Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Čeka nas spektakl.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Junaci Srbije plasirali su se u finale Mundobasketa pobedom nad Kanadom u polufinalu, a tamo će igrati protiv Nemačke koja je bila bolja od Amerike.

Nedelja će biti poslednji dan na Svetskom prvenstvu ove godine, a upravo zbog toga FIBA je organizovala druženje sa tri košarkaške legende, Luisom Skolom, Pauom Gasolom i Karmelom Entonijem.

PROČITAJTE JOŠ

“Srbija košarku igra toliko dobro i toliko dugo, da je plasman u finale već uobičajena stvar. Sada je naravno posebno, zbog samog tima. Nisu isti sastav od prošle godine, nemaju nekoliko bitnih igrača, ali su opet tu, na korak do zlata. U Manili im nedostaje najbolji igrač na svetu. Kada vam nedostaje takav igrač, očekujete da će tim biti mnogo lošiji. Ali, opet vidimo Srbiju kako dominira košarkom, navikla nas je na to. Igraju timski, jako modernu košarku, jako zabavnu za oko“, rekao je Luis Skola, nakon čega je dodatno prokomentarisao igru naše zemlje:

“Drago mi je što se tradicionalna ekipa poput Srbije adaptira na to i što vidimo bolju košarku zbog toga.“

Foto: Starsport

Za Paua Gasola najveći značaj u uspehu Srbije ima Svetislav Pešić.

“Srbija je zaslužila da bude u finalu i bori se za zlato. Malo se priča o značaju i ulozi trenera Svetislava Pešića koji je bio selektor Jugoslavije pre 21 godine kada su uzeli zlato u Indijanapolisu, sada je opet tu. Fantastičan trener, bio je mentor mom bratu, znam ga lično i dajem mu velike zasluge za ovo što se dešava u Srbiji. Vodio je najbolje timove do vrha, ima veliku strast prema košarci“, rekao je Gasol i dodao:

Carmelo Anthony Foto: ROUELLE UMALI / Xinhua News / Profimedia

“Srbija igra sjajno bez Jokića i još nekoliko bitnih igrača. Ipak, timska košarka je pobedila priču o individualcima u ekipa. Videli ste kako je Argentina pobedila Francusku 2019. godine na Mundobasketu, bili su bolji tim, pa je i Španija dobila Australiju koja je individualno bila bolja od nas. I tada smo gledali neočekivano finale. Lepo je videti to i sada, nije sve u pojedinačlnom kvalitetu, već timu. Da se svi bore za istu stvar, za loptu, komuniciraju, bore za svaki posed, brane koš, to su vrednosti koje treba ceniti.“

Ni Karmelo Entoni nije propustio priliku da pohvali finaliste.

“Srbija je uradila veliki posao da dođe u ovu poziciju. Radili su mnogo, bili u procesu rasta. Srbija toliko dugo radi i svaki put dolazi do kraja. Nemačka takođe. To su dva tima koji imaju dva različita nivoa fokusa, pripreme i intenziteta. Videćete i u nedelju dva velika tima na delu, šta će pokazati jedni i drugi, jer svi su želeli ovo, da budu u finalu i igraju za zlato. Mnogi su hteli da vide SAD i Kanadu u finalu, sada vidimo koliko je košarka toliko porasla, da svi veruju u proces. Jedva čekam finale, čak i meč za bronzu će biti dobar. Biće dobar dan za navijače i FIBA“, dodao je Karmelo.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar