Podeli
Patrik Komninos, izvršni direktor FIBA Lige šampiona; Foto: Basketball Champions League

Pošto je objavljena informacija da su Ritas, Darušafaka i Bilbao „prešli“ u Ligu šampiona pod okriljem FIBA, počele su da se pojavljuju i nove glasine.

Među njima, udarna je bila ona koja se odnosi na timove iz regiona – Cedevita Olimpija, Partizan i Budućnost su takođe dobili „pozivnicu“.

Ostoja Mijailović, prvi čovek crno-belih, za Nova.rs odmah je dao izjavu na tu temu, ali smo dan kasnije kontatirali i čelnike ovog mladog takmičenja.

“Pojavile su se mnoge netačne glasine. Liga šampiona nije razgovarala sa svim klubovima koji su se pominjali. Kao što verovatno znate, ne razgovaramo prvo s klubovima, već sa ligama ili nacionalnim federacijama (koji su akcionari Lige šampiona). Obrasci za prijem poslati su (ligama i federacijama) 6. maja, sa jasno naznačenim rokom (5. jun) do kada treba da nas obaveste koje ekipe, prema njihovom konačnom plasmanu, žele da učestvuju u našem takmičenju“, rečeno je iz Lige šampiona za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi direktan kontakt samog takmičenja i klubova dakle sledi kasnije…

“Razgovori slede tek pošto vidimo koji klubovi po plasmanu mogu da učestvuju ili su zainteresovani. Realni smo i gradimo polako.“

Prelazak nekolicine ekipa iz Evrokupa u Ligu šampiona (Bilbao, Darušafaka, Ritas), protumačen je kao davanje specijalnih pozivnica.

“Liga šampiona nije “pozivno” takmičenje, već svaka ekipa mora da ispuni sportski uslov kako bi mogla da igra. tačno je, ponekad zaključujemo bilateralne sporazume, uključujući dugoročne ugovore s klubovima, ali oni uporedo moraju da ispune strogu klauzulu o sportskim rezultatima (koju mediji obično zaboravljaju). Dakle, klubovi mogu da igraju Ligu šampiona duži niz godina, ali samo ukoliko iz sezone u sezonu ispunjavaju glavni uslov – sportski se kvalifikuju preko nacionalnog takmičenja”.

U ekskluzivnom razgovoru za Nova.rs, Patrik Komninos, prvi čovek FIBA Lige šampiona, istakao je da su klubovi iz regiona bivše Jugoslavije uvek zanimljivi takmičenju zbog tradicije i kvaliteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar