Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Za sada nije baš najbolji razvoj situacije za Srbina

Filip Petrušev odigrao je veoma dobru sezonu za Crvenu zvezdu, bio je jedan od najboljih igrača tima pod Duškom Ivanovićem, a tokom leta odlučio se za očekivani iskorak i odlazak u NBA.

Morao je srpski (krilni) centar da prođe i kaljenje u Letnjoj ligi, bio je i deo reprezentacije Srbije na Mundobasketu, a onda je otišao put Filadelfije, koja je odlučila da ga zadrži nakon dobrih igara u pripremnom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

Trener Seventisiksersa Nik Nurs je još tokom leta najavio da ima plan za mlade igrače, među kojima je i Petrušev, te da će tokom sezone dobiti priliku da pokažu šta znaju.

Međutim, situacija oko Džejmsa Hardena se iskomplikovala, čuveni „Bradonja“ je zatražio trejd po svaku cenu, pa je nedavno poslat u Los Anđeles Kliperse, a deo transfera bio je i Petrušev.

Za vreme svog kratkog mandata u Filadelfiji, Petrušev je dobio priliku samo protiv Portlanda u ubedljivoj pobedi, a za nepuna tri minuta na terenu upisao je tek jedan skok.

Klipersi nisu pokazali interesovanje da zadrže mladog Srbina, koji nije stigao ni da debituje u novom dresu, a već je poslat u Sakramento Kingse, koji su u zamenu za njega poslali određenu svotu novca.

Filip Petrušev
Foto Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

Jasno je da su Klipersi više nego popunjeni na svim pozicijama, te da za Petruševa trejd verovatno i nije loša opcija, ali daleko od toga da mu je mesto u Sakramentu sigurno.

Trener Majk Braun sada na raspolaganju ima 18 igrača, a Petrušev će morati naporno da radi kako bi uopšte dobio neke minute sa klupe i pokazao šta zna.

Sakramento je prošle sezone izbačen u prvoj rundi plej-ofa nakon sedam mečeva sa Golden Stejtom, a i ove sezone ima veoma respektabilan tim, možda i jači nego prošle godine, pa su i ambicije i te kako velike i ozbiljne.

Ono što je ujedno i dobro i loše za Petruševa jeste što je konkunrencija u Kingsima na njegovim pozicijama zaista velika. Prošle sezone u Zvezdi Filip je pokazao da može da odgovori na zahteve četvorke i petice, ima sposobnost da širi, dobro se kreće, ulazi u prazan prostor, te poentira na različite načine.

Foto: Prodimedia

U Sakramentu pored Dierona Foksa, koji deluje sa pozicije plejmejkera i beka, glavnu reč vodi Domantas Sabonis, koji igra i na četvorci i na petici. Pored njega tu je i Herison Barns, koji često igra krilo, ali nije mu strana ni pozicija krilnog centra. Od klasičnih petica u rosteru su Aleks Len i iskusni Džavel Mekgi. Na poziciji četvorke mogu da igraju još i Trej Lajls, koji je imao veliku minutažu i prošle sezone, kao i Saša Vezenkov, prošlogodišnji MVP Evrolige.

Dakle, nije teško zaključiti da će se Petrušev dobro oznojiti pre nego što zasluži minute, ali će isto tako dobiti priliku da radi sa gorepomenutim igračima i tako napreduje.

Nikada se nije sakrivala želja i ideja da Petrušev bude u NBA i tamo pokuša da ostavi trag, ali uvek je dilema da li tamo otići i biti u potpuno drugom ili čak trećem planu ili biti u Evropi jedan od zapaženijih igrača, pa onda sačekati pravu priliku za odlazak „preko bare“.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li je Petrušev prerano otišao u NBA najbolje će pokazati vreme, još je rano za takav sud, ali ono što je sigurno da bi u Evropi bio veliko pojačanje za bilo koji evroligaški tim.

Za NBA pojmove, Petrušev nije dovoljno snažan i čvrst da se nosi sa elitnim peticama, a nedovoljno brz i atletičan za poziciju četiri. Njegov adut na centru bi mogao da bude šut za tri poena i sjajan osećaj za skok, čime bi doprineo da ekipa ima streč opciju na toj poziciji, ali za to mu treba stabilniji šut za tri poena. U Zvezdi je u proseku šutirao manje od dve trojke po meču i pogodio ukupno 20 u sezoni u Evroligi, uz solidnih 35,5 odsto, ali je distanca kraća u odnosu na onu u NBA ligi.

Petrušev je i u Zvezdi pokazivao defanzivne mane, a na NBA terenima neće imati mnogo prostora za grešku.

Foto:. Photo: © 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Periferna uloga u NBA može da bude pogubna za njegov dalji razoj i možda bi ipak trebalo ozbiljnije da razmisli o povratku u Evropu. Zvezda, Makabi ili neka treća sredina, potrebno mu je mesto gde će imati redovnu minutažu i kvalitetnu ulogu.

Ukoliko se Filip odluči za ostanak u Americi i posle ove sezone (pošto je izvesno da se sada neće odmah predomisliti), biće mu potrebno mnogo strpljenja, motivacije, želje za dokazivanjem i kvalitetnog rada kako bi se izborio za stalno mesto u Sakramentu ili bilo kom drugom NBA timu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar