Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Čekali smo četiri godine i jedan napet kvalifikacioni ciklus da bismo došli do trenutka kada Srbija dobija rivale na Svetskom prvenstvu u košarci.

Naš nacionalni tim se neće mrdati iz Manile pošto će igrati u grupi B sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom.

PROČITAJTE JOŠ:

Na papiru, izabranici Svetislava Pešića ne bi trebalo da imaju tako težak posao, biće zanimljivo kako će se meriti protiv Kineza koje predvodi Aleksandar Đorđević, a još zanimljivije što je Bogdan Bogdanović već najavio da će igrati na poziciji beka.

Sve to je posebna priča, a uprkos tome što su navijači putem FIBA kanala komunikacije (njih pedesetak posto) ubedljivo glasali za grupu C kao za najtežu (SAD, Grčka, Jordan i Novi Zeland).

Ipak, iako je tu Jordan nesumnjivi autsajder, Novi Zeland će tražiti svoju šansu da se „potuče“ sa Grčkom (veoma teško), a Amerikanci verovatno neće ponoviti grešku s Mundobasketa u Kini kada su bili sedmi i izgubili su od Srbije u doigravanju za peto mesto, pa tu imamo suštinski jednosmernu ulicu za dva najjača tima. Bar za sada.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Ipak, jedna grupa je ravnopravnija i zanimljivija od ove. Grupa H u kojoj su Kanada, Francuska, Letonija i Liban. Ako se izuzme Liban, tri druge reprezentacije mogu da se takmiče na ravnoj nozi.

Znamo da su Francuzi igrali finale Evrobasketa pre sedam meseci, te da je Nikola Jokić Rudija Gobera nadigrao u dresu Minesote u NBA pre nekoliko dana.

Ipak, pored Gobera koji slovi za sjajnog defanzivca, Francuzi imaju i ubojite igrače poput Evana Furnijea, pitanje je hoće li vunderkind Viktor Vembanjama biti na Mundobasketu.

Geršon Jabusele, snažni i sada omraženi krilni igrač zbog napada na Dantea Egzuma, igrao je evropsko finale sa Španijom, baš kao i Vensan Poarije, Mustafa Fal, Teo Maledon, Eli Okobo i drugi. Matijas Lesor je ove sezone jedan od najboljih u Evroligi, a ako se Francuzima obistini san, pa zaigra i Džoel Embid, to je potpuno druga dimenzija ekipe.

Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Većina igrača „trikolora“ ima NBA iskustvo ili bar ono iz Evrolige, pa nisu slučajno već godinama među najboljim selekcijama u Evropi i na svetu.

Sećamo se svi još uvek polufinala Mundobasketa u Madridu kada je Srbija vodila u prvom poluvremenu ubedljivo, a onda na dve, tri lopte prošla na megdan Amerikancima. I pre i posle toga su Franuczi uzimali medalje.

U Kini su bili bronzani, dok na Evrobasketu imaju zlato 2013, srebro 2011. i 2022. i bronze 2005. i 2015.

Pre toga su takođe uzimali odličja, ali bukvalno pedesetih godina prošlog veka. I kada su dolazili na Evrobasket nisu bili gledani kao jedan od favorita, pa su stigli do finala gde je Španiju nosio raspoloženi bratski tandem Ernangomez.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Kanada je NBA tim gotovo potpuno. Na klupi sedi Nik Nurs, čovek koji je sa Toronto Reptorsima uzeo NBA titulu pre četiri godine.

Pobedio je tada Golden Stejt Voriorse u finalu i vodi tim koji ima motiv da se dokaže, jer je na Amerikupovima uizimao bronzu 2015. i 2001. u poslednjih dvadesetak godina.

Sa Mundobasketa nemaju medalja, sa Olimpijskih su uzeli samo jedno srebro pre skoro stotinu godina, ali sada imaju više nego respektabilan tim, makar poimence.

Pre svih tu je nekadašnji veliki talenat, a danas NBA šampion Endrju Vigins koji je lani bio jedan od ključnih šrafova u ekipi Voriorsa.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Tristan Tompson poznat uglavnom po rijaliti pričama i vezama sa porodicom Kardašijan je takođe Kanađanin, a Šej Gildžes-Aleksander, prva zvezda Oklahome potencijalno takođe može da zaigra na Svetskom.

Ne treba nikako zaboraviti ni Džamala Mareja, drugu zvezdu Denver Nagetsa uz Nikolu Jokića, zatim šutera Korija Džozefa, mladog Ar Džej Bereta i Krisa Bušea.

Svi imaju manje ili veće role u svojim klubovima i Kanada možda nema roster sa NBA MVP kalibrom igrača poput Stiva Neša, ali ima više zvezda koje svakom mogu da pomrse račune.

Zato Letonci moraju da se uzdaju da i „drže fige“ da njihov Kristaps Porzingis bude dobrog zdravlja i u dobrom ritmu kada dođe vreme za takmičenje.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

U Letoniji je i dobro nam poznati Rodions Kurucs koji se nije proslavio u Partizanu, zatim i braća Bertans, Davis i Dairis, Anžejs Pasečniks.

Janis Tima je takođe pokazao da konstantno ume da ubacuje dvocifren broj poena rivalima, Martins Mejers i Aigars Škele su bili dobri u pripremnom periodu.

U krajnjoj liniji Letonija je pobedila Srbiju i pre nje se kvalifikovala za Mundobasket, što dovoljno govori da raspolaže potrebnom dubinom o svom sastavu da ovu grupu učini zaista zanimljivom.

Stoga Liban sa igračima poput Vaela Arakdžija, Amira Sauda i Mohamada Hajdara teško da će moći da parira jačima od sebe.

BONUS VIDEO: Sjajna atmosfera u Partizanu, Lesor i Panter pravili šou 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar