Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaški Crvene zvezde savladali su Partizan sa 83:75 u niškoj dvorani "Čair" i tako obezbedili sebi mogućnost da se u subotu od 21 sat bore za trofej u Kupu Radivoja Koraća.

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 83:75 u niškoj dvorani „Čair“ i tako obezbedili sebi mogućnost da se u subotu od 21 sat bore za trofej u Kupu Radivoja Koraća.

PROČITAJTE JOŠ

Tamo će ih čekati Mega (21 sat), koja je iznenadila FMP, ali je finale pre finala ili u prevodu večiti derbi, još jednom opravdao sve najbolje epitete ove sezone, bar što se tiče onog košarkaškog dela.

Naravno da je grešaka bilo sa obe strane, nije se sjajno ni šutiralo, pogotovo ne za tri, bilo je i prekida, kao i varnica, ali neizvesnosti i uzbuđenja, kao i kvalitetnih poteza i majstorija pojedinaca nikako nije manjkalo.

Igra se 40 minuta, a Zvezda to dobro zna

Zvezda je po ko zna koji put ove sezone (sada je već stvarno teško prebrojati) izgubila prvu četvrtinu, relativno loše je ušla u meč i opet morala da juri rezultat. Na sve u prvom delu je isključen i Duško Ivanović, Partizan se odlepio na 18 razlike i činilo se da drži konce u svojim rukama.

Već krajem prvog poluvremena moglo se naslutiti da crveno-beli neće lako odustati, uspeli su razliku da svedu na pristojnu (10 poena) na pauzi, a onda su još jednom pokazali zašto važe za jednu od najneugodnijih ekipa u Evropi.

Izašla je Zvezda u drugom poluvremenu sa jasnom namerom da se nadmeće i da preokrene. Iskustva sa jurenjem rezultata sada već i te kako ima kod izabranika Duška Ivanovića, pa se i njegov pečat discipline i neodustajanja video na derbiju.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Kada je Zvezda povela nakon promašaja Alena Smailagića iz ćoška (otvorena trojka, ali promašen ceo koš) i trojke Filipa Petruševa iz ćoška na drugoj strani, bilo je jasno da meč klizi izabranicima Željka Obradovića iz ruku.

U svakom od do sada odigrana četiri derbija ove sezone, Zvezda je morala da juri rezultat, ali je pokazala da joj to nije preveliki problem, pogotovo kada se pokrene mašinerija, uglavnom u trećoj četvrtini.

Nema Duška, ali…

U celoj priči nemoguće je ne pomenuti Karlesa Marka, Ivanovićevog zamenika, koji je od prvog poluvremena preuzeo palicu i sa velikim uspehom vodio ekipu do kraja. Jeste da je tu bilo pečata i crnogorskog stručnjaka koji je na poluvremenu i u tunelu delio savete svojim igračima, ali Španac je bio taj koji je bio pored aut-linije i koji je rukovodio većim delom utakmice.

Ne treba zaboraviti da je Marko bio neko ko je u Zvezdu došao na insistiranje Ivanovića, koji je želeo da ga vidi u Beogradu i sada se to pokazalo kao pun pogodak.

Ne može se baš reći da je Ivanovićev potez (isključenje) mnogo pomogao Zvezdi, jer je nakon toga Partizan imao +18, ali je zato Marko znao šta radi, pravio je i dobre izmene i u potpunosti odmenio šefa stručnog štaba.

„Izgubljeni“ Partizan

Možda i najbitniji statistički parametar u ovom derbiju bio je odnos izgubljenih i ukradenih lopti.

Partizan je ima svega dve „krađe“, ali i 15 prodatih lopti, dok je Zvezda izgubila samo pet puta posed, što je više nego impresivno. Uz to su crveno-beli imali i šest ukradenih lopti, te i neke lake poene u kontri iz toga.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bilo je tu i nekih ishitrenih rešenja u napadu crno-belih, Zvezda je u trećoj deonici dobra zatvarala skoro sve pozicije i dobru odbranu materijalizovala na drugoj strani, gde nije mnogo grešila i promašivala kao u prvom delu.

Mlaka odbrana crno-belih

Podatak iznad dovodi i do sledećeg detalja ili bitne stavke na ovom polufinalu, a to je bila Partizanova odbrana.

Iako je Partizan pokazao zašto je jedan od najboljih napadačkih timova u Evropi mnogo puta u sezoni, u poslednjih nekoliko utakmica , ali i meseci, vidljiv je veliki napredak u odbrani. To se u ovom derbiju nije pokazalo.

Crno-beli su bili mlaki, dopustili su rivalu 49 u drugom poluvremenu, iako su znali da će Zvezda biti silno motivisana da se vrati u meč.

Iz neagresivnosti i neke ležernosti i sporih rotacija i trčanja u odbrani, Partizan nije ni mogao da se nada ukradenim loptama, greškama rivala, kao i nekom velikom strahu kod Zvezdinih igrača.

Foto: Starsport

Raspoređivanje faulova

Kada smo kod odbrane, valja napomenuti i broj faulova, odnosno bolje reći raspored istih. Zvezda je šutnula 12 bacanja više, bolje je koristila faulove, dok je Partizan u više navrata olako izlazio iz bonusa i davao lake poene rivalu sa penala.

U drugom poluvremenu je Zvezda odigrala znatno agresivnije, te je popravila utisak iz prvog, gde su uglavnom svi igrači kasnili na rotacije , a ni tada nisu pravljeni baš faulovi za primer.

Dubina Zvezde i duža klupa

Zvezda je u drugom poluvremenu pokazala da ima dubinu u rotaciji, pa je razlika u poenima sa klupe čak 30 u korist crveno-belih. Iako to često nije merodavan faktor, jer oba trenera mnogo kombinuju prve petorke, ovde se pokazalo da Zvezda ima više rešenja i da na svakoj poziciji ima po nekoliko adekvatnih rešenja, dok kod crno-belih baš i nije tako, što se ogleda u minutaži pojedinaca.

Kada se na to doda problem sa faulovima za Egzuma i Ledeja, koji su bili nezamenljivi na prošlom derbiju, onda je jasno da Partizan u ovoj utakmici nije imao osoblje da ponudi još nešto više i možda odbije nalet protivnika u trećoj deonici.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ledej i Lesor su bili praktično bez adekvatne izmene, Avramović nije odigrao na visokom nivou, pa ni Egzum nije dobio zamenu kakva je bila potrebna Partizanu da bi razmišljao o pobedi.

Kod Zvezde samo Kuzmić nije ulazio u igru, dok su jedini indeks u minusu imali Marković i Lazarević uz minimalnu minutažu.

Organizacija u rukama argentinskog majstora

Najveće blago crveno-belih na ovom derbiju bio je Fakundo Kampaco u drugom poluvremenu. Partizan je dobro branio Kampaca na startu utakmice, ali je pred kraj poluvremena argentinski maestro razigrao saigrače, a u drugom delu i sebe i na kraju imao 12 poena, sedam asistencija, četiri skoka i +/- indeks 22 (najbolji na terenu).

Zvezdin plejmejker je odigrao na svom nivou, dodavao gas kada je bilo potrebno i kada je mogla da se pojuri kontra i brža realizacija, ali je isto tako umeo da stane na loptu po potrebi.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bio je Kampaco Zvezdin dirigent, pokazao je kako se sa te pozicije vodi ekipa i organizuju napadi. Mnogo otvorenih šuteva i poena na obruču u drugom poluvremenu, Zvezda je imala zahvaljući njemu i pametnim rešenjima, a uz to je umeo da iznudi i faul za bacanja.

Sa njim u igri razigran je i Luka Mitrović (11 poena, sedam skokova),ali i ostali visoki igrači koji su lakše pronalazali poene, dok su Nedović i Vildoza pogodili svoju porciju kada je trebalo.

Sporedne uloge, ali više nego bitne

Kada se spominju pojedinci, obično u ovakvim mečeveima presude takozvani „x-faktori“. Ovoga puta takva uloga može se pripisati Branku Laziću, koji je ubacio samo jednu trojku, ali sa njim na parketu Zvezda je bila čak 22 poena u plusu (odigrao 26 minuta).

Imao je Lazić i tri asistencije, ali i šut iz igre 1/6, međutim, bio je više nego bitan faktor u odbrani od Kevina Pantera, pogotvo pri rezultatu 66:60 za Zvezdu.

Kao drugi „x-faktor“ može se označiti Ben Bentil sa osam poena i sedam skokova za 20 minuta na terenu. Imao je Bentil indeks 16, konačno je zakucao u kontri, pogodio uz faul koš i zaigrao znatno čvršće nego u prethodnih dva, možda i tri meseca.

Bilo je tu i njegovih dobrih rotacija u odbrani, praćenja igrača do samog koša, a iz igre je promašio samo jedan šut i to za tri.

Kada sve saberemo i oduzmemo, Zvezda je odigrala vrhunsko drugo poluvreme i pokazala klasu. Partizan jeste bio nadmoćan 15-ak minuta, ali je usledio pad u svakom segmentu igre, koji ovako iskusan tim ne sme nikako sebi da dozvoli, jer je i rival takav da će to prihvatiti oberučke.

BONUS VIDEO Nova bakljada „grobara“, luda podrška za Partizan