Foto: KSS/Marko Metlaš

Kadetska reprezentacija Srbije (igrači ne stariji od 16 godina) kolo pre kraja FIBA Čelendžera u Novom Sadu ispunila je glavni cilj – plasirala se na U17 Svetsko prvenstvo koje se igra sledećeg leta u Španiji.

„Orlići“ su u četvrtom kolu savladali Sloveniju rezultatom 78:73 (26:17, 22:22, 14:14, 16:20) i prošli na Mundobasket. Ne samo da su obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, već će tamo ići kao prvaci FIBA Čelendžera u Novom Sadu, bez obzira na rezultat utakmice poslednjeg kola protiv Turske (subota, 20.30).

PROČITAJTE JOŠ

Najefikasniji su bili Petar Avlijaš (9 skokova) i Lazar Gačić (6 skokova) sa po 17 poena, a dvocifren učinak imao je još Ognjen Stanković – 13 poena uz po 7 asistencija i skokova.

Kod Slovenaca se istakao Jan Vide, za koga kažu da je novi Luka Dončić, sa neverovatnih 38 poena, dva skoka i pet asistencija. Ipak, ni njegova maestralna partija nije sprečila kadete Srbije da se plasiraju na SP za igrače do 17 godina, koji se igra sledećeg leta u Španiji.

Naš tim je genijalno ušao u meč i već u finišu prve četvrtine vodio je sa 24:4. Slovenija je bila potpuno odsečena, ali je uspela da odreaguje. Kadeti Srbije održavali su dvocifrenu prednost sve do sredine treće deonice kada je protivnik došao na koš zaostatka – 52:50.

Ipak, znali su „orlići“ da odbiju nalet Slovenaca i preko Mušickog da odu na +7, seriju je nastavio Gačić sa penala, da bi sjajnu kontru poenima krunisao Tasić, pa je prednost opet bila dvocifrena (60:50) pred poslednji kvartal.

Foto: KSS/Marko Metlaš

Slovenija je nastavila da preti i serijom 10-1 opet se primakla u završnici utakmice, tokom koje su izabranici selektora Dragoljuba Avramovića promašivali i penale, ali su se dobro branili, dok Lazaru Gačiću ruka nije zadrhtala sa penala pred pravu dramu.

Na semaforu je pisalo 74:73 na 17,5 sekundi pre kraja, rival nije iskoristio napad, te su Gačić i Bošnjaković slobodnim bacanjima stavili tačku i osigurali trijumf.

BONUS VIDEO: „A sad adio“ i suze Dejana Savića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare