Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropsko prvenstvo je u toku, borba za tron starog kontinenta okupila je najbolje košarkaše koje Evropa nudi, a kvote za Eurobasket našoj reprezentaciji predviđaju sjajan rezultat.

Koji tim je favorit za osvajanje Evrobasketa 2022?

Zapravo, gledajući eurobasket kvote, ubedljivi favorit za osvajanje najsjajnijeg evropskog odlučja je Srbija. “Orlove” slede Slovenija, Grčka i Francuska, u koje kladioničari tek za nijansu manje veruju.

Srbija na Eurobasketu 2022

Kvote da će evropsko zlato stići u našu zemlju kreću od 4.15 – 6.00.

„Orlovi“ na smotri najboljih selekcija Evrope u svom sastavu imaju nekoliko sjajnih evroligaških igrača, ali najveća zvezda tima je dva puta uzastopno najbolji igrač NBA lige Nikola Jokić.

Foto: FIBA

Gledajući kvote, očigledno je da je samo Jokićevo prisustvo bilo je tas na vagi koji je lansirao Srbiju na sam vrh favorita, a nadamo se da će Jokić i drugovi učiniti da se prognoze kladioničara ostvare.

Osvajanje Evrobasketa 2022 – kvote

Na mestu drugog favorita smenjuju se Slovenija, za koju nastupa Luka Dončić, zatim Grčka sa Janisom Adetokumbom, i Francuska, koju predvodi Jokićev veliki rival i jedan od najboljih defanzivaca NBA lige Rudi Gober. Kladionice širom sveta ovim selekcijama daju nešto manje šanse, pa kvote idu od 4.50 do 7.00.

Ujedno, ove četiri reprezentacije jedine su sa jednocifrenim kvotama.

Foto: FIBA.com

Ulogu favorita iz senke dobile su ekipe Litvanije, Italije i Španije, ali je utisak da bi sve preko četvrtfinala za njih bilo neverovatno dostignuće. Tu je negde i Turska, a kvote za ove četiri selekcije kreću se u rasponu od 12.00 do 19.00.

Najmanje šanse za dobar rezultat i pre početka prvenstva imale su Mađarska i Estonija, koje je jedino čudo moglo da dovede na krov Evrope. Da su u ovom slučaju eurobasket kvote bile ispravne pokazuju i rezultati grupne faze takmičenja gde su obe reprezentacije završile takmičenje na dnu tabele.

Kako se kotiraju zemlje regiona?

Što se tiče zemalja iz regiona, iza Srbije i Slovenije slede Hrvatska sa oko 25.00 i Crna Gora sa preko 55.00.

Kladioničari širom sveta očigledno nisu verovali da bi reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla da napravi iznenađenje, pa su ovom timu uoči početka Eurobasketa 2022 date minimalne šanse. Tako je kvota na BiH za šampiona Evrope bila čak 135.00. Ipak, BiH jeste uspela da napravi jedan neočekivan rezultat. U grupnoj fazi takmičenja pobedila je Sloveniju, drugog favorita za osvajanje Evrobasketa 2022, rezultatom 93-97. Slovencima je to bio jedini poraz u grupi B.

Što se MVP trke tiče, Jokić, Adetokumbo i Dončić su poravnati u gotovo svim kladionicama, dok Slovenac ima najviše šanse da bude najbolji strelac.

Luka Dončić
Luka Dončić; Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Od ostalih košarkaša iz Srbije, kladionice širom sveta veruju da bi Vasilije Micić mogao da se umeša u trku za najboljeg igrača sa kvotom od oko 25.00. Micić je takođe jedan od košarkaša kojima se daje najviše šanse da ponesu titulu najboljeg strelca sa kvotom od oko 20.00.

Raspored Evropskog prvenstva u košarci

Evropsko prvenstvo u košarci otvorio je duel Španije i Bugarske 1. septembra, a Srbija je svoj prvi meč igrala protiv Holandije, 2. septembra. Sledeći protivnici „orlova“ u grupi D bili su Česi, Finci i Izraelci, a grupnu fazu Evropskog prvenstva u košarci završavamo utakmicom protiv Poljske 8. septembra.

Prema kalendaru Eurobasket 2022, do 8. septembra sve reprezentacije će završiti grupnu fazu takmičenja, a naredna, nokaut-faza počinje dva dana kasnije – 10. Septembra.

Foto: fiba.basketball

Borba za medalje odigraće se u Nemačkoj koja je domaćin je velikog finala zakazanog za 18. septembar.

Evropsko prvenstvo u košarci 2022 je 41. izdanje šampionata „starog kontinenta“. Rekorder po broju titula je Rusija (računajući i SSSR) koja se na krov Evrope popela 15 puta. Druga je Jugoslavija sa osam. Slede Španija i Litvanija sa po tri, Italija i Grčka sa po dve titule, dok Čehoslovačka, Francuska, Mađarska, Nemačka, Letonija i, verovali ili ne, Egipat, imaju po jednu titulu najbolje selekcije Evrope.

Egipćani su Evropsko prvenstvo osvojili 1949. godine na jednom od najbizarnijih prvenstava Evrope, pošto su se za tron najboljeg tima „starog kontinenta“ borili još Francuska, Grčka, Turska, Holandija, Sirija i Liban.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram