FOTO: EPA-EFE/Miguel Angel Polo
FOTO: EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Partizan je u sredu doveo i sedmo pojačanje za predstojeću sezonu, izraelskog mladog igrača i reprezentativca Jama Madara.

Iako su ga Boston Seltiksi 2020. godine izabrali kao 47. pika druge runde drafta, debi u NBA ligi sačekaće još neko vreme, pošto je ugovor sa Partizanom potpisao na tri godine. Možda je to pomalo i neočekivano dug ugovor, s obzirom na to da mu toliko vremena u Evropi nije prognozirano.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao NBA potenicjal viđen je na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 19 godine, kada je uz Denija Avdiju predvodio Izrael do druge uzatopne zlatne medalje. Tada su skauti iz Amerike pratili Avdiju, kao potencijalno visokorangiranog igrača na draftu (na kraju je bio deveti pik, izabrali ga Vašington Vizardsi), ali za oko je zapao i Madar, koji je pokazao da ima odlične plejmejkerske sposobnosti.

Mladi Izraelac je odabran na draftu prošle godine, ali odluka (čini se najbolja i za njega i za klub) je bila da makar sezonu 2020/21. odigra u izraelskom Hapoelu iz Tel Aviva.

Tamo je imao prosečno 17,1 poen, 5,2 asistenicje i tri skoka po utakmici, a izraelska liga nije nimalo naivna. U dosadašnjoj karijeri imao je prilike da se susretne i sa Makabijem iz Tel Aviva u ligaškim duelima, gde se vrlo dobro pokazao u duelima protiv Skotija Vilbekina.

Nastupajući za Hapoel postao je i najmlađi igrač koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača u Izraelu.

Za vreme Letnje lige odigrao je i tri meča za Seltikse u Las Vegasu, a upisao je ukupno 14 poena, tri asistenicje i pet skokova, za oko 15 minuta prosečno na parketu. Ipak NBA karijera još uvek nije tako blizu. Madar mora da stekne još iskustva kroz jače evropske utakmice, a ujedno i da radi na svom telu (na to su ukazivali i NBA analitičari).

Visina za plejmejkera je sasvim solidna, 191 cm, ali nedostaje još mase, mišića i eksplozivnosti. Brzina je nešto što ga najviše odlikuje, pa mu to pomaže da bude dobar u tranziciji. Uživa u otvorenom prostoru na terenu, a u tim situacijama brzo donosi i odluke, što ukazuje na košarkašku inteligenciju.

Na ljude koji su ga pratili kroz ovih par seniorskih sezona, ostavio je snažan utisak svojom borbenošću, osećajem za igru i odbranom, ali i sposobnošću šuta i za dva i za tri poena. Važi za kompetitivnog plejmejkera, koji je uporan i u odbrani i u napadu, laički rečeno – ostavlja srce na terenu.

Svojom energijom, može lako da promeni tok utakmice. Kontrola lopte mu je dobra, ali to je segment gde može dodatno da napreduje. Promena ritma mu je veoma dobra, zato neretko napada odbrambene igrače iz driblinga.

Mnogi ga opisuju kao „generala na parketu“, a deo košarkaške javnosti ga vidi kao novog Tonija Parkera, sa boljom defanzivom ili evropskog Džrua Holideja.

Može da istrpi kontakt i ne beži od istog, često polaže loptu na samom obruču, a prednost u napadu mu donosi i pik-en-rol iz kog neretko sebi izgradi poziciju da šutne sa poludistance. Sposoban je da pogodi floutere iako ih ne šutira u velikoj meri, a šutevi iz punog trka su nešto za šta se ne libi da šutne.

Što se odbrane tiče, prava je „napast“ kao čuvar. Neretko igra presing po celom terenu i dobar je skakač za svoju visinu. Ima sve što mu je potrebno da postane uporan, „lockdown“ defanzivac. Probija skoro sve blokove, jureći protivničke igrače bez lopte, pa može da sačuva i dobre protivničke šutere. Ima brze lateralne kretnje i aktivne ruke koje pomažu kod krađe lopti.

Međutim i u defanzivi ima nedostataka. Viši plejmejkeri i bekovi mogu da odigraju izolaciju na niskom postu protiv njega (igrači poput Davidovca na primer), a i sa fizički jačim igračima teže izlazi na kraj. Njegova borbenost može da bude i mana, jer se desi da u žaru borbe brzo uđe i u probleme sa faulovima.

Što se tiče mana u napadu, ima probleme kad ga centar preuzme, jer ne može tako lako da prebaci visoke igrače. Nekonstantan je šuter, iako ima domet i sa poludistance i sa distance, a pretnja nije ni kao „spot up“ šuter. Neretko ume da izgubi i kontrolu u napadu, ali ko će mu bolje pomoći da to ispravi nego Željko Obradović.

Jam Madar nema još ni 21 godinu, a čini se da će uz Aleksu Avramovića i Dalasa Mura (saigračima na istoj poziciji) dosta naučiti u ekipi Partizana. Prednost za crno-bele predstavlja i činjenica da su napravili tim kao spoj mladih i iskusnih igrača, koji jedne druge mogu da dopunjuju. Madar cilja na NBA karijeru, a u tome mu Obradović i Partizan mogu samo pomoći.

Uz sve to, izgleda da Izraelac igra sa velikim samopouzadnjem na parketu, a poznavajući kako tereni u ABA i srpskoj ligi i mogu biti „vreli“, to može biti veliki plus za mladu nadu izraelske košarke, a sada i Partizana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar