Najbolji srpski košarkaš iz utakmice u utakmicu pokazuje da je neopravdano uskraćen za priznanje najboljeg košarkaša u NBA ligi.

U noći između nedelje i ponedeljka je upisao rekord karijere i čak 53 poena. Podelio je i 11 asistencija, te je bio uključen u dobrih osamdesetak poena svog tima od 124 koliko je Denver na kraju četvrtog meča polufinala zapadne konferencije imao.

PROČITAJTE JOŠ:

Nažalost po tim iz Kolorada, domaći tim Finiks Sansa je na svom parketu u Arizoni imao pet poena više. Zasluženo, ili ne, ostaće predmet rasprave.

Tačno je da je Finiks u prvom poluvremenu četvrtog meča serije koja je sada izjednačena na 2:2, dobijao po pravilu i dodatno slobodno bacanje uz faulove.

Ali, to govori i o selekciji i kontaktu kom su pribegavali igrači Denvera. Ako na obruču nameravate da faulirate nekoga, onda to nećete raditi kroz mlake kontakte.

A ako znate da je na tom mestu neko daleko jači od vas, bolje je i da pustite i uštedite faul, uskrativši mu mogućnost da vam ubaci još jedan poen sa linije penala.

Devin Buker i Kevin Durent će takve stvari raditi bez greške, radio ih je sasvim solidno i Deandre Ejton, dok u Denveru štošta nije funkcionisalo kako treba.

Kada se jedna ekipa nameri na rivala koji ima dva poentera poput Durenta i Bukera onda prosto mora da rizikuje i udvaja ih u odbrani.

Baš u tim trenucima se pojavi neko kao što je Lendri Šemet koji bez straha i ustezanja u nekoj trećoj, petoj sekundi napada četvrte četvrtine diže trojku i promašuje je kao „hit ček“, jer je prethodno pogodio jedan šut.

A onda posle toga završava četvrtinu sa četiri trojke i prelama meč u korist Finiksa. I to u trenucima kada Durent i Buker imaju po 36 poena i dvotrećinske procente iz igre.

Njima je nekako i parirao Jokić koji je ubacio 53 poena uz 20/30 iz igre, ali je evidentno da igra sam. U jednom trenutku je imao 42 poena od 88 koliko je Denver ubacio.

Da li je to potrebno kad je neko zvezda ekipe? Jeste povremeno. Ali ne kad vi plaćate nekog 160 ili 180 miliona dolara kao što Denver plaća Portera i Mareja.

Jokić kapitenski izađe i kaže „Porter je naš najbolji šuter“ posle partije u kojoj se Porter ne proslavi bogzna kako, Porter dođe na meč sa Finiksom i šutira užasnih 4/13.

Ili dođe i kaže „Marej je naš najbolji igrač“, a Džamal u trećoj utakmici gađa 13/29.

Gordon u istom meču pogađa 3/13, ali njegovo nije da donosi poene, nego da ih oduzima najboljim igračima protivnika, što u slučaju Finiksovog tandema, nije ni moguće. Džamal je u prvom poluvremenu četvrtog meča bio nesnađen.

Proba da prođe, pa ne ide, zabije se i napravi sebi problem, ređa promašaje. Tek u drugom poluvremenu je pronašao ritam kada mu je Jokić poslao nekoliko dodavanja za lagane realizacije.

Sve ono što je Kanađanin kreirao vodilo ga je procentualnim ponorima. Zahvaljujući Jokiću se kasnije „povadio“ i došao do prihvatljivih 13/25 iz igre.

Prihvatljivih ako se ne pogledaju procenti Bukera i Durenta. Za obojicu znate da šta god bace, ulazi u obruč i bez Krisa Pola igraju brže i efikasnije.

Foto: Tanjug / AP Photo/Mary Altaffer

Marej proba da se gradi leđima na niskom postu i izgradi sebi poziciju za šut, potroši 15, 20 sekundi napada, Buker u trećoj sekundi već bacio flouter, vraća se i slavi.

Nestvarno šta čovek radi, toliko da kad gledate utakmicu ponavljate u sebi: „Ja ovo nikad nisam video“, jer konstantno gađa 60, 70 i više procenata sa spoljnih pozicija.

I dok god je tako, ostali igrači Denvera će morati da gledaju kako da potpuno neutrališu nekog Lendrija Šemeta, Kamerona Pejna, Džoka Lendejla, Ti Džeja Vorena, Terensa Rosa i sve ostale.

Ako Durent i Buker već ima da isporuče svojih 30, 40 poena, ostali ne moraju da ih daju uopšte.

U suprotnom, Jokić neće moći sam protiv dvojice da vuče svoj tim za rukav i da pritom zarađuje platu i za Mareja i Portera koji ga skorašnjim partijama nisu zaslužili u ekipi.

A ako se ne poprave i ne poboljšaju nešto veoma brzo, ni Denver možda neće ostati dostojan plej-ofa, jer ako Jokiću nisu dovoljna 53 poena i 11 asistencija ili tripl-dabl sa 30 poena i po 17 skokova i asistencija, onda uprava tog kluba nešto ne radi dobro, a selekcija podrške koju mu je obezbedila, mora da se menja.

BONUS VIDEO: Jokićevih 53 poena nedovoljno za pobedu u Finiksu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare