Nazire se 12 putnika.

Razlozi za optimizam postoje, ali mora još dosta toga da se popravi kako bi reprezentacija Srbije ostvarila cilj na Svetskom prvenstvu

Selektor Svetislav Pešić konačno je iz medijskog mraka izveo košarkaše Srbije koji su odigrali mečeve za javnost. Nakon dve zatvorene utakmice sa kojih nije moglo gotovo ništa da se sazna, „orlovi“ su zaigrali na Akropolis kupu u Atini gde su u dva meča dali razlog za optimizam, ali i za veliku dozu opreza.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je savladala Grčku sjajnom defanzivom sa 71:64, ali je potom pala pod rafalnom paljbom Italije, iako je imala šut za pobedu u meču završenom rezultatom 88:87.

Loši procenti šuta, odbrana tranzicije i neuigrane defanzivne rotacije su ono na čemu najviše mora da se radi, ali raduju sposobnost da se menja tempo meča, raznovrsnost u napadu i više igrača da nose igru nego što se u prvom trenutku mislilo.

Iako je u oba duela rezultat bio u drugom planu i cilj je bio što bolje uigrati ekipu čiji je sastav bio uslovljen povredama i otkazima, dosta toga je moglo da se vidi i da se donesu izvesni zaključci i nasluti kojih će 12 igrača krenuti put Filipina.

Uzorak jeste mali, ali mečevi u Atini su na prvom mestu pokazali da Nikola Jović nije samo siguran putnik za Manilu, već i igrač najuže rotacije i potencijalni X faktor koji diže plafon ovoj selekciji.

Košarkaš Majamija je briljirao na oba kraja parketa, sjajno branio i napadao rivale, dominirao u skoku i doneo ekipi dimenziju više kada je u pitanju atleticizam i ubrzavanje igre. Osim toga, pokazao je i spremnost da se prilagodi ekipi i radi sve što treba na terenu.

Nikola Jović/Foto: Starsport

Ono što je moglo i da se nasluti je da će osovinu ekipe činiti trojac Marko Gudurić – Bogdan Bogdanović – Nikola Milutinov.

Gudurić će i definitivno igrati na deficitarnoj poziciji plejmejkera i biće kreator napada kada se igra poziciono. Srbija će u tim momentima definitivno igrati sporiji i strpljiviji napad, a iako je bilo dobrih momenata, biće neophodno još dosta toga da se uigra do početka turnira.

Aleksa Avramović je u obe utakmice pokazao da može da bude ozbiljan adut ovog tima, a protiv Italije je sa njim u startnoj petorci Srbija napravila veliku prednost. Donosi neophodnu agresivnost u odbrani i brzinu u napadu, i njegovo mesto se ne dovodi u pitanje.

Na bekovskim i krilnim pozicijama su pored kapitena Bogdanovića najveću minutažu imali Ognjen Dobrić, Vanja Marinković i Nemanja Nedović. I dok su prva dvojica igrala sa velikim oscilacijama, Nemanja Nedović je i pristupom i prikazanom igrom igrao debelo ispod svog kvaliteta i reputacije koju ima.

Ipak, s obzirom na napadačku klasu i talenat, ni njegovo mesto ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, dok je najveći znak pitanja oko Stefana Jovića koji nije odigrao ni minuta, iako je jedini čistokrvni plejmejker.

Nikola Milutinov; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kada su u pitanju visoki igrači, pored neprikosnovenog Milutinova i Nikole Jovića, najveću minutažu je imao Dušan Ristić koje je u obe utakmice imao dobre napadačke role, ali je ekipa sa njim na terenu imala problema u odbrani i skoku, dok je u prvom meču kao startna „četvorka“ igrao Filip Petrušev sa skromnim učinkom, dok ga u drugom meču nije bilo na terenu.

Deluje ipak da bivši igrač Crvene zvezde skoro sigurno ide na Mundobasket, pogotovo uzevši u obzir da je Boriša simanić u maloj minutaži bio izrazito loš, a da ni Dejan Davidovac možda ne bude među 12 odabranih.
evom planovima.

S tim da je situacija sa Davidovcem takva da bi zbog polivalentnosti mogao da upadne na spisak, jer je neizvesna i sudbina Alena Smailagića koji je ostao u Beogradu.

Iako je rano za konačne zaključke, čini se da već sada imamo 10 sigurnih putnika i da će preostala dva mesta diktirati povrede i meč za Portorikom pre puta u Kinu.

Igrači koje bi Pešić trebalo da povede u Manilu su: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Nikola Jović, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić.

Preostala tri mesta popuniće verovatno jedan od četiri kandidata, iz kruga Stefana Jovića, rovitog Alena Smailagića i Dejana Davidovca, Uroša Trifunovića.

Na listi igrača na koje bi Pešić sigurno trebalo da računa bio je i Nemanja Nedović, ali je on u toku četvrtka odustao zbog privatnih razloga da nastupa na Mundobasketu.

BONUS VIDEO Lob pas Nedovića za sjajno zakucavanje Milutinova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare