(AP Photo/David Zalubowski)

Denver ne povlači velike poteze, ali pravi šampionski iskorak

Denver Nagetsi i dalje su prvi u Zapadnoj konferenciji, mnogi ih vide kao prve favorite za titulu, iako nisu bili mnogo aktivni u trejd roku.

Nikola Jokić je ove sezone konačno dobio pomoć Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, a početak februara dao je nadu navijačima da će se tim dodatno pojačati.

Potajno se čekao i neki veliki trejd u Koloradu, ali do njega nije došlo. Neki od najvećih rivala Denvera ove sezone, Dalas Maveriksi i Finiks Sansi opasno su se pojačali za nastavak lige, pošto su im došli Kajri Irving, odnosno Kevin Durent. Bilo je promena i u Los Anđeles Lejkersima i u Klipersima, koji su takođe ozbiljne pretnje Denveru na Zapadu.

PROČITAJTE JOŠ:

Činilo se da Nagetsi sede skrštenih ruku, kao i u nekim prethodnim trejd rokovima, a kritike na njihov račun stigle su i nakon trejda Bounsa Hajlanda, rezervnog plejmejkera, i to u zamenu za dva pika druge runde na narednim draftovima.

Hajland je bio možda i najbolji poenter u drugoj petorci Denvera, umeo je i da očara i da razočara, ali je ove sezone bio u sukobu sa upravom i pojedinim saigračima, pa je morao biti sklonjen zarad višeg cilja. Hajland nije blagonaklono gledao na trejd, želeo je veću ulogu u Nagetsima, a sada je započeo novu epizodu u Klipersima.

Denver danima nakon toga nije povlačio nikakve poteze, rok za trejdove je istekao, ali se ipak pojavila mogućnost da Nikola Jokić i drugari dobiju „džokera“ u šampionskoj trci.

Odavno Denver nije izgledao zrelije na terenu, jezgro ekipe su Jokić, Marej, Gordon i Porter, a tokom leta došli su i Brus Braun, Kentavijus Kaldvel-Poup, Iš Smit, Kristijan Braun… Međutim, deluje da je timu falilo nešto, kako ove, tako i prethodnih sezona. Bilo je povreda Mareja i Portera, ali i sa njima, a sada i bez Hajlanda, fali neka pouzdana opcija sa klupe koja bi mogla da poentira u nizu i dominira kada starteri nisu na terenu i kada Jokiću treba mali predah.

Mnogi su priželjkivali da u Denveru vide i neki veliki trejd, ali on se, bar do daljnjeg, neće dogoditi, jer uprava očigledno ima plan i veruje u proverene snage koje ima. Umesto „bombastičnog“ trejda i nekog „velikog“ imena u Denveru, timu bi uskoro mogao da se priključi Redži Džekson, doskorašnji organizator igre Klipersa.

Džekson nije prva klasa igrača u NBA, ali je neko ko sa klupe može da ima ogroman doprinos, pre svega u poenima, a pored toga ima dugogodišnje iskustvo u NBA i deluje da bi se dobro uklopio. Razlog za to je što je već igrao sa Kaldvel-Poupom i Braunom u Detroitu, odnosno Smitom u Oklahomi, a inače važi za timskog igrača, koji nije problamtičan i ne voli da iskače iz uloge.

Džekson bi, prema izvorima iz Amerike, uskoro trebalo da otkupi ugovor od Šarlota, time bi postao slobodan igrač, a prvi u redu za njegov potpis stoje Nagetsi. Odlaskom Hajlanda otvorila se i finansijska mogućnost za ovakav potez, a Džekson bi mogao da bude poslednji deo slagaice Denvera u pohodu na titulu.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Redži trenutno gazi svoju 12. sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, a prošle sezone je na 75 nastupa prosečno imao 16,8 poena, uz 4,8 asistencija i 3,6 skokova. Ove sezone su mu brojke nešto slabije, ali u Klipersima nije imao baš jasnu ulogu, dok bi u Denveru dobio svoju porciju. Pored toga što bi bio rezervni plej, u nekim situacijama bi mogao da bude na terenu i u završnici, jer se ne plaši odgovornosti, a šut sa distance mu je više nego pristojan.

Mnogo važno moglo bi da bude i njegovo iskustvo u plej-of utakmicama, pošto je takvih odigrao ukupno 69 i već više od 10 godina je u NBA. Pokazao je u plej-ofu 2021. godine da u kontinuitetu može da ubacuje po više od 20 poena, a jedne sezone je uspeo u proseku da ima i više od devet asistencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako ne važi za superzvezdu, Džekson bi značajno podigao nivo Denvera i omogućio članovima prve petorke da i pred kraj regularnog dela odmore i što bolje se spreme za one najvažnije bitke, koje prethodnih godina nisu dobijane.

U tome bi trebalo da mu pomogne i Tomas Brajant, novi rezervni centar Nagetsa, koji je u Lejkersima ove sezone ima važnu ulogu i beležio 12,1 poen uz 6,8 skokova.

Sa njima dvojicom u rotaciji, Denver bi dobio na ozbiljnosti, a da se pritom odrekao samo jednog igrača koji je imao primetnu ulogu. Zvezde u Denver nisu stizale, ali je Jokić dobio ono što mu treba i sada će mu biti lakše da pogura Denver ka tituli u veoma neizvesnoj sezoni u NBA ligi.

BONUS VIDEO Nikola Jokić protiv Memfis Grizlisa – Hajlajts

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar