Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaška liga Srbije oglasila se saopštenjem i navela da Košarkaški savez Srbije ne iznosi tačne informacije u vezi sa sankcijom za Partizan.

Partizan je prošle godine odlučio da ne igra završnicu KLS, pa je FMP direktno prošao u finale domaćeg takmičenja gde je poražen od Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto više od pola godine o statusu crno-belih i učešću u završnici tekuće sezone Košarkaške lige Srbije, nije bilo informacija, pitali smo čelne ljude domaćeg takmičenja o čemu je reč.

Dobili smo odgovor da se pet meseci čekala povratna informacija Košarkaškog saveza Srbije, zahtevana još krajem avgusta 2022.

KSS je u međuvremenu objavio saopštenje u kom Zlatko Bolić, generalni sekretar Saveza i Dušan Projović, potpredsednik, navode da je Savez dao svoje mišljenje upravi Košarkaške lige Srbije nedelju dana posle zahteva, 29. avgusta 2022.

Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

KLS u novom saopštenju piše da košarkaški savez obmanjuje javnost, a saopštenje krovnog tela srpske lige prenosimo u celosti.

„Košarkaška liga Srbije je primorana da se zarad objektivnog i potpunog obaveštavanja oglasi saopštenjem i precizno ukaže na sve detalje koji se tiču izdavanja dozvole za sezonu KK Partizan za 2022/23, nakon odluke kluba da ne učestvuje u plej-ofu Superlige Srbije u sezoni 2021/22.

Košarkaški savez Srbije je u svom saopštenju objavljenom 30. januara 2023. godine izneo nepotpune činjenice i time pokušao da obmane javnost i izbegne odgovornost za sopstvene propuste i potpunu odgovornost pripiše Košarkaškoj ligi Srbije“.

Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Činjenica je da je Komisija za izdavanje dozvola za sezonu izdala dozvolu KK Partizan 30.06.2022. Dozvola je izdata na osnovu prijave koju je KK Partizan poslao pre odluke da istupi iz završnice domaćeg takmičenja, tako da je prijava je u trenutku podnošenja bila validna.

Nakon izdavanja dozvole pravo žalbe na odluku Komisije, pored Direktora KLS, imaju i Potpredsednik KSS zadužen za takmičenje kao i Generalni sekretar KSS“.

„Ni oni to pravo nisu iskoristili, svesni činjenice da isključivo zbog nečinjenja Upravnog odbora KSS nije postojao validan osnov za žalbu i da je KK Partizan u trenutku izdavanja dozvole ispunjavao sve neophodne uslove.

Naime, prema članu 54 Pravilnika KSS, KK Partizan bio je dužan da odmah obavesti KSS o svakom događaju nastalom posle podnošenja zahteva za izdavanje dozvola za sezonu, a koji predstavljaju značajnu promenu informacija koje su prethodne dostavljene“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„U ovom slučaju, to je odluka o istupanju iz Lige o kojoj je Predsedništvo KLS obavestilo Upravni odbor KSS dopisom od 22. avgusta 2022. Iako je za ovakve situacije Pravilnikom o takmičenju KSS propisano načelo hitnosti, Upravni odbor KSS je odlučio da ne uvrsti ovu temu ne samo na prvu narednu sednicu 25. avgusta 2022. nego i na naredne dve (2. septembar 2022. i 26. septembar 2022.) i umesto toga pošalje neformalni odgovor Predsedništvu KLS. Da poslati odgovor nema formu zvanične odluke jasno ukazuje činjenica da nije objavljen na zvaničnom sajtu KSS, jer prema članu 87. statuta KSS sve odluke i zapisnici sa sednica moraju biti objavljene na internet stranici KSS.

Takođe, ono što je Košarkaški savez Srbije u svom saopštenju izostavio, a to je ono što je u ovom slučaju ključno, je činjenica da se prema članu 51 Pravilnika o takmičenju KSS postupak izdavanja dozvola za sezonu završava početkom takmičenja za koje se izdaju dozvole za sezonu, što je u ovom slučaju bio 1. oktobar 2022. godine“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

„Zato je KLS reagovala i 22.08.2022. zatražila od Upravnog odbora KSS da se izjasni o statusu KK Partizan nakon što je javno naveo da istupa iz takmičenja i ekipa se nije pojavila na utakmicama polufinala plej-ofa Superlige Srbije. Prema članu 36 Pravilnika o takmičenju KSS, klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja, (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio. Na osnovu istog Pravilnika, Upravni odbor je bio dužan da se po hitnom postupku izjasni o statusu KK Partizan i odlukom definiše da li je KK Partizan u skladu sa opštim akitma KSS suspendovan ili ne, što evidentno nije učinjeno.

Iz svega navedenog je jasno da je Upravni odbor KSS svesno odlučio da zanemari svoje obaveze propisane opštim aktima KSS i da je svojim nečinjenjem isključivo odgovoran za trenutnu situaciju“, saopštili su iz Košarkaške lige Srbije.

BONUS VIDEO: Dva brutalna zakucavanja košarkaša Partizana bacila publiku u trans