EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ponašanje van terena polako zasenjuje ono što prikazuje na terenu

Dža Morent stigao je u NBA ligu 2019. godine kao drugi pik na draftu, prognozirana mu je velika karijera, ali u poslednje vreme pažnju zaokuplja samo skandalima, koji mu nikako neće pomoći da napravi uspehe za pamćenje.

Problemi za mladu zvezdu počeli su još prošle godine, ali se u februaru ove našao u centru skandala. Grizlisi su se još 30. januara sastali sa Indijanom i slavili na domaćem terenu, ali dobro obavešteni izvori portala „Athletic“ informisani su da je Morent pravio incidente nakon utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, on je posle utakmice sa prijateljima ušao u crni SUV (džip), te sa njima pretio igračima Indijane uperivši pištolj sa laserima u njihov autobus. Anonimni izvor kaže da su se prijatelji podelili u dva automobila i da je Morent bio na suvozačkom mestu.

Pričalo se i da je Morent još u septembru pretukao jednog maloletnika i da mu je pretio pištoljem. Da zakuva celu stvar pobrinuo se sam Morent, koji je na jednoj od utakmica proslavljao koš svog saigrača na veoma provokativan način i to „pucanjem“.

Pročulo se i da se Šenon Šarp, poznati voditelj i nekadašnji sportista sukobio se sa Ti Morentom, ocem košarkaša, a Dža se navodno svađao i pretio obezbeđenju u jednom tržnom centru.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ni tu nije bilo kraja, pa je usledio korak dalje u probleme. Morent je u snimku na Instagramu pokazivao pištolj, nakon čega je morala da reaguje i NBA liga.

As Memfisa se pokajao, ali izgleda da je to bilo neiskreno, jer je skandal ponovio nedavno. Tada je „upao“ u Instagram lajv svog prijatelja sa pištoljem u ruci.

Za prvi skandal sa pištoljem Morent je kažnjen, nije igrao na devet utakmica zaredom, a čak je i policija u Americi morala da se uključi u slučaj kako bi istražila da li je Dža prekrišio zakon o nošenju oružja.

Postojale su šanse da bude kažnjen čak 50 mečeva, ali je ipak prošao sa blažom kaznom i rekao je da će potražiti stručnu pomoć, a pričao je čak i sa nekim visoko pozicioniranim ljudima u organizaciji NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Između dva skandala sa pištoljima, Morent je pažnju privukao i zbog slika u striptiz klubu, gde je uhvaćen u nezgodnoj pozi sa radnicom, dok je čitava prostorija bila prekrivena novčanicama. Nije tajna da mnoge NBA zvezde rade slične stvari, ali kada ste na lošem glasu nije baš najpametnije da i slike iz striptiz klubova zaokupe pažnju javnosti.

I kada se ipak činilo da je sve to prošlost, da se situacija stišala i da je Morent naučio lekciju, on je opet počinio sličan prestup sa oružjem i sada se čeka nova kazna.

Istraga je u toku, nagađa se da bi mogao da bude kažnjen oštrije nego prošli put, a Memfis ga je do daljnjeg suspendovao za sve klupske aktivnosti, što znači da se čeka još informacija o celom slučaju.

Inače, Amerikanci su „alergični“ na ponavljanje istih prekršaja, pogotovo u kratkom vremenskom periodu, pogotovo ako ste zvezda lige i primer mnogima. Nažalost, u ovom slučaju Morent je samo loš primer i pitanje je da li će se ikada preobraziti.

Teško je pogoditi kolika će kazna sada biti, kako će klub reagovati na sve ovo i da li će hteti da uopšte Dža više igra za Grizlise.

Da Morent radi isključivo na svoju štetu pokazuje se i kroz novac, jer je mogao da bude bogatiji za još 39 miliona dolara. Evo i kako. Da je ušao u jedan od dva najbolja tima lige, Morent bi se automatski „kvalifikovao“ da dobije petogodišnji supermaks ugovor težak 233 miliona. Umesto toga ostao je na petogodišnjem ugovoru, do 2028. godine sa ukupno 194 miliona.

Bio je Morent među najboljim igračima u ligi, imao je sjajne brojke, preciznije 26,2 poena, 8,1 asistenciju i 5,9 skokova u proseku, bio je aktivno u trci za MVP-ja, ali su ga zbog lošeg ponašanja odbacili iz konkurencije za nagrade. Navijači su u glasanju otud dali prednost Dieronu Foksu i Demijenu Lilardu, koji su popunili plejmejkerska mesta u prvoj i drugoj postavi lige.

Bivši NBA košarkaš Kvami Braun imao je oštru poruku za Morenta, koji bi trebalo da je posluša.

„Dakle, voliš da se igraš oružjem, je li, Dža? Voliš oružje… Umesto da budeš u svom domu i kupuješ svo oružje na svetu koje ti se dopada ti mašeš pištoljem pred kamerom kao da želiš problem pa da ga ispravljaš lažnim izvinjenjem. Ti si glupi dečko, najgluplji u celoj ligi. Imaš 231 milion dolara i glumiš kriminalca? Zakon ti dozvoljava da imaš pištolj, ali zašto koji ku**c izvlačiš pištolj i kao tu pretiš u prazno. Kakva je to muzika koju puštaš? To će ti uništiti je***u karijeru“, rekao je Braun.

I Čarls Barkli je nedavno prokomentarisao ponašanje Morenta, koji već sezonama unazad vodi Memfis u plej-of, ali tamo ne uspeva da napravi velike korake.

„Jedna od najvećih zvezda lige je povezana sa tri slučaja u kojima je korišćeno oružje. Previše. Ti si idol mladih, ne možeš da se ponašaš kao idiot i budala. Znam da je mlad ima samo 23 godine i ja sam pravio gluposti, ali ne ovakve. Posebno što u moje vreme nije bilo društvenih mreža i nije moglo sve odmah da se sazna. Mora da odraste da se nađe odgovarajuće društvo. Ako ti treba oružje za mesta na koja ideš, jasno je da ideš na pogrešna mesta“, objasnio je Barkli.

Dža Morant Foto: Alex Goodlett / Getty images / Profimedia

Ponekad se stvarno zapitate šta je u glavama ljudi koji su stekli milione radeći ono što vole i onda sebi uništavaju ime i prezime bez ikakvog razumnog razloga. Morent je jedan od takvih, koji bi od velike zvezde mogao da postane samo senka vrhunskog igrača, nepoželjni momak i promašeni talenat.

Nade za mladog plejmejkera i dalje ima, ali mora da odbaci mafijanje, smanji loše društvo i posveti se onome što najbolje radi.

Morent je do sada dva puta bio na Ol-staru, važi za jednog od atletski najsposobnijih igrača u ligi, njegova zakucavanja vrte se po špicama, bio je i ruki godine, te bi bila prava šteta da jedan ovakav talenat zaglavi u nekoj bandi ili možda izgubi život olako na ulici, jer „ko se pištolja lati, od pištolja i strada“.

BONUS VIDEO Gudurić se usred noći budio zbog Indijanapolisa, Sonja kući dolazila na štakama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar