Bolan poraz Zvezde, moralo je bolje u završnici

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u hali „Aleksandar Nikolić“ od Panatinaikosa rezultatom 75:77 u meču drugog kola Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom celog meča bila je rezultatska klackalica, ali je u poslednjoj deonici Zvezda imala i sedam poena prednosti.

Međutim, Panatinaikos se nije predavao, te je napravio seriju 9:0 kojom je poveo sa 75:73. Džon Holand je promašio trojku za vođstvo Zvezde, ali je Ben Bentil uhvatio ofanzivni skok i iznudio faul za dva penala. Prvi put je promašio, a drugi put je bio uspešniji.

Nakon tajm-auta Bentil je zakanio sa faulom, a Paris Li je dobio dva penala tek na 4,1 sekundu do kraja. Plejmejker Panatinaikosa je ubacio oba penala, a usledio je brz faul na Dobriću. On je ubacio prvi penal, drugi je namerno promašio, ali je Derik Vilijams osigurao defanzivni skok i prvu pobedu za Panatinaikos u sezoni.

Ekipa Dejana Radonjića je tako prekinula niz od tri poraza zaredom i najavila nešto bolje partije.

Tragičar za Zvezdu u poslednjoj deonici bio je i Nikola Ivanović koji nije najbolje organizovao napade u ključnim trenucima, a izgubio je loptu pri rezultatu 73:73.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Marijus Grigonis sa 17 poena i tri asistencije, dok je Arturas Gudaitis pravio mnogo problema pod košem, pa je meč završio sa 12 poena i četiri skoka. Dvocifren u sastavu grčkom tima bio je i Mateuš Ponitka sa 10 poena, četiri askoka i tri asistencije.

Kod Zvezde se istakao Ben Bentil sa 18 poena i šest skokova, dok je Hasan Martin ubacio 12 poena. Dobar ne startu utakmice je bio i Luka Mitrović, a na kraju je imao osam poena i šest skokova.

Razlozi Zvezdinog poraza mogu se naći i u lošem šutu za tri poena, pošto su crveno-beli ubacili samo sedam trojki iz 22 pokušaja, što je tek nešto više od 27 odsto.

Zvezda će u narednom kolu gostovati Baskoniji, dok će PAO igrati protiv Albe u Berlinu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U prvoj četvrtini se nije moglo naslutiti da će Zvezda imati loše šutersko veče, pošto su Holand i Lazić trojkama doneli prednost crveno-belima – 11:6. Mitrović je u tim minutima briljirao, uhvatio je nekoliko skokova u napadu, a nagradio se i poenima nakon kontakta i faula – 18:14. Petrušev je bio odličan nakon što je dobio šansu sa klupe, pa je preko njega, Dobrića i Martina Zvezda imala prednost od 24:18 nakon prvih 10 minuta.

Zvezda je stala u napadu početkom drugog perioda, pa je PAO napravio seriju 0:6. Bohoridis je iz velike udaljenosti pogodio trojku, a lošu odbranu Zvezde iskoristio je i Papajanis za 28:29. Domaćin je na krilima borbenog Lazarevića, brzog Adamsa u kontri i preciznog Ivanovića preokrenula i povela sa 34:29 nakon čega je Radonjić zatražio tajm-aut. To je pozitivno uticalo na gostujuće igrale, a Papajanis je pogotkom uz faul doneo izjednačenje – 36:36. Zvezda je krajem prvog poluvremena mnogo petljala u napadu, a PAO je to iskoristio i napravio seriju 0:6 za vođstvo 38:42.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nakon pauze crveno-beli su znatno bolje izgledali na terenu, a Bentil je ponovo ušao u ritam, te doveo svoj tim u prednost 51:50 nakon pogotka uz faul. Grigonis i Ponitka nisu dozvolili Zvezdi da se odlepi, a kraj trećeg perioda bio je posebno uzbudljiv. Gudaitis je zakucao, ali je bio polovičan sa bacanja. Petrušev takođe nije uspeo da veže dva penala, a sudije su se našle u centru pažnje kada nisu priznale koš Raduljice uz faul. Srpski centar je ipak ostao miran, pa se sa penala upisao u listru strelaca. Potom je i ukrao loptu, ali je vrlo brzo i izgubio. Kalaicakis je promašio trojku u poslednjem napadu, ali je PAO ipak vodio – 56:57.

Ponitka je u poslednjem periodu pokazao lukavost i snalažljivost, nije srpljao, a poentirao je uvek kada je trebalo. Uprkos tome, Zvezda je imala sve u svojim rukama, ali nije pronašla put do koša u trenucima kada se lomilo. Grigonis je pogađao neke neverovatne šuteve, uključujući i trojku na isteku napada za 68:66. Zvezda je i nakon toga uspela da povede, ali je Bentil promašio bitan penal, a Ivanović je olako prodao loptu i otvorio kontru za Ponitku, što je možda i prelomilo meč u korist gostiju.

Zvezda definitivno ima za čim da žali u ovom meču, ali što pre mora da se oporavi, jer je već u nedelju od 17 sati i to na gostujućem terenu očekuje derbi u ABA ligi protiv Cedevite.


Evroliga, drugo kolo, rezultati:

Četvrtak:

Crvena zvezda – PAO 75:77

Monako – Efes 95:92 nakon produžetaka

Barselona – Real Madrid 75:73

Virtus Bolonja – Bajern Minhen 66:63

Petak:

Fenerbahče – Makabi Tel Aviv 20.00

Olimpijakos – Žalgiris

Baskonija – Partizan 20.30

Milano – Alba 20.30

Valensija – Asvela 21.00

Standings provided by Sofascore


Crvena zvezda – Panatinaikos 75:77 (24:18, 14:24, 18:15, 19:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd, Srbija. Sudije: M. Perez, M. Rosi, J. Laurinavicijus.

Zvezda: Holand 4, Lazarević, Adams 5, Mitrović 8, Lazić 6, Martin 12, Dobrić 7, Raduljica 3, Ivanović 7, Petrušev 5, Topić, Bentil 18. Trener: Vladimir Jovanović.

Panatinaikos: P. Kalaicakis 2, Li 6, Papajanis 9, Bohoridis 3, Vilijams 8, Endrjus 8, G. Kalaicakis 2, Čugkaz, Ponitka 10, Grigonis 18, Mancukas, Gudaitis 12. Trener: Dejan Radonjić.


Zvezda - Panatinaikos 75:77

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar