Miloš Teodosić Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana odigrali su peti večiti derbi ove sezone, a uzbuđenje i neizvesnost ponovo nisu izostali.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Nakon što je Partizan pobedio u prva dva derbija, Zvezda je uspela da pronađe recept i naredna tri reši u svoju korist i to u tri različita takmičenja – Evroligi, ABA i Kupu Radivoja Koraća.

Crveno-beli su u finalu u Nišu slavili sa 85:79, a jednu od najboljih partija sezone imao je Miloš Teodosić, koji je ubacio 16 poena uz po pet asistencija i skokova, a njegova želja, zalaganje i energija su zaista neverovatno, s obzirom da svi znamo da se približava 40. godini života.

PROČITAJTE JOŠ:

Još jednom se pokazalo koliko domaći igrači znače u ovakvim utakmicama, jer je i pored svih grešaka Nemanja Nedović ubacio dva bitna šuta u četvrtoj deonici, Branko Lazić je pokrenuo tim na obe strane terena u prvom poluvremenu, dok je i Luka Mitrović imao 4/4 iz igre uz šest skokova i dve asistencije.

Da ne bude sve na srpskim igračima, pobrinuli su se Rokas Giedraitis (17 poena) i Džoel Bolomboj (14 poena, pet skokova), te su tako još jednom pokazali da su najbolja inostrana pojačanja Zvezde ove sezone.

S druge strane, Partizan je bio nošen maestralnom partijom Zeka Ledeja, čini je indeks bio 37, dok je Kevin Panter već nakon nekoliko minuta utakmice bio dvocifren, ali je na kraju stigao „samo“ do 20 poena (7/19 iz igre).

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nije loš bio ni Džejms Naneli, ali njegov učinak, kao i partije Alekse Avramovića, Pi Džej Doužera, Frenka Kaminskog i Balše Koprivice jednostavno nisu bile na nivou finala. Učinak Ognjena Jaramaza, Uroša Trifunovića, Danila Anđušića i Tristana Vukčevića bio je zanemarljiv, jer ili nisu bili na terenu ili su na njemu proveli premalo vremena.

Nivo košarke u finalu bio je na zaista zadovoljavajućem nivou, tenzija je na terenu bilo taman onoliko koliko je normalno za derbi, a da se posle utakmice nije povela priča o suđenju, utisak o meču bi bio loš lepši.

Da li su sudije pravile greške i koliko, nije baš na meni da kažem, iako je činjenica da nisu bile u centru pažnje i deluje da njihove odluke nisu uticale na konačan rezultat, jer Zvezda je sve u svemu zasluženo slavila i došla do prvog trofeja u sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što takođe moramo da istaknemo, jeste navijanje, koje je ovoga puta bilo mnogo više sportski i ispravno, nego što je to obično slučaj.

„Čair“ nam je ponovo ove sezone doneo sjajnu atmosferu. Zašto? Zato što je hala bila podeljena na navijače Zvezda s jedne i navijače Partizana s druge strane. To je nešto što ne viđamo ni u Evroligi ni u ABA ligi, a verovatno bi trebalo, makar nešto slično.

Organizacija utakmice bila je veoma dobra, policija, žandarmerija i pripadnici obezbeđenja odradili su posao kako treba, a u Nišu nije bilo tuča, skandala, sukoba…

Posle završetka utakmice, „grobari“ su još neko vreme ostali na tribini pred dodelu trofeja, dok su „delije“ ostale sve do iza ponoći, kako bi se ulice oko „Čaira“ očistile i kako bi sve do kraja moglo da prođe bez većih problema.

Miloš Teodosić Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Zaista je poseban osećaj biti u hali gde se čuje navijanje i jednih i drugih, prepucavanja naravno da ima, ali to je i nešto normalno na ovim prostorima, što takođe daje neku draž.

Pred početak utakmice „delije“ i „grobari“ su čak i zajedno skandirali „Kosovo – Srbija“, što se takođe dugo nije desilo, ali je lepo videti i čuti tako nešto.

Novinarska loža bila je smeštena tik ispod jedne od tribina gde su se nalazili vatreni navijači jednog od dva rivala. Na samom početku utakmice plafon iznad naših glava je podrhtavao, a moram priznati da vam u tim trenucima nije nimalo svejedno. Međutim, koliko god da se tako nešto dešava na nekoliko desetina centimetara iznad vaše glave, toliko je i poseban osećaj, koji ne može da se doživi u mnogo zemalja na svetu.

Ono što nije bilo dobro i pohvalno, jeste da su predmeti tokom meča, pogotovo pred kraj utakmice uletali na teren, a jedan od njih pogodio je čak i Luku Mitrovića u glavu. Iako to nije bilo u meri u kojoj se moglo videti na nekim prethodnim derbijima, opet je to nešto što treba potpuno iskoreniti, jer niko nije zaslužio tako nešto.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPOR

Meč nije prekidan, kao na primer prošle godine u Nišu, predmeti nisu leteli po terenu pri izalsku ekipa na parket, a mogao sam da se uverim i u to da je veliki broj navijača i negodovao prilikom ubacivanja bilo čega na teren – zaista nema potrebe za tim, ko god da gubi.

Takođe, nekoliko puta se palila i baklja, što nije bilo baš bezbedno, pogotovo u zatvorenom prostoru, pa je i to nešto o čemu bi navijači mogli da razmisle sledeći put, jer su morali da reaguju i vatrogasci.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, Zvezda i Partizan su odirgali derbi nakon kog zaista vredi više pričati o košarci, nego o ostalim problemima. U svet i Evropu je celokupno poslata lepa slika, baš kako je Željko Obradović i želeo pre meča.

Jednom će pobediti jedni, drugi put drugi, ali postoje stvari koje su bitnije od toga. Jedna od njih je da nam košarka i rivalitet dva kluba budu zdravi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar