Foto:Starsport

Partizan na pragu trogodišnje licence za Evrokup, tu i tamo pojave se i glasine kako Crvena zvezda treba da dobije licencu za Evroligu. Ako se poklope, ove informacije mogu da imaju i neke pozitivne posledice na košarkašku mapu naše zemlje.

Klub koji ima licencu može da igra jedno takmičenje nezavisno od drugih takmičenja i u konkretnom slučaju, mimo rezultata u ABA ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Svedoci smo da se u tom takmičenju godinama već vode „ratovi“ ko će da postane šampion regiona da bi sebi obezbedio kartu za Evropu.

Poslednjih nekoliko sezona ti ratovi su vođeni kako na terenu, tako i van njega, pa smo imali scene da u Beogradu i Podgorici navijači upadaju na teren da bi zastrašili ili povredili protivničke igrače.

Ružne slike koje više nikom nisu potrebne. Priča o licencama, bar teoretski otklanja tu vrstu tenzije, jer, što bi se recimo Zvezda tangirala da li će izgubiti od Budućnosti u jednom meču finala plej-ofa, ako zna da će u narednoj sezoni automatski imati prođu ka Evroligi.

Slično je sa Olimpijakosom koji je rešio da istupi iz prvenstva Grčke, pa se takmiči u Evroligi i sav fokus ima na tom takmičenju.

Foto: ABA Liga/Buducnost VOLIz

Međutim, ova priča u koju je ušao Olimpijakos nije bogzna kako korisna za grčku košarku, jer je automatski odsečen jedan od velikana za koji navija mnogo ljudi.

Samim tim, pada i kvalitet lige i njena neizvesnost. Kada je reč o srpskim klubovima i evrolicencama, priča (bi mogla) da izgleda drugačije.

Partizan kao klub i imenima koja je tokom godina izbacivao na evropsku scenu svakako zaslužuje mesto u Evroligi, pa kakav da je, neka je.

Činjenica je da to mesto nije dobio i da ga ne može dobiti ni sada. Crno-beli su prošle godine bili blizu da se izbore za elitno takmičenje preko Evrokupa ili ABA lige i nisu uspeli.

Svi znamo šta se desilo kada je otišao Andrea Trinkijeri i kakva sezona je usledila. Prošlog proleća je predsednik crno-belih Ostoja Mijailović najavio da Partizan ostaje uz Evrokup i da neće ići tragom FIBA Lige šampiona.

Taj put i želja za Evroligom je, dakle opstala. Godinu kasnije crno-belima će se možda na stolu naći trogodišnja licenca za Evrokup, što nije loše jer bi onda imali šansu da se za EL bore na dva fronta, a ne na jednom.

KK Crvena zvezda, KK Armani Milano
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Opet, svakako bi imali prolaz ka Evropi i ne bi morali toliko da „lome noge“ po ABA ligi, odakle je došlo više povreda bitnih igrača ove sezone.

Ovakav epilog mogao bi možda da pomogne i srpskoj košarci. Osim prestiža pobede i priznanja da ste najbolji u regionu, nema mnogo takmičarskog motiva za titulom kad već imate Evrokup kao unosnije takmičenje u šakama.

A kad košarkaško prvenstvo Srbije i ABA liga imaju isti, ili bar sličan takmičarski značaj, zašto se onda ne bi isforsirao onaj domaći „proizvod“?

Srpska košarka i njeno prvenstvo je degradirano godinama unazad, pa se abaligaške ekipe priključuju u završnici, odigraju desetak kola kada dođe red na Superligu i plej-of i uglavnom se iste ekipe vrte na pobedničkom postolju.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

S jedne strane zato što imaju više novca, s druge zato što imaju kontinuitet jačih mečeva i onda posle toga Superliga uglavnom bude lagana rutina, uglavnom dok se međusobno ne sudare Zvezda i Partizan.

Čak i kada dođe red na Superligu, ljudima nije toliko zanimljiva, pa je bilo situacija da na utakmicama gde igraju dve ekipe pristigle iz ABA lige, na prste možete da nabrojite koliko je ljudi u hali.

I to u vreme dok su navijači još uvek uredno mogli da pohode utakmice. Naravno, priča o Zvezdinoj licenci je i dalje hipotetička i nije tako lako ostvariva, ali ne bi škodila srpskoj košarci.

Zvezda bi imala prođu ka Evroligi, ABA liga bi joj bila sekundarno takmičenje, gde bi crveno-beli više mogli da se „zagrevaju“ nego takmiče.

Foto: BETAPHOTO/KK PARTIZAN/Dragana Stjepanovic/MO

Jer, uz sve dužno poštovanje, više je energije potrebno za pobedu nad nekim Himkijem, nego nad Krkom, Cibonom, FMP-om.

ABA liga ne bi potpuno izgbuila smisao, naravno, ali bi ostala uskraćena za maksimalni trud dve kvalitetne ekipe koje joj godinama čine „krem“ takmičenja.

Ukoliko Zvezda i Partizan dobiju svoje licence, čelnici domaće lige i KSS bi trebalo da iskoriste šansu da u tom periodu povećaju kvalitet takmičenja.

Licence su prva stvar koja bi eventualno poremetila dominaciju interesa ka regionalnom takmičenju i instrument da se prvi put, posle mnogo vremena, donekle vrati i sjaj pehara i vrednost domaćeg šampionata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar