Dejan Radonjić i Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Partizanovci se, žargonski rečeno, "lože", zvezdaši im kontriraju, a ostali se iz prikrajka nadaju - počinje nova sezona ABA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Još oko 24 sata ostala su do prvih utakmica regionalnog takmičenja i verovatno je teže nego ikad u poslednjih desetak sezona reći ko će biti šampion.

Partizan je, filmski gledano, prošao sve žanrove u poslednje tri sezone i neviđen rolerkoster. Od ekipe koja je obećavala kod Trinkijerija, do raspada i razlaza sa njim.

Od bajke, do horora, tako se kretao put crno-belih, koji posle najgore sezone u ovom veku dovode Željka Obradovića.

Hej, Željka Obradovića! Nije sve u parama, viču iz Humske, dok je Žoc redom dovodio ozbiljna imena i ekspresno vratio poverenje da se Partizan neće blamirati kao što je to radio prošle sezone.

Tada su treneri menjani kao na traci, igrački kadar je bio slabiji, a sada deluje popunjenije i kvalitetnije. Neuporedivo.

Stigao Alen Smailagić, Kevin Panter, Zek Ledej, Rodions Kurucs, Dalas Mur, Aleksa Avramović, Jam Madar.

Foto: KK Partizan

Čini se kao da je svako pojačanje birano kako treba i neophodno je to sve ukomponovati da bi se očekivanja ispunila, a titula vratila u Humsku posle punih osam godina.

Zvezda se nada da njena hegemonija neće biti prekinuta, iako je u nekoliko navrata imala sreće. Pretprošle sezone je verovatno samo prekid sezone spasao crveno-bele baš od Trinkijerijevog Partizana.

Ovog puta počinju sezonu sa Dejanom Radonjićem na klupi i imao je priliku da selektira tim „od nule“.

Došli su Nikola Ivanović, Nikola Kalinić, Ostin Holins, Aron Vajt, Luka Mitrović… Malo kao iznuđen deluje povratak Maika Cirbesa, ali i dalje je to respektabilan sastav.

Veliki peh je na početku povreda Vajta, koji je slomio podlakticu, ali će imati šansu da se vrati i uđe u ritam.

KK Crvena zvezda
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Zvezda i Partizan su, imajući sve u vidu dva izrazita favorita za naslov ABA lige. Zvezda prvi meč igra protiv Splita u petak, Partizan protiv Zadra u ponedeljak.

Međutim, ni ostali klubovi nisu baš „spavali“ tokom leta i prelaznog roka.

Budućnost je dovela Marka Jagodić-Kuridžu iz Zvezde za poziciju četvorke, Vladimir Micov je došao kao iskusno krilo, Edin Atić je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača iznenađujuće dobre Igookee, a tu je i par Amerikanaca Džejkob Vajli i Denis Sili.

Podgoričani su zadržali neke bitne igrače poput Džastina Kobsa i svakako su kandidati za jedno od prva četiri mesta.

To je svakako i Cedevita Olimpija. Džejkob Pulen i Melvin Edžam su došli, Slovenci su „otvorili kesu“ i za Zeka Ogasta iz Panatinaikosa, ali i za Džekija Karmajkla.

Bili su jaki prošle godine, sad su još bolji i realno je da svako od pobrojane četiri ekipe može da pobedi svakog sa bar po deset razlike kada je u ritmu.

Između njih se negde najverovatnije i krije naredni pobednik regionalnog takmičenja, ali nije da ne može biti iznenađenja.

Trener Mihailo i Đorđije Pavićević; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prošle sezone je Mega odigrala dobro prvi deo sezone, Mornar je u drugom delu proradio vrhunski, a Igokea je bila dobra tokom čitave godine.

Nije nemoguće, ali malo će teže moći do plej-ofa ovog puta. Od ostalih klubova, Split je između ostalih doveo Nejca Bariča, Zadar Uroša Lukovića, Igokea Aleksu Radanova, Markela Starksa i Džejmsa Robinsona, Mega Mateja Rudana, očekuje se da procveta i Nikola Jović.

Borac je promovisao Iliju Đokovića i Savu Lešića, Studentski centar Kenana Kamenjaša, a Mornar je između ostalih vratio Strahinju Mićovića.

Nova sezona startuje u petak, svaka od ekipa ima neki svoj račun i možda ne znamo ko će biti šampion, već naslućujemo da će biti zanimljivo od početka do kraja.

ABA liga, 1. kolo

Petak

18.00 Mornar – Cibona

20.00 Crvena zvezda – Split

Subota

17.00 Igokea – Borac

21.00 Cedevita Olimpija – Krka

Nedelja

12.00 Mega – Derbi Podgorica

19.00 Budućnost – FMP

Ponedeljak

18.00 Zadar – Partizan

BONUS VIDEO – Poslednje „zbogom“ velikom Dudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare