Nemanja Nedović i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Crvene zvezde pobedom protiv Virtusa u Beogradu (94:79) konačno su prekinuli niz od šest poraza u Evroligi, što može da bude bitno za samopouzdanje u nastavku i završnici sezone.

Već nedeljama, a možda čak i mesecima unazad, bilo je jasno da Zvezda neće biti među osam ili 10 najboljih u elitnom takmičenju ni ove sezone, ali igra protiv Virtusa je bila zaista kvalitetna, a pobeda timska.

Šteta što takvu Zvezdu nismo gledali češće ove sezone u Evroligi, ali fokus je već odavno prebačen na ABA ligu, a kasnije će biti i na domaće prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je već osvojila jedan trofej ove sezone, boriće se za još dva, ali se isto tako mora suočiti sa ozbiljnim neuspehom u Evroligi, koji što pre mora biti zaboravljen, barem do kraja sezone, kada će se praviti presek i rezime svega učinjenog.

Protiv Virtusa je još jednom potvrđeno ono što se priča gotovo cele sezone – Zvezda sa i bez Miloša Teodosića na terenu nije isti tim.

I to bi možda bilo i normalno da razlika sa i bez njega nije tako velika.

Zvezda bez Teodosića nije dobila nijedan meč u Evroligi ove sezone, što dovoljno govori o trenutnom odnosu snaga u timu.

Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Sa Teodosićem igra je mnogo smislenija, napadi konkretniji, ideje uvek ima, a svima je lakše kada on komanduje i diriguje na parketu, a izgleda i van njega.

Međutim, problem se krije u tome što Teodosić ima 37 godina, povrede su sve češće i teže mu padaju, te je jasno da srpskog košarkaškog mađioničara nećemo još dugo gledati na parketu, ali uživaćemo dokle god bude igrao, nadajmo se još neku sezonu.

Zvezda je u Šabazu Nejpiru trebalo da dobije lidera na parketu, ali taj posao je prošao katastrofalno, pa je ekipa više puta istumbana od početka sezone.

Pored Teodosića, ključeve Zvezdine igre drži Nemanja Nedović, koji stalno ima uspona i padova, ali je protiv Virtusa imao 25 poena i sedam asistencija, te je odigrao jednu od najboljih partija ove sezone.

Kao domaći igrač i dete kluba, jasno je koliko Nedović znači Zvezdi i koliko će biti važno da u završnici sezone bude na nivou istom ili barem sličnom onom na kakvom je bio protiv Virtusa.

Nemanja Nedović i Janis Sferopulos protiv Panatinaikosa
Nemanja Nedović i Janis Sferopulos Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Trener Janis Sferopulos je na konferenciji za medije posle Virtusa istakao da je Džoel Bolomboj stabilnost tima, a uz njega je Luka Mitrović skoro pa standardno odličan ove sezone.

Od Branka Lazića u nastavku sezone možemo da očekujemo ono što on uvek i pruža, a Rokas Giedraitis mora da podigne formu, jer igra promenljivo cele sezone.

Ono što je bilo dobro i korisno iz poslednja dva meča u Evroligi, jeste da je Zvezda konačno dobila od Dejana Davidovca ono što se dugo čekalo, sa obe strane terena, dok je Dalibor Ilić konačno dobio pravu šansu, te ju je i iskoristio.

Od njih dvojice možemo i u nastavku sezone očekivati slične partije, s obzirom da Zvezda baš nema mnogo opcija na poziciji četvorke. Nadajmo se da će se u skorije vreme tu priključiti i Trej Tompkins, koji za skoro dva meseca nije odigrao ni sekund.

PROČITAJTE JOŠ:

Povređeni su još i Jago dos Santos i Nikola Topić, koji bi takođe u završnici sezone mogli da imaju bitnu ulogu.

Ono što je upitno, jeste šta će Zvezda dobiti od Adama Hange, koji igra malo ispod očekivanja ove sezone. Igrač sa takvim iskustvom mora da donosi sigurnije odluke na terenu, pravio je do sada neke njemu nesvojstvene greške, pogotovo u završnicama nekih mečeva.

Retko kada Hanga ima dvocifren broj poena, dešava se da kao protiv Virtusa ima mnogo asistencija (7), ali i izgubljenih loptu (5).

Nema sumnje da Sferopulos ima poverenja u 34-godišnjeg košarkaša Mađarske, da će i u nastavku sezone imati zavidnu minutažu, pitanje je samo koliko može da doprinese u osvajanju trofeja. Na Kupu Radivoja Koraća nije bio baš u centru pažnje, ali za njega je veoma bitno i sa kim je u petorci. Hanga je odličan kao sekundarni organizator, ali kada u tom poslu ima malo više obaveza i kada je glavni kreator, onda igra baš i nije sjajna.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Onaj koji se do sada nije baš najbolje pokazao je Džavonte Smart. Imao je američki bek nekoliko blistavih momenata i partija u kojima je bio dvocifren kada je reč o poenima, ali uglavnom je sve to kratkog daha.

Smart ima još malo vremena da se razigra u ABA i Evroligi, ali ako ovako nastavi, sumnjam da će Sferopulos imati mnogo poverenja u njega kad dođu mečevi odluke.

Stefan Lazarević je sa klupe uvek opcija pre svega za odbranu, dok Majk Tobi i Fredi Gilespi nisu ni blizu nivoa na kom su Bolomboj i Mitrović.

Tobi je protiv Virtusa imao solidnu partiju (sedam poena i četiri skoka za 17 minuta), dok Gilespi šansu dobija na kašičicu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Da li od njih Sferopulos bilo šta korisno može da izvuče do kraja sezone, pokazaće se vrlo brzo, ali za sada ne mogu biti pouzdane opcije.

Ne bi bilo čudno da Sferopulos u plej-ofu ABA lige malo i skrati rotaciju, jer neki igrači za sada nisu pokazali da zaslužuju minutažu u onim najbitnijim mečevima, pogotovo kada se sve bude lomilo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare