Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI; Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Lebron Džejms je odlučio da javno odgovori Zlatanu Ibrahimoviću, koji ga je kritikovao zbog iznošenja političkih i društvenih stavova.

Još jedna osoba je Lebronu poručila da „Ućuti i dribla“, ali legendarni košarkaš poslednjih godina odgovara na ovakve prozivke.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo se najpre poruke napadača Milana, koji je nedavno igrao protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope.

On je poručio Lebronu da se kloni onog što nije njegov posao.

„Radi ono u čemu si najbolji. U bilo kom vrstu posla. Ja igram fudbal jer sam najbolji u igranju fudbala, nisam političar. Da sam hteo da budem političar, to bih i radio. Ovo je prva greška poznatih ličnosti kada postanu poznati i steknu određeni status. Za mene je bolje izbegavati određene teme, bolje je da radite ono u čemu ste najbolji, u suprotnom to ne izgleda dobro“, poručio je Ibrahimović.

Prošlo je nekoliko dana pre nego što je Lebron odlučio da odgovori slavnom fudbaleru.

Nakon trijumfa Los Anđeles Lejkersa nad Portland Trejlblejzersima sa 102:93 na konferenciji za medije je Lebron izložio svoj stav.

Lebron je objasnio da nikada neće prestati da priča o nepravdi, te je istakao neke prethodne uspehe u školstvu.

„Na kraju dana, neću da ćutim o stvarima koje su pogrešne. Propovedam o mojim ljudima, o jednakosti, društvenoj pravdi, rasizmu, represiji glasača, stvari koje postoje u našoj zajednici jer sam deo zajednice, video sam kako se stvari razvijaju i znam da i dalje traju jer imam grupu od 300 i više dece u mojoj školi koja prolaze kroz to i potreban im je glas. Ja sam njihov glas i koristim ovu platformu da nastavim da bacam svetlo na sve što se možda dešava, ne samo u mojoj zajednici, nego i u zemlji i čitavom svetu“, rekao je Lebron.

Objasnio je da ne može da ostane samo i isključivo sportista.

„Ne postoji način na koji bih ikada mogao da se držim samo sporta jer razumem ovu pozornicu i snagu mog glasa. Možete da pitate Rene Montgomeri da li sam trebao samo da ćutim i da driblam, videli smo da je deo grupe koja poseduje ‘San Atlante’.“

Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA

Onda je direktno odgovorio Ibrahimoviću.

„Smešno je što je to rekao, jer mislim da je to bilo tokom 2018. godine, da je on isti čovek koji je rekao kada je bio u Švedskoj i pričao o istim stvarima jer njegovo prezime nije bilo određeno prezime (tipično švedsko prim. aut.), da se osećao da je to kao rasizam kada je bio van terena. Da li je tako? Rekao je to, zar ne? Mislim da je to rekao. Priča vam sada edukovan um. Ja sam zapravo loš čovek za napad, jer ja uradim moj domaći zadatak“, završio je Lebron.

Podsetimo, Ibrahimović je tada pričao o „prikrivenom rasizmu“ kome je izložen.

„Šta rade švedski mediji? Brane me ili skoče na mene i napadnu me? I dalje me napadaju jer ne mogu da prihvate da sam Ibrahimović. Da je neki drugi igrač napravio istu grešku kao ja, branili bi ga. Ali kada sam ja u pitanju, oni me ne brane. To je pitanje rasizma. Ne kažem da postoji rasizam tu, ali ću reći da jeste prikriveni rasizam. Postoji, siguran sam 100 odsto, zbog toga što nisam Anderson ili Svenson. Da je tako, verujte mi, oni bi me branili i da opljačkam banku. Kažem vam, branili bi me“, rekao je Ibrahimović dve godine ranije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar