Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Džavonte Smart, američki kombo bek, nedavno je pojačao Crvenu zvezdu, a iza sebe ima tešku životnu priču, pošto mu je otac ubijen.

Džeri Metjus, otac Džavontea Smarta ubijen je 2006. godine, a pucnjava se dogodila tokom pokušaja pljačke. Policijska straga nije dala očekivane rezultate i ovo ubistvo nije rešeno ni 18 godina kasnije.

Džavonte je u trenutku gubitka oca imao svega sedam godina i sigurno da mu je to trauma za čitav život.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Smart je odlučio da se posveti košarci, te se pokazalo da je izabrao pravu stranu. Postao je srednjoškolska i koledž zvezda, nastupao je u NBA i sada ima značajnu ulogu u Zvezdinom evroligaškom timu. Iako 2021. godine nije izabran na NBA draftu, nije hteo da odustane, pa je kasnije igrao za Milvoki, Majami i Filadelfiju, uglavnom njihove razvojne timove.

„Kada postignem koš, pogledam gore i kažem da je to za tebe“, rekao je jednom prilikom Džavonte.

O porodičnoj tragediji svojevremeno je govorila i Džavonteova majka Melinda:

„Ponekad se Džavonte probudi iz sna vrišteći i vičući, plačući kao da je sanjao svog tatu ili nešto slično. Tada utrči u moju sobu, a ja ni sama ne znam šta da radim. Držim ga i grlim ga i plačem.“

Majka je Smartu bila najveća podrška kroz njegovu karijeru i život. Podržala ga je u sportskoj karijeri, potpisivala je sve dokumente da upiše koledž na kojem je mogao da nastavi da igra. Upravo je Smart zbog porodice odlučio da studira u Luizijani, kako bi bio što bliže voljenima i pokušao da na neki način odmeni oca.

„Svi su ovde, svi sa kojima sam bio od detinjstva. Moj tata nije ovde sa mnom, pa sam želeo da ostanem kod kuće i da budem tu umesto njega“, rekao je Džavonte, nakon što je upisao koledž LSU koji su svojevremeno pohađali Pit Maravič, Šekil O’Nil, Ben Simons…

Melinda je u prošlosti pričala i o sličnostima Džavontea i Džerija Metjusa:

„On je kao tata. Način na koji igra, ima toplo srce, draga je osoba, puna ljubavi, on je kao tata. Mislila sam da će zaplakati jer su na koledžu na stolu imali sliku njegovog oca“.

Ono što će ostati zapisano jeste i neverovatna partija Smarta u čast njegovog oca.

Smart je imao plan da na dan kada je njegov otac trebalo da proslavi 44. rođendan postigne 44 poena, ali je otišao mnogo dalje od toga. Postigao je čak 64 poena, uz osam skokova i šest asistencija – što su i te kako ispratili američki mediji.

Džavonte je osvojio i svetsko zlato u Španiji sa U17 reprezentacijom Amerike, a sada u Zvezdi pokušava da se dokaže i izgradi karijeru u Evroligi, za koju sigurno ima kvaliteta.

Smart je na debiju za Zvezdu ubacio 11 poena Baskoniji, bio je dvocifren i protiv FMP-a i Albe, dok je nešto slabije partije imao protiv Partizana i Valensije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar