Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Svetislav Pešić imaće zahtevnu misiju da Nikolu Jokića vrati u košarkašku reprezentaciju Srbije, što je podsetilo na davnašnji slučaj "Vlade Divac".

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni Kari je 2001. odveo Jugoslaviju do evropske titule dominantno, ali je 2002. znao da mu je potreban jedan važan NBA sastojak.

Nije želeo Pešić da dozvoli da se u Indijanapolis ode, a da Vlade Divac nije na spisku.

Odlazio je u Ameriku i bio je uporan u pregovorima, kako bi Vlade posle šest godina reprezentativne pauze ponovo obukao nacionalni dres.

Delovalo je da je „ne“ jedini odgovor, ne i za Karija, iako je Divac tada imao 34 godine i bio već zasićen košarke.

Sarađivao je Pešić sa Divcem od najmlađih dana jednog od naših najboljih centara u istoriji i na kraju je Vlade morao da mu se oduži za sve.

„Zamolili su me ljudi iz reprezentacije i Saveza. Iskreno, da sam se ja pitao, ne bih igrao na Svetskom prvenstvu. Na njihovu molbu, načiniću korak napred i pokušati da pomognem reprezentaciji koliko god mogu“, rekao je Divac svoju konačnu odluku 2002. i nije zažalio.

Foto: SRDJAN STEVANOVIC

Tada je Divac samo nešto duže ostao u Sakramentu zbog dečjeg kampa, radio je individualno i onda se priključio Pešićevom timu.

Bio je Divac ono što je Jokić sada, centar sa glavom plejmejkera, a Pešić smatra da je njegova četvrtfinalna utakmica protiv Amerikanaca u Indijanapolisu najbolja njegova u karijeri.

Sada sledi operacija „Jokić“ koja će biti slična, s time da je Jokić u daleko mlađim godinama i da nisu sarađivali, nema te emotivne konekcije koju je Kari „zabetonirao“ u Bormiju.

Ipak, ne treba sumnjati u pirotski šmek, fanatizam i pobednički mentalitet, jer Svetislav Pešić nije neko ko će slegnuti ramenima i sa okrnjenim timom otići na Evropsko prvenstvo ili Olimpijske igre, koje je već najavio.

U tom duhu je već najavio i odlazak u Ameriku.

„Dobio sam od Saveza dobar auto, ali mogu da ga koristim ovde u Srbiji i regionu. Sigurno da planiram da svakog obiđem, ne samo Jokića, Teodosića kao kapitena, sve ostale kandidate. Da iskreno kažem, u glavi je da vidimo šta možemo da vidimo za ove kvalifikacije koje su uskoro. Tu ćemo kratkoročno morati da delujemo. Kada se to završi, imaću daleko više vremena. Ja sam dao neke izjave, pa su me prozivali, ali to je deo našeg podneblja, posla. Pričalo se da sam se udvarao Jokiću. Svakom ću se udvarati da igra za reprezentaciju i da je to dobro za njegovu karijeru. Poseta igračima će biti tu, to će biti treniranje sa posetom. Neću biti samo trener, posećivaću igrače, gledaću mečeve, pokušaću da napravim komunikaciju, ne da objašnjavam koliko je dobro da igra za Srbiju, nego da bude bolji, šta treba da uradi, da priđem i napravim empatiju i da zna da sam tu da mu pomognem“, rekao je Pešić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nešto ranije ovog leta, Pešić je biranim rečima govorio i o otkazu Nikole Jokića, što je i otvorilo mogućnost da mu pristupi na pravi način.

„Sada su se svi kao iznenadili, ali ja nisam kada je objavio da ne može da igra. Vidim da su gotovo svi pali u ‘nesvest’ zbog toga, a Jokić je samo doneo jednu logičnu odluku za respekt. Očekivao sam ovako nešto s obzirom da je odigrao ‘duplu’ sezonu. Jokić je, pri tom, više nego zasluženo poneo naslov MVP lige, ali mu to nije palo s neba, već je morao krvavo to da zaradi. Mislim da se radi o velikoj iscrpljenosti, a da ne spominjem mogućnost da se povredi, ako se dovoljno ne odmori“, naveo je Pešić tada.

BONUS VIDEO – Promocija Svetislava Pešića: Košarka pripada košarkašima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare