Nikola Jović, Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović Foto: Eric Espada / Getty images / Profimedia, EZRA SHAW / Getty images / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Šta nam je pokazao početak NBA lige.

Već sam početak NBA lige pokazao nam se kao veoma zanimljiv, a pred nama je još mnogo uzbuđenja i borba za vrh biće i te kako neizvesna.

U centru pažnje ljubitelja košarke sa ovih prostora su domaći igrači, kojih iz godine u godinu ima sve više u NBA.

Nikola Jokić je sa Denver Nagetsima u velikom stilu otvorio sezonu, pošto su na domaćem terenu savladani Los Anđeles Lejkersi sa 119:107, a nakon toga upisane su još tri pobede pre poslednjeg poraza od Minesote.

PROČITAJTE JOŠ:

Denver je po prvi put u istoriji postao šampion prošle sezone, a već početkom nove pokazuje se da je ekipa na čelu sa Jokićem i te kako zrela da napadne još jedan prestižni trofej, možda i dva, s obzirom na to da će biti odigran i Kup po prvi put u istoriji NBA.

Srpski centar je od početka sezone imao dva tripl-dabla i još tri dabl-dabl, pa je odmah istakao kandidaturu za treći MVP trofej u karijeri.

Prošle sezone Jokiću je izmakla MVP nagrada, iako su mnogi mislili da je upravo on zaslužuje. Umesto toga, radovao se Džoel Embid, koji bi i ove sezone mogao da bude konkurent za prestižnu nagradu, ali deluje da svima polako postaje jasno ko je trenutno glavni u NBA i za koga se apsolutno nema rešenja.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Bruce Kluckhohn)

Jokić je nastavio da deli i atraktivne asistencije, od kojih je najbolja do sada bila za Erona Gordona preko celog terena. Pik-en-rol Džamala Mareja i Jokića se retko kada brani, a srpski centar odlično sarađuje i sa ostalim članovima prve petorke, koja je možda i najbolja u celoj ligi.

Možda tokom leta Somborac nije mnogo dirao košarkašku loptu, ali se zato bavio fizičkom spremom i već na početku sezone izgleda spremno čak i za one najbitnije mečeve.

Sa druge strane, Bogdan Bogdanović je u avgustu i septembru bio sa reprezentacijom Srbije na Mundobasketu, gde je napravljen podvig i osvojeno srebro.

Uloga srpskog beka u reprezentaciji i u timu Atlante nije ni približno ista, a još u martu je dobio novi četvorogodišnji ugovor, što dovoljno govori o tome kako se oseća u dresu Hoksa.

Bogdan Bogdanović
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Prethodnih godina mnogo se pričalo o trejdu Bogdanovića, ali u Atlanti očigledno žele da ga zadrže, iako su mu igre solidne, tek na mahove odlične.

Hoksi su u sezonu ušli poprilično neslavno, sa dva poraza od ne baš najjačih timova, preciznije Šarlota i Njujork Niksa, ali su onda došle na red i tri vezane pobede, pošto su savladani Milvoki, Minesota i Vašington.

Bogdanović je imao tri utakmice sa dvocifrenim brojem poena, a ubedljivo najbolju partiju pružio je protiv favorizovanog Milvokija, kada je ima 17 poena uz šest asistencija i na terenu je delovao više nego dobro. Od dolaska u NBA Bogdanović nikada nije imao sezonu sa jednocifrenim brojem poena u proseku, deluje da će slične brojke imati i sada, a jasno je da u Atlanti nema ulogu lidera, ali i te kako utiče na pozitivnu hemiju u timu i na terenu može da bude „x-faktor“, pogotovo kad ga krene šut za tri poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Još jedna ekipa koju Srbi pomno prate od ove sezone su Toronto Reptorsi, koje sa klupe predvodi Darko Rajaković. Srpski trener polako, ali sigurno gradi svoj pečat i autoritet u najboljoj ligi na svetu, a deluje da sa igračima ima odličan odnos i da mu se veruje. Rajaković je sa Reptorsima otvorio sezonu pobedom nad Minesotom, a slavlje u svlačionici nije izostalo, pa je srpski trener urlao od sreće, dok su ga igrači polivali vodom i zajedno se veselili.

Nakon toga usledila su tri poraza, od kojih jedan zaista bizaran od Čikaga nakon produžetka, ali tome su doprinele i dve velike greške sudija u završnici meča na štetu Toronta. Pokazao je Rajaković i sa kakvom dozom emocija vodi Toronto, pa je na meču protiv Filadelfije dobio i tehničku grešku.

Ono što je dobro, jeste da kriza Reptorsa nije dugo trajala, pa je nakon tri vezana poraza pobeđen Milvoki i to sa ubedljivih 130:111. Toronto možda na papiru nije ni blizu nekih favorita po jačini tima, ali nema sumnje da će se Rajaković sa momcima boriti makar za plej-of, za koji i te kako imaju domet.

View this post on Instagram

A post shared by Toronto Raptors (@raptors)

Srpski igrači koji se muče na početku sezone su Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski, koji zajedno igraju u dresu Oklahome. Za sada nijedan od njih dvojice ne dobija pravu priliku da se dokaže, pa je jasno da ih čeka krvav rad kako bi dobili minute.

Tu je i Nikola Jović, koji je za Srbiju odigrao odlično na Mundobasketu, ali u Majamiju još uvek nije dobio puno poverenje. Najbolju utakmicu je odigrao protiv Minesote, kada je sakupio osam poena i 11 skokova, ali bilo je i utakmica koje je presedeo. Očekuje se da u nastavku sezone dobije više prilike da pokaže šta zna, jer je tokom leta i te kako sazreo i unapredio svoju igru, a na terenu može da pokrije više pozicija i odgovori na različite zadatke.

Od srpskih igrača ne treba zaboraviti ni Bobana Marjanovića, koji je od početka sezone odigrao samo nešto više od sedam minuta i deluje da neće dobiti mnogo prostora u Hjustonu.

Tu je i Filip Petrušev, koji je iz Filadelfije trejdovan u Los Anđeles Kliperse, koji ga nisu zadržali, već prosledili su Sakramento. Kingsi imaju poprilično popunjen tim, za sada ne deluje da će Petrušev imati mnogo prostora da pokaže šta zna u prvoj sezoni u NBA, ali Srbin ima želju i kvalitet, pa nije nemoguće da se napornim radom izbori za mesto u ekipi i eventualno se nekada sa klupe pokaže kao dobro rešenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar