemanja juče, pokušavamo da se uigramo“, kaže selektor.

Ističe da postoji mogućnost i da dođu igrači poput spomenutog Anđušića, Uroš Trifunović je došao i mora na operaciju prepona, Aleksa Radanov se već operisao.

Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica,
Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

Dobra vest je što je Nemanja Bjelica, novopečeni šampion NBA lige, došao kao slobodan agent, pa se na njega ne odnosi pravilo od 28 dana boravka u reprezentativnom kampu.

„Njemu (Bjelici) se ne računa pravilo 28 dana, za njega nema limita. On može da trenira sve dane. Da je Nikola Jokić sada igrao, njemu bi se računalo osam dana. Onda bi došao na pripreme za Evrobasket tek 12. avgusta. To nismo želeli. Za Bogdanovića ćemo znati kad prođe rehabilitaciju. Miloš Teodosić je na lečenju, preživeo je sezonu, nadamo se da će igrati. Dobro je da ste spomenuli Bjelicu, uvek spominjete druge NBA igrače, njega nikad, a on je NBA šampion. Volim ga jer je uvek tu da pomogne drugima. On dođe kao kec na 11 sa svojim iskustvom na tim koji nema iskustvo. Pokuševski nije dobio dozvolu, sa njim smo u kontaktu i njegova želja da igra nije sporna. Ali, klub smatra da su kvalifikacije nebitne. On je kandidat za Evrobasket. Zagorac se u ovom trenutku ženi, Nikola Kalinić je dobio ćerku, zato ih nema“, objasnio je detaljno Pešić.

Na kraju, naveo je i da će dobro doći iskustvo Bobana Marjanovića, iako mu u klubu fale minuti, kao što je slučaj i sa Filipom Petruševim u Anadolu Efesu.

BONUS VIDEO: Najboljih 10 blokada u sezoni Evrolige 2021/2022

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar