Evroliga
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Tokom dana je održan veoma bitan sastanak čelnika Evrolige i Evrokupa na kom se pričalo pre svega o ključnim pravilima i sigurnosnim protokolima za narednu sezonu.

Reč je bila o video sastanku i očekuje se da će svi detalji biti poznati do sledeće nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

Sezona u Evrokupu startuje 29. septembra, a u Evroligi 1. oktobra, a očekuje se da klubovi daju svoje mišljenje tokom nekoliko narednih dana.

PROČITAJTE JOŠ: Lilard žestoko o Jokićevom saigraču: Da, kriv je!

Cilj čelnika takmičenja je da maksimalno zaštite sve učesnike takmičenja pa su zato doneti određeni zdravstveni i bezbednosni protokoli koji će biti primenjivani na svakoj utakmici.

Protokoli su napravljeni u saradnji sa ligaškim i klupskim doktorima, 42 kluba je dalo svoje mišljenje po tom pitanju, kao i Igračka asocijacija Evrolige i neka druga tela.

U odeljku koji se tiče posebnih pravila, stoji da utakmice mogu da budu premeštene i na neutralni teren. To svakako implicira da će klubovi morati da konsultuju vlasti u svojim zemljama za dobijanje posebne dozvole za putovanja širom Evrope. Veruje se i da bi većina timova koristila čarter letove.

Takođe, donete su određene smernice koja se tiču same higijene i zaštite od koronavirusa. U pitanju su sledeće stavke:

– Obavezno održavanje osnovne higijene i pravila: pranja ruku, socijalne distance, nošenja maske za lice, a biće obavezna dobra ventilacija.

– Dvorane i prostor za treniranje moraju biti ograničeni maksimalnim brojem lica na terenu i u prostoru u svlačionici i oko nje.

– Svaki klub bi trebalo da ima menadžera koji će se baviti koronavirusom, koji će savetovati sve u klubu u vezi sa zaraznom bolešću.

– Igrači, treneri i stručni štab, kao i sudije, moraju da se testiraju tri dana pre svake utakmice, sa protokolom koji se primenjuje u slučaju pozitivnog test rezultata.

– Smernica za hotele, transport, sudije, TV produkciju, medije, posmatrače.

Jako će biti važno doneti odluke oko toga šta će se dešavati u slučaju da utakmica ne može da se odigra. Pitanje je kako bi se organizovali takvi problematični mečevi.

Kada svi budu dali saglasnost sa protokolima oni će automatski postati dokument koji će biti osnovni parametar na koji će se svi pozivati i prilagođavatu u odnosu na situaciju na terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar