Igor Kokoškov
Igor Kokoškov Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pandemija koronavirusa pomera brojna sportska takmičenja što se odražava i na sledeću godinu, pa je promenjen termin Evrobasketa i umesto 2021. biće održan 2022. I to nije jedina odluka koju je FIBA donela ovog četvrtka.

Termini kontinentalnih prvenstava i za košarkaše i košarkašice, koja su u planu sledeće godine, pretrpela su određena pomeranja.

Jasno je i zašto – zbog pomeranja Olimpijskih igara u Tokiju, koje su odložene za sledeće leto, pa je FIBA morala da napravi određene korekcije. I to ne male…

Evropsko prvenstvo za košarkaše biće u periodu između 1. i 18. septembra 2022. godine, u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj, umesto prvobitno planiranog termina 2-19. septembar 2021.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, poznati su i novi datumi olimpijskih kvalifikacionih turnira za košarkaše, koji su bili planirani za predstojeće leto. Za vizu za Tokio boriće se od 22. juna do 4. jula 2021. godine, i jedan od domaćina turnira je i Beograd.

Promene u kalendaru donele su određena pomeranja i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Dve utakmice planirane za septembar 2022. biće odigrane krajem avgusta iste godine. Ostali termini kvalifikacija za Mundobasket nisu menjani.

Što se tiče dama, potvrđeno je da će igrati za evropski tron i medalje od 17. do 27 juna, pa kod njih nije bilo promene termina.

Kada je reč o mlađim kategorijama, U17 Svetsko prvenstvo u Bugarskoj biće od 15. do 23. avgusta 2020, isto kada je SP za košarkašice istog uzrasta, a čiji je domaćin Rumunija.

Sve odluke donete su na sastanku Izvršnog komiteta FIBA, a koji je dobio preporuku od Takmičarske komisije FIBA.

Podsetimo, Bord FIBA je dao „zeleno svetlo“ i da FIBA Evropa u celosti plati naknadu za učešće mlađih selekcija svih nacionalnih federacija.