Nikola Jokić
Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA

Američki novinar Nik Rajt smatra da Nikola Jokić nije u kombinaciji za priznanje MVP-ja i da bi sada fokus trebalo pomeriti ka Dejmijanu Lilardu.

Nedavno su se povredili Džoel Embid i Lebron Džejms koje Rajt smatra za glavne kandidate za najkorisnijeg igrača sezone u NBA ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokiću, po njegovom mišljenju tu nema mesta, jer je loš u odbrani, što je opšte mišljenje prihvaćeno prethodnih godina u NBA ligi. I ono što nije baš tako tačno.

U situaciji kada su povređeni i Lebron i Embid, Rajt kaže da bi Jokićevo MVP priznanje bilo presedan.

„Ovo će biti sezona presedana po pitanju MVP-ja, iako za dvojicu najboljih presedana nema. Kada bi sezona stala danas, mislim da bi Lebron Džejms i Džoel Embid bili na vrhu kao dva najbolja igrača, jer nisu proustili dovoljno vremena da bi bili izbačeni iz trke. Lebron i Embid će propustiti još vremena. Jokić, čak i da kažemo da Nagetsi pobede u još utakmica, u poslednjih 25 godina imali smo samo jednog MVP-ja koji je došao lošeg defanzivnog tima“, kaže Rajt.

Činjenice govore drugačije. Denver nije idealan, ali nije ni toliko loš defanzivni tim. Trenutno se nalazi na devetom mestu.

Svojevremeno je Rasel Vestbruk bio MVP sa tripl-dabl sezonom i to je zaista istorijsko dostignuće. S te strane je kao pojedinac zaslužio priznanje.

Tada se učinak tima nije njemu spočitavao…

„Loš defanzivac iz lošeg odbrambenog tima. To je bio Stiv Neš (Finiks Sans). Ljudi onda pitaju, a šta je sa Stefom? Ti timovi su bili u top pet u odbrani. Kad je Harden bio MVP, top pet odbrana, kad je Rasel Vestbruk to uradio, isto top pet. Ne, top 10 za Rasa“.

„Jokić bi bio najgori odbrambeni igrač u lošem odbrambenom timu koji bi osvojio nagradu pored Neša. Idemo dalje na listi. Dejm (Lilard) koji mora da bude uključen u ovu konverzaciju, tu je Luka, Janis, Kavaj, Harden. Svi bi oni isto bili presedan… Ova trka će, Brusarde, zato biti presedan bez obzira na sve“, kaže Rajt.

Jokić ove sezone nije među najboljim blokerima lige i sa pozicije centra slabije čuva obruč od recimo Embida, ali zato odlično krade lopte.

Ima 1,6 ukradenih po meču, a sa 11,1 skokom malo je pretenciozno nazvati ga nekim ko baš loše čuva svoj obruč.

Osim toga, njegov odnos +/- će na kraju sezone, čak i ovako skraćene biti najbolji na kraju sezone, jer posle 42 utakmice ima +224, a prošle sezone u kojoj je Denver stigao do finala zapadne konferencije, imao je 255, ranijih godina i preko 300, ali uz skoro duplo veći broj mečeva nego sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram