Duško Ivanović i Željko Obradović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Šta čeka crveno i crno-bele?

Sezona u evropskoj košarci udaljena je nekoliko meseci (Evroliga počinje 3. oktobra, dok će prve utakmice ABA lige takođe biti odigrane u oktobru, ali nešto kasnije), a timovi polako ali sigurno kreiraju sastave za narednu takmičarsku godinu.

PROČITAJTE JOŠ

I crveno i crno-beli bili su aktivni, pa je tako Zvezda u svoje redove vratila Dejana Davidovca iz moskovskog CSKA, stigao je Marko Simonović, doskorašnji centar Čikago Bulsa, kao i Miloš Teodosić iz Virtusa, te Adam Hanga iz Real Madrida, dok je ugovor produžen sa Lukom Mitrovićem. Sa druge strane, Partizan je produžio ugovore sa Kevinom Panterom, Aleksom Avramovićem i Zekom Ledejem.

Ipak, nakon uvodnog perioda, utisak je da i Crvena zvezda i Partizan imaju veliki broj „rupa“ koje moraju da popune, s obzirom na veliki broj odlazaka.

Iz Humske su zvanično otišli Jam Madar (Fenerbahče), Janis Papapetru (Panatinaikos) i Matijas Lesor (Panatinaikos), Tristan Vukčević je najavio da želi da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama, gde igra Letnju ligu za Vašington Vizardse, dok je status Dantea Egzuma (odlazak u Dalas Maverikse još nije potvrđen od strane kluba iz Teksasa) i Džejmsa Nanelija (još nije produžio ugovor) pod znakom pitanja.

Sa druge strane, Zvezdu su napustili Luka Vildoza (Panatinaikos), Stefan Marković (kraj karijere), Filip Petrušev će po svemu sudeći ostati u Filadelfija Seventisiksersima nakon odličnih partija tokom Letnje lige, kao i Hasan Martin, Ben Bentil, Džon Holand, a nepoznanica je šta će biti sa Stefanom Lazarevićem, Ognjenom Dobrićem (povezivan sa Virtusom), Ognjenom Kuzmićem (istekao ugovor), Nikolom Ivanovićem (povezivan sa Brešom), a navijači nestrpljivo čekaju odluku Fakunda Kampaca o tome gde će nastaviti karijeru.

Kad se sve to pomeša, postavlja se pitanje – šta je potrebno Željku Obradoviću i Dušku Ivanoviću kako bi napravili tim kadar da se bori za mesto na završnom turniru Evrolige?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Na prvi pogled, Partizan je u nešto povoljnijem položaju. Ostankom Pantera i Ledeja crno-beli su rešili pitanje startera na pozicijama beka i krilnog centra. „Dvojku“ će naredne sezone pokrivati Panter i Danilo Anđušić, dok je uz Ledeja tu Alen Smailagić. Problem su preostale tri pozicije. Na mestu organizatora igre ostao je samo Aleksa Avramović, na krilu je tu Uroš Trifunović, a mesto centra „rezervisano“ je za Balšu Koprivicu. Dakle, crno-belima su potrebni plejmejker, startno krilo i centar.

Za to vreme, na Malom Kalemegdanu se postavlja pitanje da li će Zvezda uspeti da pokrpi sve rupe, pošto crveno-belima nedostaje skoro čitava startna petorka.

Na mestu organizatora igre na čekanju je odluka Kampaca. Ako Argentinac ostane, uz Miloša Teodosića i Nikolu Topića će biti zadužen za diktiranje igre. Na bekovskoj poziciji tu je samo Nemanja Nedović, te je ovo verovatno nakritičnije za pokriti. Nakon dolaska Adama Hange na poziciji „tri“, Zvezda na raspolaganju ima Mađara, Dejana Davidovca (može da pokrije i mesto krilnog centra), te Branka Lazića. Poziciju krilnog centra, pored Davidovca, pokriva i Dalibor Ilić, dok su od centara u klubu Luka Mitrović, Marko Simonović i Miroslav Raduljica, a postoji mogućnost i da Ognjen Kuzmić ostane još godinu dana.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Pred Ivanovićem je težak zadatak da pronađe adekvatna i kvalitetna rešenja za svih pet pozicija.

Gledajući sve, u narednom periodu bi trebalo očekivati, pod uslovom da još uvek imaju ambicije da napadnu završni turnir, najmanje osam novih dolazaka u redove večitih rivala – ko će to biti, ostaje nam da vidimo u narednim nedeljama…

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar