Partizan vs Crvena zvezda Foto:Dusan Milenkovic/ATAImages

Ne treba trčati pred rudu.

Filip Petrušev već drugo leto pokušava da nađe svoje mesto u najjačoj ligi sveta. Centar Crvene zvezde ponovo preko Letnje lige želi da dođe do NBA i mesta u timu Filadelfije.

Ambicija Petruševa očito je jasna – želi da se takmiči sa najboljim igračima planete, ali je veliko pitanje da li je u ovom trenutku to najbolji potez za njega.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je igrao vrlo solidno tokom dosadašnjeg toka Letnje lige, utisak je da postoji nekoliko problema koji bi mogli da ga spreče da se nametne na NBA nivou.

Prvi je svakako roster Filadelfije.

Neprikosnoven na pozicije petice je Džoel Embid, aktuelni MVP lige, koji kupi najveći broj minuta. Alternativa mu je bio Dvejn Dedmon, a sada je rosteru nakon trejda priključen Mo Bamba.

U pitanju je dvojac koji ima iskustva na NBA terenima, a koji uprkos nedostacima donosi kvalitete koji su poznati trenerima u SAD. Bamba je defanzivac i skakač, Dedmon donosi iskustvo, tako da je veliko pitanje koliko bi u takvoj konstalaciji snaga Petrušev dobio prostora.

Svakako će zbog čuvanja Embida biti prostora i za rezerviste, ali je veliko pitanje koliko će kvalitetnih minuta ostati Petruševu koji je igrački još uvek u fazi razvoja.

Srpski košarkaš može i na poziciju četiri, ali je tu tek problem sa minutima jer glavnu ulogu nose Tobajas Heris i Montrez Herel, a često igraju sa nižim postavama u kojima su tu Pi Džej Taker pa čak i Furkan Korkmaz.

Petrušev bi u NBA varijanti imao problema sa brzinom na toj poziciji, a još uvek nije idealan šuter, pa je definitivno mnogo veća šansa na poziciji pet.

Pored toga, postoje i objektivni problemi u njegovoj igri.

Za NBA pojmove, Petrušev nije dovoljno snažan i čvrst da se nosi sa elitnim peticama, a nedovoljno brz i atletičan za poziciju četiri.

Njegov adut na centru bi mogao da bude šut za tri poena i sjajan osećaj za skok čime bi doprineo da ekipa ima streč opciju na visokom, ali za to mu treba stabilniji šut za tri poena. Tokom tri utakmice je šutnuo tek dve trojke i pogodio jednu što bi bio dobar procenat, ali je uzorak premali, a činjenica da je imao tako mali broj pokušaja govori da ga tokom tih mečeva nisu videli kao streč opciju.

U Crvenoj zvezdi je u proseku šutirao manje od dve trojke po meču i pogodio ukupno 20 u sezoni u Evroligi, uz solidnih 35 odsto, ali je distanca kraća u odnosu na onu u NBA ligi.

Takođe, tu je i problem sa tempom i brzinom generalno što je rezultiralo da u prvom meču ima veliki problem sa faulovima koji je kasnije smanjio, ali treba istaći da je mahom igrao protiv igrača koji će teško do NBA i taj problem bi mogao da bude još veći.

Zbog svega toga bi mu možda najbolje bilo da ostane u Evropi.

Godinu dana u Efesu gde je igrao na kašičicu ga je mnogo koštalo, ali je u Zvezdi uspeo da se vrati na pravi put. U jednom periodu je izgledao nezaustavljivo i pokazao da na nivou Evrolige može da dominira nad konkurencijom, kao što je kasnije u toku sezone posustao što je pokazalo da mu je potrebno još mnogo rada.

Zbog toga bi periferna uloga u NBA bila pogubna za njegov dalji razoj i možda bi ipak trebalo ozbiljnije da razmisli o ostanku u Evropi.

Zvezda, Makabi ili neka treća sredina, tek potrebno mu je mesto gde će imati redovnu minutažu i kvalitetnu ulogu.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar