Foto: Xinhua/Xue Yubin

Matijas Lesor je u petak stigao na prvi trening Partizana i odmah je uzburkao navijačke strasti u Srbiji rečima "Partizan šampion". Dodao je i da su rezultati koje je do sada pravio Željko Obradović za svako poštovanje i sve bi to bilo uobičajeno da ranije nije igrao za Crvenu zvezdu.

Nije ni prvi, ni poslednji stranac koji je promenio boje dva beogradska kluba, niti je nepoznat ovdašnjoj javnosti, ali je svejedno pitanje koji su mu danas aduti i kako će se uklopiti sa drugačijom ulogom.

PROČITAJTE JOŠ:

Lesor ima 26 godina, pa je ipak jedan od iskusnijih u timu Željka Obradovića. Pre četiri godine, u avgustu 2017. kada je dolazio u Zvezdu, bio je jedan od mlađih kod Dušana Alimpijevića.

Atletski potencijal mu je delovao gotovo neograničeno. Kad u hodniku stanete pored čoveka, imate utisak da je ceo on zapravo jedan veliki mišić. Utegnut kao sajla, snažan.

U to vreme je važio za jednog od talentovanijih na pozicijama krilnog centra i centra. Ali, onda izađe na teren i vidite da ima poteškoća da se sporazume sa saigračima u odbrani.

U igri dva na dva je više puta terao Alimpijevića da se hvata za glavu, a šut mu nije bio idealan. Sa 206 centimetara i 110 kilograma, nije još bio potpuno profilisan i s njim je trebalo mnogo da se radi.

zvezda lesor
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tokom jedine sezone za Zvezdu je u Evroligi imao prosečno osam i po poena i najviše je dao Baskoniji – 19. Uglavnom se gurao pod košem sa Vojtmanom, koga je u jednoj situaciji fantastično fintirao telom, a pokazao je da ume i iz prodora da igra košem pored Vensana Poarijea.

Nažalost, ovakvih bljesaka nije bilo tako mnogo pa je kod Matijasa izostala konstantnost koja bi naterala saigrače da se oslanjaju na njega.

Uz to, posao mu je otežao i dolazak Alena Omića, koji je u igri leđima na niskom postu bio izverziraniji. Tu se očekuje da je danas Lesor bolji. Balša Koprivica u Partizanu ima potencijala, ali je Lesor tu da fizički pomogne u skoku i da proba da se zategne u odbrani.

Na tome će svakako insistirati Obradović, svestan da ako napad ne funkcioniše svih 40 minuta i šutevi ne ulaze, odbrana mora da bude kao zid.

Foto: Srdjan Stevanović/Starsport

Tajming i koordinacija će takođe biti neke od stvari gde bi Lesor mogao da dođe do višeg nivoa. Recimo, pre dva meseca je baš protiv Zvezde imao 16 poena u dresu Makabija, ali je neke od koševa ubacio uz malo sreće.

„Bekdor“ dodavanja mu nisu nepoznanica, mada je jasno da nikad neće biti Nikola Jokić, a postavlja i čvršće blokove nego pre.

Radonjić ga poznaje iz Bajern Minhena i tada je Francuz imao 3,8 poena na 22 utakmice, dok je nešto bolji bio u Makabiju – 7,4 poena na samo pet mečeva.

Ono što brine je činjenica da u šutu iz daljine nije napredovao i onda potencijalno može da uđe u problem sa izgubljenim loptama kada neko zna kako da ga zaključa na visokom postu.

Matijas Lesor
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Sa distance je neupotrebljiv, ali je uteha što je popravio realizaciju za dva poena na sedamdesetak odsto, a bio je ranije polovičan.

U Partizanu bi trebalo da dobacuje bar do desetak poena na svakom meču, možda i više, uz šest, sedam skokova. Crno-beli igraju Evrokup i to je ipak takmičenje gde je Lesor sa Monakom prošle sezone imao 12,5 poena.

Dakle, crno-belima u svakom slučaju stiže delimično unapređena verzija igrača koji je bio u Crvenoj zvezdi, s tim što je Obradović glavni adut koji najbolje može od Francuza da napravi zaista kvalitetno pojačanje.

BONUS VIDEO: Željko Obradović o promeni kapitena i ponašanju košarkaša Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar