Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Etore Mesina, trener i jedan od najvažnijih ljudi u Olimpiji iz Milana, uputio je otvoreno pismo liderima evropske košarke.

On je adresirao pismo na lidere FIBA, Evrolige i ULEB, uz navode da ono ide svima koji bi možda mogli da mu pruže pet minuta pažnje.

PROČITAJTE JOŠ

„Dragi prijatelji košarke, imao sam sreću da imam dugu karijeru u svetskoj košarci. Moji timovi su se takmičili sa ponosom i poštovanjem prema igri, u takmičenjima pod okriljem FIBA, Evrolige i ULEB. Čak i kada su postojale nesuglasice, uvek sam poštovao liderstvo i viziju pokojne gospode Bore Stankovića i Patrika Baumana. Ponosan sam što sam prijatelj gospode Portele i Bertomeua, a trenirao sam gospodina Van den Špigela, predsednika ULEB“, počeo je Mesina.

I nastavio:

„Živimo u teškim i izazovnim vremenima. Vlade mnogih evropskih država su donele odluke koje se odnose na zatvaranje zajednica ili delova njih zbog zaštite od koronavirusa. Svake nedelje imamo sve više igrača, trenera, članova klubova koji imaju pozitivne testove, a sve više utakmica je otkazano. Teškoće u putovanjima povećavaju zabrinutost za zdravlje, a uskoro neće biti datuma za odigravanje odloženih utakmica. Rezultati sve više zavise od toga koliko ko ima sreće da izbegne infekciju, u odnosu na druge“.

Mesina je dodao i da je vreme da se donese jedinstvena odluka.

„Zbog svega, zamolio bih da se uzme minut pažnje, da se stave sa strane sve razlike i da se za dobrobit košarke i navijača sedne za sto i da se ne ode dok se ne nađe rešenje. Jedino logično je da se prekinu evropska takmičenja i da se dozvoli nacionalnim ligama da završe sezonu u naredna četiri meseca, pošto su putovanja u okviru država lakša za organizovanje. Posle toga, možda u martu i aprilu, međunarodna takmičenja bi mogla da se završe na vreme da bi se pripremilo za Olimpijske igre. Možda će i virus biti zaustavljen do tog trenutka“.

Kako je naveo, televizijske kuće i sponzori bi trebalo da budu deo zajedničkog rešenja.

„Zdravlje učesnika i integritet takmičenja su prioriteti, mi ćemo zauvek biti zahvalni liderima na odluci koja bude to poštovala“, zaključio je Mesina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare