ŽKK Šopron Jelena Bruks
Jelena Bruks; Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Doskorašnji kapiten Srbije objedinila je titule evropskog šampiona sa klubom i reprezentacijom, a sin Mateo je sada opet u centru pažnje.

Košarkašice Šoprona postale su prvi put šampionke Evrope, a jedna koja je to sve potpuno drugačije doživela je Jelena Bruks.

Više je razloga da doskorašnji kapiten reprezentacije Srbije zauvek pamti osvajanje titule evropskog prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

Sa ljudske strane gledano, ne samo sportske, Jelena je majka malog Matea, i svako odvajanje od naslednika joj teško pada. Što je sada bio slučaj, otkrila je za Nova.rs.

Dalje, objedinila je titule evropskog šampiona sa klubom i reprezentacijom, a sve dodatno dobija na značaju jer je u Šopronu i životno i karijerno stasavala.

Pravi način da se zaokruži jedna fenomenalna priča i da se budi sa peharom, kao što je bio slučaj posle finala završnog turnira u Istanbulu, gde je čudesno pao Fenerbahče sa 60:55.

„A, da, da, pitao me je predsednik kluba da li ga ja nosim i rekla sam da ide pehar sa mnom na spavanje. Dobila sam odobrenje, naravno. Bio je mnogo lep osećaj videti ga ujutru kad sam se probudila. Nije bio baš u krevetu, već odmah pored, jer je stvarno mnogo težak“, otkriva Jelena Bruks za Nova.rs.

Za nepunih godinu dana uradila je nešto što neko ne uspe za celu karijeru – popela se na krov Evrope i u klupskom i u reprezentativnom dresu, jer je prošlog leta osvojila zlato i sa Srbijom.

„Te dve evropske titule imaju nekako drugačije značenje. Meni je igranje za Srbiju uvek nešto posebno, ali ja sam u Šopronu i odrasla. Ovo što smo uspeli je zaista fenomenalno, i za nas igračice, i za ceo klub. Toliko godina se postepeno gradio taj sistem da se napreduje korak po korak. Poslednje četiri sezone (bez one prekinute koronom) smo igrale na fajnal-foru i došao je taj trenutak da osvojimo Evroligu“.

Svesna je Bruks kakav podvig su napravile, pošto su igrale pred skoro 10.000 navijača koji su bodrili Fenerbahče u finalu.

„One su važile za velike favorite, još su igrale pred svojom publikom. Jedino što one ne igraju na tom terenu, već su bile u svom gradu i imale navijače uz sebe, ali na tom terenu treniraju i igraju košarkaši, pa je i njima bilo relativno nepoznato. Atmosfera je bila izvanredna za žensku košarku, verujem da nam je to dalo i dodatni motiv. Izgubile smo od njih u Evroligi dva puta po 30 razlike i verovatno su mislile da će da osvoje, ali malo su se preračunale“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Radost je podelila sa svim saigračicama, najviše sa Nevenom Jovanović, sa kojom je delila i uspehe u nacionalnom timu, pa su mnogi u Šopronu rekli kako su one Srpkinje navikle na trofeje.

„Da, bilo je takvih komentara… Ne zato što sam Srpkinja i što smo osvajale titule ranije, nego smo sad malo i zrelije, pa se ne slavi svaka kao da je prva. Međutim, svi smo se radovali, ali izgleda to nama dođe nekako sasvim normalno, kao da je ne znam koja Evroliga koju sam osvojila, a ne prva. Na terenu smo bile kao mala deca, bilo je toliko skakanja, plakanja, urlanja, niko nije verovao da mi možemo to da osvojimo. Baš lep osećaj“.

Otkrila nam je Jelena Bruks i šta je govorila saigračicama u poslednjim trenucima finala u Istanbulu.

„Videla sam u jednom trenutku da je ostalo dva minuta do kraja i kroz glavu mi prolazi kako možemo da osvojimo Evroligu. Išla sam od jedne do druge i govorila im da li veruju da možemo da osvojimo, i samo sam im pričala da izdržimo još malo“.

Glavni izvor Jelenine radosti je bez ikakve sumnje trogodišnji sin Mateo. Samo tri meseca nakon porođaja 2019. zajedno sa naslednikom je bila na pripremama reprezentacije i iznova pokazala kakvo srce ima.

„Ja ne mogu bez njega ni dva dana, ali sad smo se malo duže bili razdvojili, bio je kod babe i dede. Sad kada je malo porastao, htela sam da se fokusiram na fajnal-for, mislila sam da probamo možda nam i uspe, i eto titule“.

U glasu se oseća posebna, majčinska ljubav kada priča o njemu.

„On je stvarno sa svima super ako nema mene, ako sam tu ja onda bi i na glavu da mi se penje. Šalim se, sjajno je dete, ja malo-malo nisam tu zbog treninga i utakmica. Čim smo završile slavlje sa navijačima, koji su nam priredili baš lep doček u Šopronu, Neca (Nevena Jovanović) i ja smo sele u kola i otišle po njega u Srbiju. Samo tad sam imala vremena, jer smo brzo morale da se vratimo u Mađarsku“, završila je Jelena Bruks i otišla da uživa sa naslednikom.

BONUS VIDEO Doček za evropske šampionke Nevenu Jovanović i Jelenu Bruks

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram