Svetislav Pešić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Kada bi ovaj dan mogao da se izbriše nekim čudom, ali ne može, i dugo, dugo će boleti srpsku košarku.

Foto: Nova.rs

Užasna partija, katastrofalan rezultat, kanal u koji smo upali je prilično dubok.

PROČITAJTE JOŠ..

Košarkaši Srbije su došli na Evrobasket po medalju, da se bore za zlato, sa najboljim NBA igračem Nikolom Jokićem, a vraćaju se posle osmine finala.

Italija je pobedila sa 94:86 i ide na Francusku, a nama, odnosno onima u srpskoj košarci ostaje da stave prst na čelo i dobro razmisle šta rade.

Au, kakav šamar, kakav šok. Opravdanja nema, na izgovore neka ni ne pomišljaju, neka se pogledaju između sebe. I tu se ne misli (najpre) na igrače.

Jeste, oni su na terenu, ali neko ih bira i vodi, i govori kako da igraju…

Šta se dogodilo u raspadu sistema protiv Italije? Na primer – sistem, nema ga, odnosno kao da nije bilo nikakvog rezervnog plana ako glavni ne prolazi.

Srbija nije Nikola Jokić, to su ponavljali svi sa kojima smo pričali na Evrobasketu, ali upravo to je izostalo – nije bilo pomoći drugih.

Zakazali su svi redom… Džabe njegovih 32 poena i 13 skokova i indeks 41, džabe sve, jedini dvocifreni su još bili Vasilije Micić sa 16 i Nikola Kalinić sa 12.

Nikola Jokić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sa tri dvocifrena igrača je prilično nemoguće da se prođe dalje – upravo demonstrirano.

Selektor Pešić je najviše kukao na odbranu, i to je istina. Nije bilo jakog faula, da se „pobijemo“, da se uradi nešto da se Italijanima utera strah u kosti i razbije samopouzdanje.

Dok su oni sve pogađali, Pešićevi lavovi su delovali potpuno beskrvno.

Nemoćan napad, bez pravog rešenja kada pada samopouzdanje, još nemoćnija odbrana – bez energije i neophodne reakcije. Italijani su pogađali i pogađali trojke, i samo im je raslo samopouzdanje koje je sve dublje „orlove“ guralo u ponor.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izlaska nije bilo, nije ni na vidiku… Zašto? Nije ovo samo jedan poraz ili jedna utakmica, kako je to selektor Pešić rekao.

Propustili smo Olimpijske igre prošlog leta, sada smo uzeli „drvenu medalju“, na Mundobasket možemo da odemo samo epskim čudom.

Srbija, zemlja košarke, nekada je bila, sada možda želi opet to da bude, ali ovako ne ide.

BONUS VIDEO Srbija od +14 do šokantne eliminacije od Italije na Evrobasketu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram