Foto: Starsport

Svetska košarkaška asocijacija FIBA objavila je listu sudija za predstojeće Olimpijske igre u Parizu. I ako je iznenađenje za ljubitelje košarke u Srbiji, na toj listi nema arbitara iz naše zemlje.

„Orlovi“ su lani možda izborili srebrnu medalju na Mundobasketu u Manili, ali dok su u opremi Srbije bolje se pokazuju nego u onoj crnoj sa pištaljkom.

PROČITAJTE JOŠ:

FIBA je za sada objavila širi spisak koji će biti skraćen sa 40 na 30 imena i ti ljudi će biti na turniru i suditi ženama i muškarcima.

Od dosadašnjeg spiska je 19 njih sudilo u Tokiju, a 32 sudija na Mundobasketu u Manili. Tamo je viđeno svašta što je moralo da se popravi, jer neki od arbitara jednostavno nisu dorasli tom nivou košarke.

Jedanaest sudija je bilo na Svetskom prvenstvu za žene 2022. godine u Australiji i 22 sa spiska na Mundobasketu u Kini 2019.

Na spisku je 29 različitih nacionalnosti i nema Srba, odakle godinama unazad dolaze najbolji košarkaši.

Foto: FIBA

Zanimljivo je da ima predstavnika Hrvatske (Martin Vulić), Bosne i Hercegovine (Ademir Zurapović) i Slovenije (Boris Krejić) od zemalja iz okruženja. Od svih izabranih, osmoro arbitara su žene.

Sudije će proći intenzivan 14-nedeljni program pripreme koji uključuje korišćenje video analize, treninga kondicije, ali i mentalne spremnosti za turnir.

Radiće i na uigravanju s kolegama i naposletku će imati predtakmičarski kamp u Belgiji, neposredno pre Pariza.

Turnir u Francuskoj se igra od 26. jula do 11. avgusta, a grupna faza takmičenja se igra u Lilu. Na spisku se između ostalih našlo i sudija iz Iraka, Japana, Kazahstana, Ekvadora, Libana, Južne Afrike i drugih zemalja.

BONUS VIDEO: Andreas Zaglis generalni sekretar FIBA o Boriši Simaniću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare