Miloš Teodosić Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

Biće ovo "paklena" sezona u Evroligi

Nova epizoda „evroligaške ludnice“ počinje 6. oktobra mečevima Asvel – Olimpija Milano i Panatinaikos – Real Madrid, a postoji mnogo naznaka da će ova sezona biti najuzbudljivija u novijoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta sve ekipe su se znatno pojačale, a igrači su dovođeni najviše iz ruskih klubova, koji su izbačeni (bar na jednu sezonu) iz elite, ali bilo je i pridošlica iz NBA lige.

Najzvučnija imena koja opet igraju Evroligu su Nemanja Bjelica, Miloš Teodosić i Tomaš Satoranski.

Bjelica je prošle sezone osvojio titulu sa Golden Stejtom čime je krunisao svoj put u NBA ligi, ali je osetio da je vreme za povratak u Evropu. Šuškalo se i o njegovom povratku u Srbiju, pošto sada imamo dva predstavnika u Evroligi, ali se Bjelica odlučio za Fenerbahče, sa kojim je već imao mnogo uspeha.

Srpski reprezentativac je u najjačoj ligi sveta proveo sedam sezona, nije bi lider svojih timova, ali je svuda imao specifičnu ulogu, pa čak i u Voriorsima, gde je neretko igrao i na poziciji centra.

To je omogućilo treneru Stivu Keru da igra sa različitim petorkama koje su niske, a brze i to se na kraju ispostavilo kao uspešno. Tokom svoje karijere „preko bare“, Bjelica je imao prosečno 7,6 poena uz 4,6 skokova i 1,8 asistencija na ukupno 449 mečeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta nažalost nije bio uz reprezentaciju Srbije na Evrobasketu zbog povrede, ali će biti spreman za sezonu u turskom prvenstvu i Evroligi. Bjelica se u elitno evropsko takmičenje vraća po prvi put od 2015. godine kada je ujedno bio i MVP u dresu Fenerbahčea, što ga je i „lansiralo“ u NBA.

Zanimljivo je da mu evroligaški trofej i dalje fali u riznici, a timu pre svega može doprineti svojih iskustvom. Uz to, može da pokrije sve pozicije od tri do pet, a klupski saigrač će mu biti i Marko Gudurić, pa hemija između njih dvojice može da se prenese i na ostatak tima.

Bjelica možda neće biti prva opcija u napadu Fenera, ali njegov širok repretoar može da namuči svakog rivala. Takođe, sa defanzivnog aspekta može mnogo da pomogne, što je pokazao i u finalnoj seriji u NBA, kada je u nekoliko navrata namučio prvu zvezdu Bostona Džejsona Tejtuma.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Srpski navijači posebno se raduju i povratku Miloša Teodosića, koji će sa Virtusom iz Bolonje pokušati da napadne plej-of.

Teodosić je od 2019. u Virtusu, sa kojim je uspeo da osvoji Evrokup, ali i dvostruki MVP tog takmičenja, dok je jednom bio i najkorisniji igrač finala protiv Burse.

Srpski plejmejker je poslednju sezonu u Evroligi igrao još 2017. godine, a nakon toga se oprobao i u NBA ligi, tačnije u dresu Los Anđeles Klipersa. Tamo se nije najbolje snašao, utisak je da nije imao ni dovoljno prostora, a povratak u Evropu i strpljenje koje je imao prilikom odabira kluba pokazalo se kao dobra odluka.

Teo ima titulu u Evroligi, bio je i njen MVP, ali je pitanje koliko može da pruži sa 35 godina i zgusnutim kalendarom utakmica. Kvaliteta mu svakako ne manjka, magija u rukama se nije izgubila, a fizičku spremu ćemo videti veoma brzo.

Foto: Printscreen Sport klub

Veoma je moguće da Teo ima i motiv više da se pokaže i u poznim godinama, baš zbog toga što letos, odlukom Svetislava Pešića, nije bio deo reprezentacije Srbije.

Još jedan od povratnika u elitu je i njegov saigrač Marko Belineli, kome je poslednja evroligaška sezona bila jop 2006/07. Prekaljeni šuter je od tada promenio čak devet NBA timova, a ni u 37. godini ne želi da siđe sa najveće evropske scene.

Navijače Barselone najviše je obradovao dolazak Tomaša Satoranskog, koji je u Americi bio šest godina. Tamo je važio za solidnog igrača, ali je Evroliga izgleda „njegova šoljica čaja“.

Poslednji nastup u njoj imao je u dresu katalonskog tima 2016. godine, a sada će pokušati da klub podigne na tron nakon dve sezone u kojima im je malo falilo da do istog stignu.

Pored pomenutih igrača, na pragu povratka je i Fakundo Kampaco, koji nakon otkaza u Denveru ne uspeva da pronađe angažman u NBA. Argentinac je za sada najbliži povratku u Real Madrid, ali taj transfer je još uvek pod znakom pitanja, jer je „kraljevski klub“ popunjen na svim pozicijama i pitanje je koliko mu je u interesu da angažuje Kampaca. Takođe, u priči se našao i Partizan, ali je generalni menadžer crno-belih Zoran Savić potvrdio da se nikada nije čuo sa njim, te da od te priče trenutno nema ništa.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Od igrača koji će prvi put zaigrati u Evroligi najinteresantnije će biti da se isprate partije Džanana Muse u Real Madridu i Semija Odžejelea, koji je stigao iz NBA lige.

Bojan Dubljević je jedan od veterana povratnika u elitno takmičenje, dok je najveći broj pojačanja za klubove stigao iz Rusije. Iz tamošnjih klubova većina stranaca se odlučila na promenu sredine, pa ćemo nakon kratke pauze ponovo gledati Vila Klajburna, Marija Hezonju, Džordana Lojda, Džona Brauna III, Kevina Pengosa, Ifea Lundberga, Džordana Mikija, Lorenca Brauna, Mateuša Ponitku…

Sudeći prema spiskovima timova, biće ovo prava ludnica i najbolja sezona Evrolige u istoriji.

BONUS VIDEO Miloš Teodosić sa ćerkicom, dobio MVP nagradu i spojio tri prsta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar