Foto: AP Photo/Michael Conroy

Srbija je otišla u finale Svetskog prvenstva nakon što je u polufinalu savladala favorizovanu selekciju Kanade sa 95:86.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Mnogo stvari će se pamtiti na ovom meču, blokada Dobrića, zakucavanje Milutinova i sjajan početak meča.

Srbija je tokom cele utakmice bila bolji rival, napravila je problem Kanadi sa faulovima još u prvom poluvremenu, pa su Šaj Gildžus-Aleksander i Dilon Bruks imali po tri.

PROČITAJTE JOŠ

Od početka je na Bogdanu Bogdanoviću igrana čvrsta odbrana, ali je on bio smiren i tražio najbolja rešenja, dok ostali igrači nisu reagovali na provokacije. Aleksa Avramović je bio maestralan u odbrani, Nikola Milutinov je briljirao pod košem na obe strane, a Kanađani su brzo upali u nervozu i nisu mogli da „dišu“ u napadu.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 23 poena, četiri skoka i tri asistencije. Odličnu rolu imali su Ognjen Dobrić sa 16 poena, odnosno Nikola Milutinov sa dabl-dabl učinkom od 16 poena i 10 skokova.

Foto: Starsport

Marko Gudurić je odigrao veoma dobru utakmicu, pa je upisao 12 poena, dok je Avramović ubacio 10 poena uz fenomenalnu odbranu tokom čitavog meča.

Naša zemlja već više od 20 godina čeka da se svetsko zlato vrati u Srbiju, a u nedelju protiv Nemačke (14.40) biće nova prilika da se to desi.

To bi bilo šesto zlato Srbije (kao pravnog naslednika Jugoslavije), dok bi iza nas ostala Amerika sa pet najsjajnijih odličija.

Foto: Starsport

E sada, ono što sve zanima jesu najzanimljiviji detalji po kojima ćemo pamtiti ovaj meč sa Kanadom.

Srbija će igrati drugo finale Svetskog prvenstva, posle 2014. godine i tako je postala samo drugi evropski tim koji je uspeo, posle Španije (takođe dva finala).

„Orlovi“ su na ovom Mundobasketu na pet utakmica postigli više od 90 poena, što nikada ranije naši momci nisu uspeli.

Bogdan je bio u centru pažnje, zabeležio je 11. utakmicu sa 20 ili više poena (ispred njega u 21. veku samo Luis Skola, 16 mečeva, Dirk Novicki, 12 mečeva), dok je napravio najduži niz, u poslednjih 30 godina, po vezanim mečevima sa postignutom trojkom na Mundobasketu (24).

Foto: Starsport

Stefan Jović (103 asistencije) je postao 4. igrač sa 100 ili više asistencija na Svetskom prvenstvu, u poslednjih 30 godina, posle Rikija Rubija (130), Marselinja Uertasa (116) i Pabla Priđonija (106).

Koliko su dobro „orlovi“ igrali pokazuje i ovaj podatak. Naime, Kanada je primila 95 ili više poena na Mundobasketu tek drugi put od 2010. godine, nakon što je primila 108 poena protiv Australije 2019.

Poslednji put je primila toliko poena protiv nekog evropskog tima 1998. godine protiv Jugoslavije (95).

Nikola Milutinov (16 poena, 10 skokova) upisao je četvrti dabl-dabl na ovom Mundobasketu, više nego bilo koji drugi igrač Srbije.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar