Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Odnos sudija iz NBA lige prema Nikoli Jokiću ove sezone izaziva veliki broj negativnih reakcija navijača koji prate NBA ligu, a ovo nije prvi put da se arbitri čiji je zadatak da se postaraju da utakmice proteknu u najboljem redu svojim odlukama izazovu veoma burne reakcije među našim ljubiteljima košarke.

No, odnos nepoverenja prema sudijama iz najjače košarkaške lige na svetu, jer mi ne volimo da neko dira naše igrače, a ne volimo previše ni arbitre koji ne sude po našem ukusu, datira mnogo pre nego što su u Koloradu odlučili da Denver učine novim Jokićevim domom, a budućnost Nagetsa grade na sjajnom centru iz Sombora.

Sve je počelo tog 31. maja 2002. godine, kada je tim Sakramento Kingsa u „Stejpls centru“ gostovao uz prednost od 3-2 u seriji protiv Los Anđeles Lejkersa. Pre dolaska u „grad anđela“ na prethodnih pet mečeva viđena je takva košarka da je bilo jasno ne samo da će pobednik serije biti veliki favorit za titulu, već i da će biti ekstremno teško ponoviti takvu seriju od sedam mečeva.

PROČITAJTE JOŠ...

Ali, umesto priče o košarci, potezima i „sudaru titana“, zbog odluka sudija ovaj meč, pa samim tim i serija, ostali su upamćeni gotovo dve decenije kasnije kao „najkontroverzniji u istoriji severnoameričkog sporta“.

„Zapisao sam u svoj notes čak šest sudijskih grešaka, sve na štetu Sakramenta, sve u poslednjoj četvrtini, i to u situaciji kada su Lejkersi pogodili koš rivala pet puta uz 21 šut sa linije za slobodna bacanja kako bi ostali u igri“, rekao je novinar Vašington Posta Majk Vibon.

Takođe, sudije su propustile da dosude faul Kobija Brajanta nakon što je udario Majka Bibija, iako se dogodio bukvalno pred arbitrima. Na kraju, Lejkersi su zabeležili pobedu 106:102, a potom u sedmom meču u Sakramentu obezbedili plasman u finale.

Od tog meča prošlo je gotovo 20 godina, ali on ne prestaje da bude jedna od glavnih tema među svima koji vole košarku. Da priča nije bez osnova govori i svedočenje nekadašnjeg sudije Tima Donahija, koji je 2008. godine optužio NBA ligu da su dvojica sudija dobili od lige nalog da meč „uvedu u sedmu utakmicu“.

Američkim slengom rečeno, „fast forvard“ nešto manje od 20 godina kasnije, Divac i Stojaković više nisu deo NBA karavana. Centar iz Prijepolja nije osvojio prsten, Stojaković jeste u Dalasu, učinak u rukovodstvu Sakramenta je bio više nego skroman, pa su sada bez posla, ali uprkos tome navijači sa podjednakim žarom prate sudijske odluke na štetu košarkaša iz Srbije.

Ovog puta glavni akter je Nikola Jokić.

Rođeni Somborac igra najbolju sezonu u karijeri, gotovo sam je do dolaska Arona Gordona nosio Nagetse, pružao je neverovatne partije, ali ni zacementiran status superstara nije dovoljan kako bi dobio kakvu-takvu protekciju od strane sudija. Jer, pomalo nestvarno deluje podatak da je Jokić na utakmicama protiv Nju Orleans Pelikansa, kojima je ubacio 29, odnosno 37 poena, na liniju za slobodna bacanja za nešto manje od 75 minuta košarke otišao – nula puta?! Pri tom, ne pričamo o mečevima tokom kojih je imao šutersku rapsoduju za tri poena, već o utakmicama tokom kojih je od ukupno 66 poena šutevima van linije 7,25 ubacio 18 (šest pogođenih trojki na dva meča). Ostalih 48 poena, uz još 19 promašaja iz igre, bili su čisti kao suza?!

Da ovo nije slučajnost već nedostatak poštovanja pokazuju dve stvari. Prva je broj slobodnih bacanja koje je Jokić izveo od početka sezone. Od 48 mečeva na koliko je dosad nastupio, centar Denvera je na samo pet utakmica stao na liniju za slobodna bacanja više od deset puta. Sa druge strane, broj mečeva koje je završavao sa tri ili manje pokušaja sa linije za penale je – 20(?!). Da stvar bude još neverovatnija, Jokić je za to vreme gotovo redovno imao preko 10 skokova po meču uz preko 30 minuta na parketu, pa ispada da je 20 NBA timova za preko 10 sati košarke protiv Nikole Jokića odigralo toliko kvalitetnu odbranu da je na liniju za slobodna bacanja otišao nestvarnih 35 puta.

U proseku, Jokić po utakmici na liniju za slobodna bacanja ide 4.7 puta.

Za to vreme, njegov glavni suparnik u borbi za MVP nagradu, Džoel Embid iz Filadelfija Seventisiksersa, utakmice neretko završi sa preko 15 pokušaja sa linije za slobodna bacanja.

Na nivou lige, Jokić je po broju pokušanih slobodnih bacanja 28, što ne bi bilo čudno da po broju prosečno odigranih minuta nije osmi, po broju poena sedmi, a po broju skokova po utakmici osmi u čitavoj ligi.

Iza nas je 48 utakmica, ostalo je još upola manje pre nego što sezona uđe u plej-of. Pritisak će iz nedelje u nedelju rasti, kako na Jokića i na Denver, tako i na arbitre, a nama ostaje da vidimo šta je neophodno da se dogodi kako bi momak iz Sombora dobio priliku da prestane da razmišlja o očajnim sudijskim odlukama, već se posveti samo i isključivo terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare