Koliko Srbija voli košarku najbolje smo mogli da se uverimo i podsetimo poslednjih skoro 20 dana.

Košarka znači Srbiji mnogo više od igre, ima status jedne vrste božanstva u narodu. Decenijama su ti uspesi izvor neopisive radosti i emocija za pamćenje. Došla je naša reprezentacija na prvenstvo kao neko ko je daleko od kruga favorita, a igraće finale sa Nemačkom od 14.40 po srpskom, odnosno 20.40 po lokalnom vremenu.

Bogdan Bogdanović, Stefan Jović, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nikola Jović, Dušan Ristić, Fili Petrušev, Nikola Milutinov i Boriša Simanić. Momci za ponos, za pamćenje, za istoriju.

I kroz neku godinu nema sumnje da će se mnogi naježiti dok budu čitali taj sastav koji je napravio čudo u Manili, jer su već plasmanom u finale, ali i načinom na koji nose dres Srbije, mnogima naterali suze i izvukli iz njih nepoznate emocije.

PROČITAJTE JOŠ

Sad oni, a nekad Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Dejan Koturović.

Evropsko prvenstvo, prvo takmičenje posle sankcija i nesrećnih vremena, i odmah titula u režiji generacije za pamćenje. Reprezentacija Jugoslavije iz 1995. godine sigurno je jedan od najvećih simbola naše košarke i ljubavi prema istoj.

Moćno zakucavanje Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa u finalu i dalje se često gleda na Jutjubu. I dalje se sa smeškom prepričava kako im je Sale Đorđević spakovao 41 poen, od toga devet trojki, u borbi za zlatnu medalju na parketu atinske dvorane „Marusi“.

„Plavi“ su bili šampionskog kova, gladni uspeha, rešeni da pokažu ko su – i to su uradili. Legendarni Dušan Duda Ivković predvodio je ekipu sa klupe, asistirao mu je Željko Obradović, i zajedno su započeli nešto zbog čega su se mnogi tada zaljubili u košarku.

Dogodio se i jedan silazak sa postolja, bronzani reprezentativci Hrvatske bili su akteri nezapamćene scene u trenutku kada su šampioni kročili na tron. Skoro 30 godina kasnije košarkaši Hrvatske nikad više se na velikim takmičenjima nisu našli tamo odakle su otišli.

Te godine je i prvi put priređen doček ispred Skupštine grada koji je kasnije postao simbol sportskih uspeha. Ali, od te julske noći u Atini počeo je magičan niz naše košarke, o kojem detalje otkriva Dejan Tomašević, trostruki evropski i dvostruki svetski šampion.

Zato vas jedna epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji“ čeka u videu na vrhu teksta, a u njemu sjajne priče o velikim šampionima koji su bili inspiracija i mnogim momcima koji danas igraju za svetsko zlato u Manili.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar