Foto: Michael McLoone-USA TODAY Sports, Justin Ford / Getty images / Profimedia, Stacy Revere / Getty images / Profimedia, Justin Ford / Getty images / Profimedia, MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Baždarenje za plej-of je trajalo nekih nedelju dana, sada je krenulo "ono pravo" u NBA sezoni.

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su Minesotu Timbervulvs (109:80) u noći između nedelje i ponedeljka, Los Anđeles Lejkersi su bili bolji od Memfis Grizlisa (128:112), Majami Hit je savladao Milvoki Bakse (130:117), a Los Anđeles Klipersi Finiks Sanse (115:110).

PROČITAJTE JOŠ:

Sakramento Kingsi su pobedili Golden Stejt Voriorse (126:123) dok su Njujork Niksi izašli na kraj sa Klivlend Kavalirsima (101:97).

I već smo videli jednu dobru i jednu lošu stvar – i iznenađenja, ali i povrede velikih zvezda zbog kojih se navijačima „ledila krv u žilama“.

Kad je reč o iznenađenjima i onom vedrijem delu priče, drugoplasirani Memfis je na terenu potpuno potučen od plej-of anonimusa Ostina Rivsa i raspucanog Ruija Hačimure kad se meč sa Lejkersima lomio u završnici četvrte četvrtine.

Aktuelnog šampiona, tim Golden Steja nadigrao je nadošli tim Kingsa predvođen Dieronom Foksom, Džimi Batler je vukao Majami do iznenađenja protiv Baksa u gostima, a Džejlen Branson i Džulijus Rendl su nadomestili strašnu partiju Donovana Mičela u okršaju Niksa i Kavsa.

Kliperse je vodio Kavaj Lenard sa 38 poena, pa mu ništa nisu mogli ni Kevin Durent i Devin Buker na svom parketu, dok je Džamalu Mareju bilo dovoljno skromnih 24 poena, uz 13 poena Nikole Jokića, te njegovih 14 skokova i šest asistencija.

Jokić je igrao koliko je trebalo, ali je i glavu i telo već unapred spremio da će batine, zbog kojih su mu ruke redovno krvavo crvene i u modricama tokom regularnog dela sezone, sada biti još jače.

S obzirom na to da Nikola ne igra toliko atletski i iznad obruča, manji mu je i rizik da prerano završi sezonu na ružan način.

Svi znamo za staro nepisano pravilo da se tek u plej-ofu igra odbrana. Činjenica je da se tu igra grublje, da je granica faula i onoga što nije faul, dosta deblja i da se teže prelazi.

Na to izgleda nisu bile spremne neke od zvezda koje su navikle da preskaču protivnike ili da im se ovi „sklanjaju“ kad god se zalete.

Možda baš u tome leži deo razloga što smo već u prvim danima plej-ofa videli teže ili lakše povrede više zvezda počev od Entonija Dejvisa, Janisa Adetokumba, Dža Morenta, Tajlera Hiroua.

„Ne mogu da me čuvaju“, slavodobitno je tokom prvog poluvremena uzviknuo Morent u prvom poluvremenu meča sa Lejkersima.

U drugom je krenuo na obruč preko Dejvisa i mada smo nebrojeno puta viđali njegova sumanuta zakucavanja, ovog puta je doživeo bolno prizemljenje.

Način na koji mu se desna šaka uvrnula kad je pao zaista nije za one sa slabijim želucem, pa je pitanje kada će i u kojoj meri biti spreman da pomogne svom timu protiv Lejkersa u nastavku teške serije.

„Ne mogu da pomeram ruku“, uzviknuo je u prvom poluvremenu iste utakmice Entoni Dejvis. Uhvatio se za mesto u kom više nije bilo ni bola ni osećaja, otrčao je na klupu i tamo dobio prvu pomoć, pre nego što je otišao u svlačionicu.

Na minut i 15 sekundi pre kraja prvog poluvremena utakmice sa Memfisom, skočio je pod tuđim obručem da uhvati loptu preko Luka Kenarda i Džerena Džekson Džuniora, u pokušaju da pokupi promašaj Rivsa.

Moglo je skupo da ga košta, ali je imao sreće i osećaj u ruci mu se postepeno vratio, pa je izašao na parket i u drugom poluvremenu kao bitan faktor u odbrani Lejkersa.

Daleko gore od njega prošao je Tajler Hirou, jedna od glavnih uzdanica Majamija uz Batlera. Hirou je polomio šaku kada se bacio za loptom pred poluvreme.

Osetio je jak bol i požalio se svojoj klupi pored, a trener Majamija Erik Spolstra je rekao da neće igrati u drugoj utakmici sa Baksima.

„Dobio sam istu dijagnozu kao i vi, koju ste svi čuli“, rekao je Spolstra o Tajlerovoj povredi.

Košarkaš je iste večeri viđen sa imobilizacijom na ruci, bez kog bi mogao da ostane Morent, jer njegov trener Tajler Dženkins kaže da je rendgenski snimak dao ohrabrujuću sliku.

Hirou nije bio jedini „ranjenik“ na meču Majamija i Milvokija, pošto je Adetokumbo u prepoznatljivom maniru probao da zakuca iz prodora.

„Moraćemo da pratimo njega i vidimo kako je, kako se budi, kako se oseća“, rekao je Majk Budenholzer o Janisu, koji je probao da na silu probije Kevina Lava i udario je u zid.

Obojica su se tada prizemljila tvrdo, ali je Janis izvukao deblji kraj. Deblji kraj je u jednom trenutku osetio i Domantas Sabonis kada je Drejmond Grin bukvalno seo na njega u borbi za loptu.

Nikola Jokić je osetio lakat Rudija Gobera koji je Somborca bacio na zemlju i naterao ga da raširi ruke i pogleda ka sudijama i na kraju se nasmeje kada nije dobio faul u napadu.

Jednostavno, ovde je plej-of, više toga je dozvoljeno i daleko više mora da se uključi glava da bi se došlo do poena. Možda je zato Jokić lani imao 31 poen, 13,2 skoka i 5,8 asistencija u seriji protiv strašnog defanzivnog tima Voriorsa koji je kasnije osvojio titulu, a drugi se muče „na mišiće“.

Nema sumnje da će plej-of ako se igra čvrsto biti daleko atraktivniji nego regularni deo sezone, ali neće značiti ništa ako se sve zvezde redom ispovređuju, pretvoriće se u jedan horor gde će do titule doći najzdraviji, a ne najbolji košarkaši u ligi.

BONUS VIDEO: Kad Jokić igra ovako, ne može mu niko ništa Denver ubedljiv i prejak za Vizardse