Foto: Reuters / Yorgos Karahalis

Termini kontinentalnih prvenstava u obe kategorije, za košarkaše i košarkašice, koja su u planu sledeće godine, pretrpeće određena pomeranja.

Razlog je vrlo jasan. Zbog Olimpijskih igara u Tokiju koje su odložene za sledeće leto i košarka će u svom kalendaru za 2021. godinu morati da napravi određene korekcije.

PROČITAJTE JOŠ

Pre svega, izmeniće termine kontinentalnih šampionata za seniore i seniorke, ali i objaviti nove datum olimpijskih kvalifikacionih turnira za košarkaše, otkazanih ovog leta.

Zvanična promena trebalo biće aminovana u četvrtak na Izvršnom komitetu FIBA koji je dobio preporuku od Takmičarske komisije FIBA.

Evropsko prvenstvo za košarkašice trebalo je da se održi od 17. do 27 juna 2021. u Francuskoj i Španiji, a Erobasket za košarkaše od 2. do 19. septembra 2021. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj.

Prethodno na preporuku FIBA Evropa, FIBA je otkazala kontinentalna takmičenja za igrače i igračice do 16, 18 i 20 godina u 2020, dok će na Svetskom prvenstvu za košarkaše i košarkašice do 19 godina sledće godine učestvovati najboljih pet selekcija po rankingu.

Kako bi se bar ublažiile finansijske posledice nastale otkazivanjem evropskih prvenstava, Bord FIBA se složio da FIBA Evropa u celosti plati naknadu za učešće mlađih selekcija svih nacionalnih federacija.

„Mislimo da je važno da podržimo naše nacionalne federacije u kriznom vremenu i obezbedimo im barem deo sredstava za uspešno pokretanje aktivnosti mlađih selekcija po završetku krize”, rekao je Kamil Novak izvršni direktor FIBA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram